Διπλωματικές που έχουν ανατεθεί

Τίτλος Επιλέπων Καθηγητής Περιγραφή Τελική Ανάθεση
Διερεύνηση των μηχανισμών μιτοφαγίας στην καρδιακή ανεπάρκεια Λάζου Αντιγόνη (lazou@bio.auth.gr) Σαπανίδου Χριστίνα (sschristi@bio.auth.gr)
Οικολογία διατροφής νυκτόβιων αρπακτικών πουλιών (Strigiformes) στο Εθνικό Πάρκο των λιμνών Κορώνεια και Βόλβη Γκούτνερ Βασίλειος (vgoutner@bio.auth.gr)

H μελέτη αυτή θα περιλάβει τόσο εργασία πεδίου όσο και εργαστηρίου.

   Στο πεδίο εποχικά θα συλλέγονται εμετικά σύμπηκτα (pellets) από νυκτόβια αρπακτικά (κυρίως κουκουβάγιας Athene noctua και Tυτώς Tyto alba) από περιοχές φωλιάσματος ή κούρνιες. Τα pellets θα υφίστανται επεξεργασία στο εργαστήριο με στόχο την απομόνωση των τύπων λείας που αντιπροσωπεύονται κυρίως με οστά και άλλα υπολείμματα. Οι τύποι λείας που συνήθως είναι μικροθηλαστικά, πτηνά και έντομα, θα ταυτοποιούνται με χρήση κλείδας και θα ποσοτικοποποιούνται.

Σεβαστιάδου Μάρθα (sevamart@bio.auth.gr)
Εύρεση Πολυμορφισμών σε δεδομένα Αλληλούχισης Νέας Γενιάς Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (atriant@bio.auth.gr)

H συγκεκριμένη εργασία αφορά αποκλειστικά βιοπληροφορική ανάλυση γονιδιωματικών δεδομένων NGS σε ζωικούς οργανισμούς (πεδινή πέρδικα, σκυλιά).

Λουλούδης Ιωάννης (louloudis@bio.auth.gr)
Φυλογενετική Ανάλυση Νησιωτικής Πέρδικας (Alectoris chukar) Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (atriant@bio.auth.gr)

Η εργασία θα περιλαμβάνει αλληλούχιση δειγμάτων DNA, που ήδη υπάρχουν στο εργαστήριο, σε δύο μιτοχονδριακά γονίδια και φυλογενετική επεξεργασία των δεδομένων.

Τσαλκιτζίδου Μαρία (tsalkitm@bio.auth.gr)
Φυλογενετική Ανάλυση Ορεινής Πέρδικας (Alectoris graeca) Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (atriant@bio.auth.gr)

Η εργασία θα περιλαμβάνει αλληλούχιση δειγμάτων DNA, που ήδη υπάρχουν στο εργαστήριο, σε δύο μιτοχονδριακά γονίδια και φυλογενετική επεξεργασία των δεδομένων.
 

Γκόγκου Φωτεινή (gpfoteini@bio.auth.gr)
Γενετική Ανάλυση Ειδών Νυχτερίδας στην Περιοχή του Νέστου Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (atriant@bio.auth.gr)

Η εργασία αποτελεί μέρος Προγράμματος Life σε συνεργασία με τον Καθ Α Σκαλτσογιάννη από το τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ. 

Θα περιλαμβάνει απομόνωση DNA από δείγματα που θα συλλεχθούν απο τους συνεργάτες, αλληλούχιση ενός γονιδίου και φυλογενετική ανάλυση και ταυτοποίηση με βάση τις παραχθείσες αλληλουχίες και αλληλουχίες κατατεθειμένες στη BOLD.

Χατζόγλου Γεώργιος-Δημήτριος (geodimcha@bio.auth.gr)
ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΟΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΗ ΕΝΤΟΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Δροσοπούλου Ελένη (edrosopo@bio.auth.gr) Γκόγκα Ασημένια (asimeniag@bio.auth.gr)
Λειτουργική συσχέτιση των δράσεων πρωτεϊνών που προσδένουν mRNA με τους μηχανισμούς δράσης μη κωδικών ρυθμιστικών RNA Κοντογιάννης Δημήτρης (dkontoyiannis@bio.auth.gr)

Η εργασία αποσκοπεί στην ανάλυση του μελών της οικογενείας των πρωτεϊνών που προσδένουν ρυθμιστικές δομές στα μη μεταφραζόμενα άκρα κωδικών mRNA  με πρωτεΐνες που καθορίζουν τη δράση των μη κωδικών RNA

Μπήλεβ Ελένη (mpilelen@bio.auth.gr)
Έλεγχος εκχυλισμάτων θαλασσίων μικροφυκών για την απομόνωση βιοδραστικών μορίων. Αρσενάκης Μηνάς (arsenaki@bio.auth.gr)

Η διπλωματική εργασία θα περιλαμβάνει τον έλεγχο εκχυλισμάτων θαλασσίων μικροφυκών για την παρουσία βιοδραστικών μορίων. Ο έλεγχος θα επικεντρωθεί  στην παρουσία αντιβακτηριακών, αντιμυκητιακών, αντιικών και κυτταροτοξικών δράσεων απέναντι σε καρκινικές κυτταρικές σειρές. Ο/η φοιτητής/τρια θα εκπαιδευθεί σε κλασικές και σύγχρονες μεθόδους και προσεγγίσεις της Μικροβιολογίας και της Μοριακής Βιολογίας.

Παρασκευαΐδης Ιωάννης (ioannispa@bio.auth.gr)
Μορφολογική και γενετική ταυτοποίηση θαλασσίων μικροφυκών Αρσενάκης Μηνάς (arsenaki@bio.auth.gr)

Η διπλωματική εργασία θα περιλαμβάνει την μορφολογική και γενετική ταυτοποίηση θαλασσίων μικροφυκών. Στα πλαίσια της διπλωματικής ο/η φοιτητής/τρια θα εκπαιδευθεί σε κλασικές και σύγχρονες μεθόδους και προσεγγίσεις της Μικροβιολογίας και της Μοριακής Βιολογίας.

Στέα Έλενα (steaelena@bio.auth.gr)
Οικοσυστημικές υπηρεσίες και διατήρηση της βιοποικιλότητας Τσιριπίδης Ιωάννης (tsiripid@bio.auth.gr)

Οι οικοσυστημικές υπηρεσίες αφορούν τα οφέλη που αποκομίζει άμεσα ή έμμεσα ο άνθρωπος από τα οικοσυστήματα. Η βιοποικιλότητα αποτελεί μια από τις οικοσυστημικές υπηρεσίες αλλά η διατήρησή της μπορεί να έρθει σε αντίθεση με άλλες οικοσυστημικές υπηρεσίες. Η διατριβή αποσκοπεί να εξετάσει τη μεθοδολογία αποτίμησης της βιοποικιλότητας (και συγκεκριμένα της φυτοποικιλότητας) ως μια ξεχωριστή οικοσυστημική υπηρεσία έτσι ώστε να μπορεί να συγκριθεί με άλλες οικοσυστημικές υπηρεσίες.

Κολιού Αριστέα (aristeak@bio.auth.gr)
Ιστολογική ανάλυση της αναπαραγωγής σε ψάρια Γκάνιας Κωνσταντίνος (kganias@bio.auth.gr)

Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία αφορά στη μελέτη της αναπαραγωγικής βιολογίας των ψαριών με έμφαση στις εκτιμήσεις της γονιμότητας. Οι αναλύσεις θα πραγματοποιθούν με τη χρήση του ιστολογικού πρωτοκόλλου έγκλεισης σε παραφίνη και χρώσης με αιματοξυλίνη και ηωσίνη. Επίσης θα εφορμοστούν και μέθοδοι που περιλαμβάνουν την ανάλυση ψηφιακής εικόνας και την εφαρμογή των αρχών της στερεολογίας.

Αλεξιάδου Αθανασία (aalexiado@bio.auth.gr)
Προγνωστικοί μοριακοί δείκτες σε ασθενείς με μυελικές κακοήθειες: Εφαρμογή αλληλούχησης ευρείας κλίμακας Κουβάτση Αναστασία (akouvats@bio.auth.gr)

Η διπλωματική θα εκπονηθεί στην Αιματολογική κλινική του Νοσοκομείου "Γ. Παπανιολάου - Προσωπική επαφή συγκεκριμένου φοιτητή

Παπακυπριανού Μαργαρίτα ʼννα (mpapakyp@bio.auth.gr)
Mελέτη της δράσης των μικροσωματίων στα ομφαλιοπλακουντικά μοσχεύματα Κουβάτση Αναστασία (akouvats@bio.auth.gr)

Η διπλωματική θα εκπονηθεί στην Αιματολογική κλινική του Νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου"

Δεληγιάννη Φανή (fdeligian@bio.auth.gr)
Συσχέτιση γενετικών πολυμορφισμών με την αθλητική επίδοση Κουβάτση Αναστασία (akouvats@bio.auth.gr) Κανέλλου Μαρίνα (mkanellou@bio.auth.gr)
Ανάλυση πολυμορφισμών στην περιοχή των γονιδίων των β σφαιρινών Κουβάτση Αναστασία (akouvats@bio.auth.gr) Αβραμίδου Μαρία (mavramid@bio.auth.gr)
Δράση νανοσωματιδίων στην απόπτωση ενεργοποιημένων Τ-λεμφοκυττάρων ανθρώπου Καλογιάννη - Δημητριάδη Μάρθα (kaloyian@bio.auth.gr)

 

Χρήση κυτταρομετρίας ροής

Εφαρμογή  τεχνικών με χρήση αντισωμάτων και φθοριζουσών αντιδραστηρίων,

Γνώση κυτταροκαλλιέργειας

Κακαβούλια Μαρία-Ανθή (mariaantk@bio.auth.gr)
Ανίχνευση τοξικότητας βιοϋλικών και νανοσωματιδίων σε χερσαία ασπόνδυλα Καλογιάννη - Δημητριάδη Μάρθα (kaloyian@bio.auth.gr)

Χρήση μικροσκοπίου φθορισμού

Χρήση κυτταρομετρίας ροής

Χρήση western blotting

Εφαρμογή  τεχνικών με χρήση αντισωμάτων και φθοριζουσών αντιδραστηρίων

Γνώση καλλιέργειας χερσαίων ασπονδύλων

 

 

 

 

 

 

Παπαδημητρίου Τσανταρλιώτου Αλίκη (aspapadim@bio.auth.gr)
Μελέτη του ρόλου της αποσιώπησης του γονιδίου APOBEC1 σε νευροεκφυλιστικές νόσους ΝΤΑΦΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ (dafoud@bio.auth.gr)

Η εργασία έχει ήδη ανατεθεί.

Τριανταφύλλου Χαρίσιος (chatrinik@bio.auth.gr)
Μελέτη αλληλεπιδράσεων του ογκογονιδίου UBE2T στο ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα ΝΤΑΦΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ (dafoud@bio.auth.gr)

Μετά απο προσωπική συννενόηση η εργασία έχει ανατεθεί.

Καλαιτζίδης Κυριάκος (kkalaitz@bio.auth.gr)
Επίδραση υπερκειμένου προβιοτικών βακτηρίων σε μύκητες με κλινική σημασία Τουράκη Μαρία (touraki@bio.auth.gr)

Θα ελεγχθεί η ικανότητα του υπερκειμένου καλλιέργειας προβιοτικών βακτηρίων να δράσουν ενάντια σε μύκητες κλινικής σημασίας. Για το σκοπό αυτό θα γίνουν καλλιέργειες προβιοτικών, θα συλλεχθεί το υπερικείμενο και μετά από διήθηση και λυοφίληση θα γίνει επίδραση του σε καλλιέργειες μυκήτων. 

Πουλοπούλου Αικατερίνα (aikatefp@bio.auth.gr)
Επίδραση υπερκειμένου προβιοτικών βακτηρίων σε καρκινικά κύτταρα Τουράκη Μαρία (touraki@bio.auth.gr)

Θα πραγματοποιηθούν καλλιέργειες προβιοτικών κυττάρων, παραλαβή υπερκειμένου, διήθηση, λυοφίληση του, προσδιορισμός ολικής πρωτείνης και αντιμικροβιακής δράσης, και επίδραση σε καρκινική σειρά, η οποία θα αξιολογηθεί με μελέτη βιωσιμότητας κυττάρων.

Λυρούδης Κωνσταντίνος (lyroudisk@bio.auth.gr)
Λειτουργική Ανάλυση πρωτεϊνών που προσδένουν RNA κατά τις αντιδράσεις ενεργοποίησης της φυσικής ανοσίας Κοντογιάννης Δημήτρης (dkontoyiannis@bio.auth.gr)

Η εργασία αποσκοπεί στην ανάλυση του μελών της οικογενείας hnRNP κατά τον καθορισμό των αντιδράσεων ενεργοποίησης και πόλωσης των κυττάρων της φυσικής ανοσίας. Περιλαμβάνει δε την ανάλυση μονοκύτταρων/μακροφάγων από διαγονιδικά μεταλλάγματα hnRNP καθώς και την ταυτοποίηση πρόσδεσης των RNA προσδετών αυτών των hnRNP.  

Αρβανίτης Χρήστος Γεώργιος (chriarva@bio.auth.gr)
Συζευκτική συμπεριφορά σχετιζόμενη με την αρσενική σεξουαλική λειτουργία στα ερμαφρόδιτα είδη. Στάικου Αλεξάνδρα (astaikou@bio.auth.gr)

Σε  χερσαία σαλιγκάρια  θα εκτιμηθούν ποσοτικά τα χαρακτηριστικά της σύζευξης που μπορούν να αποδοθούν στην αρσενική σεξουαλική λειτουργία και θα διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της έκφρασης αυτών των χαρακτηριστικών και του μεγέθους της συζευκτικής ομάδας.

Γιώτα Ροδόπη (rodogiot@bio.auth.gr)
Στρατηγικές αναπαραγωγής σε χερσαία σαλιγκάρια: συχνότητα σύζευξης και ποιότητα συντρόφου Στάικου Αλεξάνδρα (astaikou@bio.auth.gr)

Σε  χερσαία σαλιγκάρια  θα διερευνηθεί  το φαινόμενο Coolidge και η διαφοροποίηση των χαρακτηριστικών της ατομικής συμπεριφοράς σύζευξης (συχνότητα, διάρκεια) ανάλογα με τη ποιότητα (π.χ μέγεθος, ιστορικό προηγούμενων συζεύξεων) των εν δυνάμει αναπαραγωγικών συντρόφων.

Στοφοριάδη Ανθή (anthstof@bio.auth.gr)
Απορριπτόμενο αλίευμα κατά τη στοχευμένη αλιεία της σουπιάς (Sepia officinalis) στον Θερμαϊκό Κόλπο Βουλτσιάδου Ελένη (elvoults@bio.auth.gr)

Η σουπιά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αλιεύματα των Ελληνικών Θαλασσών και ιδιαίτερα των πεδίων του Θερμαϊκού Κόλπου, απ’ όπου και προέρχεται το 70-80% της συνολικής ετήσιας αλιευτικής παραγωγής. Η αλιεία της σουπιάς στον Θερμαϊκό Κόλπο γίνεται κυρίως με τη χρήση μανωμένων διχτυών. Όμως, το αλιευτικό αυτό εργαλείο έχει σημαντικό αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς εκτός από τη σουπιά (αλίευμα-στόχος) συλλέγεται και πλήθος άλλων οργανισμών, ασπόνδυλων και ψαριών, που απορρίπτονται πίσω στη θάλασσα.

Συμεωνίδου Ξένη (xensymthe@bio.auth.gr)
In vivo και ex vivo γονιδιακή επεξεργασία (gene editing) για επανεργοποίηση της γ-σφαιρίνης και θεραπεία της θαλασσαιμίας. Γιάγκου Μηνάς (yiangou@bio.auth.gr)

Η διπλωματική εργασία θα εκπονηθεί στη Μονάδα "Κυτταρικής & Γονιδιακής Θεραπείας" της Αιματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου "Γεώργιος Παπανικολάου"

Καραγέργου Αναστασία (akaragerg@bio.auth.gr)
In vivo και ex vivo διαμόλυνση για γονιδιακή θεραπεία της θαλασσαιμίας με σύστημα αδενοικού φορέα/sleeping beauty που μεταφέρει το γονίδιο της γ-σφαιρίνης. Γιάγκου Μηνάς (yiangou@bio.auth.gr)

Η διπλωματική εργασία θα εκπονηθεί στη Μονάδα "Κυτταρικής & Γονιδιακής Θεραπείας" της Αιματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου "Γεώργιος Παπανικολάου"

Ζησιάδης Χριστόδουλος (zisiadic@bio.auth.gr)
Ex vivo έκπτυξη γενετικά τροποποιημένων κυττάρων με χρήση small molecules και 3D ικριωμάτων για γονιδιακή θεραπεία Γιάγκου Μηνάς (yiangou@bio.auth.gr)

Η διπλωματική εργασία θα εκπονηθεί στη Μονάδα "Κυτταρικής & Γονιδιακής Θεραπείας" της Αιματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου "Γεώργιος Παπανικολάου"

Βαρβαράκη Αγγελική (angevarv@bio.auth.gr)
Διερεύνηση της ανοσοενισχυτικής δράσης των εντεροβακτηρίων του σαλιγκαριού Cornu aspersum Γιάγκου Μηνάς (yiangou@bio.auth.gr) Μεταλληνού Ελευθερία Θεοδώρα (metalline@bio.auth.gr)
Προσδιορισμός αλλεργιογόνων ουσιών σε ιχθείς, καρκινοειδή και τρόφιμα. Γιάγκου Μηνάς (yiangou@bio.auth.gr) Σπυροπούλου ʼννα (annspydim@bio.auth.gr)
Μοριακοί, βιοχημικοί και φυσικοί μηχανισμοί ανθεκτικότητας και αναγωγής στο εξασθενές χρώμιο από το βακτηριακό στέλεχος S3/K και το Achromobacter xylososoxydans (στέλεχος Β1). Γιάγκου Μηνάς (yiangou@bio.auth.gr) Τσαρίδου Γεωργία (tsaridou@bio.auth.gr)
Ελληνικά γλωσσικά στοιχεία στην ονοματολογία αγγειοφύτων Γκέλης Σπυρίδων (sgkelis@bio.auth.gr) Σαββαΐδου Σεβαστή-Ραφαέλα (sevastira@bio.auth.gr)
Ανίχνευση και φυλογενετική ανάλυση γονιδίων που εμπλέκονται στην αζωτοδέσμευση κυανοβακτηρίων Γκέλης Σπυρίδων (sgkelis@bio.auth.gr)

H αζωτοδέσμευση είναι η διεργασία μετατροπής του ατμοσφαιρικού N2 σε ιόντα βιοδιαθέσιμου αμμωνίου μέσω του ενζυμικού συμπλόκου της νιτρογενάσης. Ορισμένα κυανοβακτήρια είναι ικανά για αζωτοδέσμευση και αυτό τους παρέχει ένα τεράστιο εξελικτικό πλεονέκτημα καθώς είναι από τα ελάχιστα μη-συμβιωτικά βακτήρια που μπορούν να την επιτελέσουν και ως εκ τούτου να επιβιώσουν σε περιβάλλοντα που στερούνται αζώτου.

Γιαννακόπουλος Χρήστος (giannakc@bio.auth.gr)
Απομόνωση στελεχών και φυλογενετική ανάλυση του γονιδίου petB σε θαλάσσια κυανοβακτήρια Synechococcus Γκέλης Σπυρίδων (sgkelis@bio.auth.gr)

Tα κυανοβακτήρια Synechococcus αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς που συμβάλλουν στην παγκόσμια πρωτογενή παραγωγικότητα. Το γένος Synechococcus, παρόλο που περιέχει μορφολογικά παρόμοια τάξα, είναι πολυφυλετικό και απαιτείται επαναταξινόμηση σε αρκετά ανεξάρτητα γένη.

Κερεστετζοπούλου Σοφία (sofikere@bio.auth.gr)
Ο καρκίνος ως εξελικτικό φαινόμενο Αμπατζόπουλος Θεόδωρος (abatzop@bio.auth.gr)

Ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι να εξεταστεί κατά πόσο οι πληθυσμοί των καρκινικών κυττάρων διέπονται από εξελικτικές διαδικασίες. 

Σαρηγιάννης Ιωάννης (ioansari@bio.auth.gr)
Ο ρόλος των υδατοπορινών στην εξέλιξη των αλόφιλων οργανισμών: βιοπληροφορική προσέγγιση Αμπατζόπουλος Θεόδωρος (abatzop@bio.auth.gr)

Οι υδατοπορίνες είναι διαμεμβρανικές πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη μεταφορά νερού και την απομάκρυνση αλάτων. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξεταστεί ο εντοπισμός αυτών των πρωτεϊνών σε απομακρυσμένα τάξα και η μελέτη της εξελικτικής ιστορίας τους.

Χριστοδούλου Ραφαέλλα (rafchrpan@bio.auth.gr)
Διαφοροποίηση πληθυσμών ελάτης της Ελλάδας με μορφολογικούς και μοριακούς δείκτες Δρούζας Ανδρέας (drouzas@bio.auth.gr)

Στον Ελλαδικό χώρο υπάρχουν δύο είδη ελάτης (Abies sp.) και το φυσικό υβρίδιό τους. Το γεγονός αυτό αφενός προσδίδει μεγάλη γενετική ποικιλότητα στους πληθυσμούς ελάτης και αφετέρου δυσκολεύει τη διάκριση των δύο ειδών και των υβριδίων χρησιμοποιώντας μορφολογικούς χαρακτήρες μόνο. Επιπλέον, η χρήση δεικτών DNA έχει δείξει την ύπαρξη διαφορετικών αλληλομόρφων στα δύο είδη ελάτης. Σκοπός της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι να μελετηθεί η μορφολογική ποικιλότητα σε πληθυσμούς ελάτης που φέρουν συγκεκριμένα αλληλόμορφα δεικτών DNA.

Μπούμπα Βασιλική (vmpoumpa@bio.auth.gr)
Γενετική ποικιλότητα πληθυσμών ελάτης (Abies sp., Pinaceae) της Ελλάδας στο χλωροπλαστικό DNA Δρούζας Ανδρέας (drouzas@bio.auth.gr)

Στον Ελλαδικό χώρο υπάρχουν δύο είδη ελάτης (Abies sp.) και το φυσικό υβρίδιό τους. Το γεγονός αυτό αφενός προσδίδει μεγάλη γενετική ποικιλότητα στους πληθυσμούς ελάτης και αφετέρου δυσκολεύει τη διάκριση των υβριδογενών ατόμων χρησιμοποιώντας μορφολογικούς χαρακτήρες μόνο. Σκοπός της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι να διερευνηθεί η γενετική ποικιλότητα στο χλωροπλαστικό DNA πληθυσμών ελάτης από τη φυσική εξάπλωση του γένους στην Ελλάδα και η αναζήτηση δεικτών που να διαφοροποιούν τα δύο είδη

Τασιούλη Αικατερίνη (tasiouli@bio.auth.gr)
Μικροβιακή ανάλυση παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων. Σε συνεργασία με το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΘΕΡΜΗ Θεσσαλονίκης Παπαδόπουλος Αθανάσιος (thanpap@bio.auth.gr) Ευμορφίδου Δωροθέα (edorothea@bio.auth.gr)
Κατανοώντας τη διαδικασία μέτρησης του χρώματος των φύλλων Λαναράς Θωμάς (lanaras@bio.auth.gr)

Θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά, σε διπλωματική εργασία, να χρησιμοποιηθούν υπάρχοντα εξαρτήματα και λογισμικό για να κατασκευαστεί μια διάταξη ικανή για τη μέτρηση του διερχόμενου, ή του ανακλώμενου φωτός ή του διερχόμενου και ανακλώμενου φωτός από φύλλο φυτού. Ο στόχος είναι να εξεταστούν στο ορατό διαφορετικά μήκη κύματος φωτός.

Στην περίπτωση που η διάταξη κατασκευαστεί με επιτυχία θα δοκιμαστεί σε φύλλα κατά την περίοδο αύξησης του φυτού.

Μερετούδη Βασιλική (vasmerdim@bio.auth.gr)
Επιπτώσεις στην φυσιολογία της μέλισσας Apis mellifera εξαιτίας της έκθεσης σε αντιπαρασιτικά σκευάσματα. Παπαδόπουλος Αθανάσιος (thanpap@bio.auth.gr) Εμπρικίδης Γεώργιος (georgioea@bio.auth.gr)
Ανάπτυξη μοριακών τεχνικών για τη διάγνωση ασθενειών σε μικρά μηρυκαστικά. Σε συνεργασία με Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Θεσσαλονίκης Παπαδόπουλος Αθανάσιος (thanpap@bio.auth.gr) Πάππας Φώτιος (fpappas@bio.auth.gr)
Έκφραση γενετικά κωδικοποιημένων δεικτών δυναμικού μεμβράνης σε κυτταρικές σειρές. Σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή ΑΠΘ Παπαδόπουλος Αθανάσιος (thanpap@bio.auth.gr) Σαμαρά Ελένη (elensama@bio.auth.gr)
Μελέτη φυσιολογίας φύτρωσης σπερμάτων αυτοφυούς Capparis spp Βλαχονάσιος Κωνσταντίνος (kvlachon@bio.auth.gr)

Είδη του γένους Capparis είναι αυτοφυή της Ελλάδος. Θα χρησιμοποιηθούν σπέρματα από πληθυσμούς Capparis sicula και Capparis spinosa, τα οποία διατηρούνται στην Τράπεζα διατήρησης γενετικού υλικού του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων.

Θα μελετηθεί η φυσιολογική φυτρωτική ικανότητα των σπερμάτων καθώς και η επίδραση φυτικών ορμονών στη φύτρωση. Επίσης θα διερευνηθεί η έκφραση ορισμένων γονιδίων που σχετίζονται με τη φύτρωση των σπερμάτων.   

Παντελιός Σπυρίδων (pantelio@bio.auth.gr)
Συμπληρωματικότητα μεταλλαγμάτων μεταγραφικών προσαρμοστών EML του Arabidopsis thaliana Βλαχονάσιος Κωνσταντίνος (kvlachon@bio.auth.gr)

Οι μεταγραφικοί προσαρμοστές EML1 συμμετέχουν στην απομεθυλίωση των ιστονών και επηρεάζουν την έναρξη της άνθισης στο Arabidopsis. Δημιουργήθηκαν διαγονιδιακές σειρές που εκφράζουν μέρη της πρωτεϊνης EML1. Το ερώτημα είναι ποιές διαγονιδιακές σειρές μπορούν να συμπληρώσουν (complement) τις μη-λειτουργικές μετάλλαξεις eml1-1 και eml1-1eml3-1.

Βασικές γνώσεις μοριακής βιολογίας και γενετικής καθώς και φυσιολογίας φυτών. Θα χρησιμοποιηθούν εκχύλιση DNA, RNA, PCR, q-RTPCR, φαινοτυπικές αναλύσεις μεταλλαγμάτων.  

Σειρά Ελευθερία (elefthes@bio.auth.gr)
Οικολογική συνδεσιμότητα των υγροτοπικών οικοσυστημάτων: Αξιολόγηση με τη χρήση της ανάλυσης δικτύων Μαζαρης Αντώνιος (amazaris@bio.auth.gr)

Η έρευνα θα εστιάσει στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Θα μελετηθούν η υδρογραφική και δομική συνδεσιμότητα των υγροτοπικών οικοσυστημάτων. Θα αναπτυχθούν μοντέλα που θα στηρίζονται στη θεωρία των γράφων και θα εκτιμηθεί σύνολο δεικτών. 

Παπαζέκου Μαρία (mpapazek@bio.auth.gr)
Βιοποικιλότητα πλαγκτού στην παράκτια θέση του Όρμου Θεσσαλονίκης Λιμάνι (Προβλήτα 1) Μουστάκα Μαρία (mmustaka@bio.auth.gr) Ντίνου Ηλιάνα-Βασιλική (ilianavan@bio.auth.gr)
Βιοποικιλότητα πλαγκτού στην παράκτια θέση του Όρμου Θεσσαλονίκης Λευκός Πύργος Μουστάκα Μαρία (mmustaka@bio.auth.gr) Βαγενά Αντωνία Ολυμπία (antoniao@bio.auth.gr)
Η μορφογένεση της επιδερμίδας των φύλλων στο φυτό Magnolia grandiflora Παντερής Εμμανουήλ-Νικόλαος (epanter@bio.auth.gr) Καβούκης Μιχαήλ (mkavoukis@bio.auth.gr)
Μελέτη της κυτοκίνησης σε μεταλλάγματα κατανίνης Παντερής Εμμανουήλ-Νικόλαος (epanter@bio.auth.gr)

Μελέτη σε επίπεδο λεπτής δομής της επέκτασης του συστήματος φραγμοπλάστη/κυτταρικής πλάκας.

Κουσκουβέλη ʼννα (akouskou@bio.auth.gr)
Δημιουργία ετεροφασικών κυττάρων στο φυτό Arabidopsis thaliana Παντερής Εμμανουήλ-Νικόλαος (epanter@bio.auth.gr)

Μετά από ανάσχεση της κυτοκίνησης, θα επιχειρηθεί οι πυρήνες των κυττάρων να μην συμβαδίζουν ως προς το στάδιο του κυτταρικού κύκλου. Αυτό θα βοξηθήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τους μηχανισμούς οργάνωσης του κυτταροσκελετού.

Κασιούρα Αγγελική (angelikka@bio.auth.gr)
Αξιολόγηση οικοσυστημικών υπηρεσιών σε αγρο-οικοσυστήματα Καλλιμάνης Αθανάσιος (kalliman@bio.auth.gr)

Τα αγρο-οικοσυστήματα παρέχουν έναν μεγάλο αριθμό Οικοσυστημικών υπηρεσιών (Ecosystem services), οι οποίες ωστόσο επηρεάζονται από ένα πλήθος παραγόντων. Η διπλωματική αφορά την αξιολόγηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών σε αγρο-οικοσυστήματα λαμβάνοντας υπόψη διάφορα κριτήρια, όπως την τοποθεσία, τα χαρακτηριστικά των καλλιεργειών, τη γειτνίαση με άλλα οικοσυστήματα, το κλίμα, το έδαφος κλπ. Μεγάλο μέρος της εργασίας θα γίνει με τη βοήθεια Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS).

Τομάνι Λαζάρ (lazatoma@bio.auth.gr)
Πρότυπα λειτουργικής ποικιλότητας κατά την υψομετρική διαβάθμιση Καλλιμάνης Αθανάσιος (kalliman@bio.auth.gr)

Το ερώτημα αυτής της εργασίας είναι εάν παρατηρούνται πρότυπα μεταβολής της λειτουργικής ποικιλότητας κατά την υψομετρική διαβάθμιση και ποια είναι αυτά.

Βαλκάνη Δέσποινα (despvalk@bio.auth.gr)
Ποικιλότητα της μακροπανίδας του κινητού υποστρώματος της υποπαραλιακής ζώνης στον Θερμαϊκό Κόλπο Χιντήρογλου Χαρίτων-Σαρλ (chintigl@bio.auth.gr)

Η μελέτη της δομής και λειτουργίας των βενθικών βιοκοινοτήτων του Θερμαϊκού κόλπου αποτελεί αντικείμενο μελέτης του εργαστηρίου Θαλάσσιας και Χερσαίας Ζωϊκής Ποικιλότητας για πολλές δεκαετίες. Πρόσφατες έρευνες ενταγμένες στο πλαίσιο της βιοπαρακολούθησης του κόλπου αποβλέπουν στην διαπίστωση  της ποιότητας των υδάτων του κόλπου σε επίπεδο λεκάνης απορροής σύμφωνα με ενωσιακές δεσμεύσεις της χώρας προς την ΕΕ.

Κείσαρης Σοφοκλής (keisaris@bio.auth.gr)
Αποτύπωση κητωδών στο Αιγαίο Πέλαγος με χρήση σταθερών υδροφώνων Τσίκληρας Αθανάσιος (atsik@bio.auth.gr)

Σκοπός

Η αναγνώριση και εκτίμηση των πληθυσμών των κητωδών (κυρίως δελφινιών και φαλαινών) στο βόρειο ΑΙγαίο Πέλαγος με βάση δεδομένα ήχου και φωτογραφίας από σταθερές και κινητές μονάδες (Gliders), στο πλαίσιο ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου.

Χρονοδιάγραμμα

Εκπαίδευση σε τεχνικές ήχου και εικόνας και αναγνώρισης ειδών κητωδών. Επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο 2019. Συγγραφή από Ιούνιο 2019. Παρουσίαση μέχρι τον Δεκέμβριο 2019.

Προαπαιτήσεις

Αλ Μπελμπέισι Ρούλα (roulalbe@bio.auth.gr)