Τι νέο υπάρχει?       English version

Μηνάς Αρσενάκης

 

Α. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ – ΣΠΟΥΔΕΣ - ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ 
Α1. ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Γεννήθηκα στη Δράμα τον Μάρτιο του 1954. Το 1971 η οικογένεια μου εγκαταστάθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Το 1973 αποφοίτησα από το Trinity Grammar School της Μελβούρνης. 
Το 1974 πέτυχα στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης από όπου αποφοίτησα το 1978 με το πτυχίο Bachelor of Science with Honours [B.Sc(hons)] με τον βαθμό άριστα (First class Honours, 1Α).  Η σειρά της αποφοίτησης μου ήταν: πρώτος στο Τμήμα Μικροβιολογίας και δεύτερος στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών.  Για την απόκτηση του πτυχίου με Honours παρουσίασα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο: "Studies of nοn-specific antiviral factors and cytomegalovirus in human milk". 
Το 1978 μου χορηγήθηκε υποτροφία της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και άρχισα την εκπόνηση της διδακτορικής μου διατριβής στο Τμήμα Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου La Trobe, την οποία παρουσίασα επιτυχώς τον Ιούνιο του 1982. 
Τον Ιούλιο του 1982 μου χορηγήθηκε υποτροφία του αμερικανικού οργανισμού υποτροφιών Damon Runyon - Walter Winchell Cancer Fund για μεταδιδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής και Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Σικάγου με τον Καθηγητή Bernard Roizman.  Την υποτροφία αυτή διατήρησα μέχρι τον Ιούλιο του 1985.  Τον Αύγουστο του 1985 μου χορηγήθηκε υποτροφία του επίσης αμερικανικού οργανισμού Leukemia Research Foundation προκειμένου να συνεχίσω την έρευνα μου στο ίδιο εργαστήριο και την οποία διατήρησα μέχρι του διορισμού μου στο Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. , τον Σεπτέμβριο του 1986.
 Tον Ιούνιο του 1985 εκλέχτηκα Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Τον Μάιο του 1990 εκλέχτηκα Αναπληρωτής Καθηγητής στον παραπάνω Τομέα, και τον Μάιο του 1999 σε θέση Καθηγητή την οποία και κατέχω μέχρι σήμερα.
Γνωρίζω άριστα την Αγγλική γλώσσα.
Οικογενειακή κατάσταση: Παντρεμένος με την Ιωάννα Τσούση, δύο παιδιά .

A2. ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ – ΒΡΑΒΕΙΑ

1978 - 1982: Μεταπτυχιακή υποτροφία της Αυστραλιανής Κοινοπολιτείας.
1983: Βραβείο της Ελληνο-Αυστραλιανής Εταιρείας Επιστημών  
1982 - 1985: Μεταδιδακτορική υποτροφία του Ιδρύματος Damon Runyon - Walter Winchell Cancer Fund. 
1985 - 1986: Μεταδιδακτορική υποτροφία του Ιδρύματος Leukemia Research Foundation. 

A3. ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ 

Στα πλαίσια των θερινών μου διακοπών κατά τα έτη 1987 και 1988 καθώς επίσης και το Νοέμβριο του 1989 και 1990 και τον Φεβρουάριο του 1992 επισκέφθηκα το εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας του Καθηγητή Bernard Roizman στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.   Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Σικάγο εργάσθηκα ερευνητικά σε κοινά προγράμματα και ενημερώθηκα πάνω στις πιο πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν το ερευνητικό μου πεδίο.  Την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 1993 επισκέφθηκα το Ινστιτούτο Κλινικής και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Friedrich-Alexander-Universitat στο Erlangen της Νυρεμβέργης στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μου αδείας και εργάστηκα με τους ανθρώπινους ερπητοϊούς 6 και 7 (human herpesvirus 6, HHV-6, και human herpesvirus 7, HHV-7). Τέλος, την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 1994 επισκέφθηκα το εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας του Καθηγητή Bernard Roizman στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μου αδείας. 

A4. ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

1.    Australian Society of  Microbiology, 1978
2.    Australian Biochemical Society,  1978
3.    American Society for Microbiology,   1982
4.    American Society for Virology,   1983
5.    Ελληνική Εταιρεία Βιολογικών Επιστημών,   1986
6.    Πανελλήνια Ένωση Βιολόγων,   1986
7.    Ελληνική Γυναικολογική Εταιρεία Έρευνας και Θεραπείας του Καρκίνου,        1991
8.    Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικής Έρευνας και Ζώων Εργαστηρίου,   1997
9.    Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας μέλος από το 2006

Α5. ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (EDITORIAL BOARD) ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

1.    The Open Virology Journal
2.    Journal of Biological Research

Α6. ΚΡΙΤΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

1.    Journal of Agricultural and Food Chemistry  
2.    Archives of Virology
3.    Antiviral Research
4.    The Open Virology Journal
5.    Journal of Biological Research

Α7. ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Aπό το 1995 είμαι τακτικό μέλος της επιτροπής διαχείρισης και ανάπτυξης του προγράμματος COST 826 (European Cooperation on Scientific and Technical Research) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Έχω επίσης συμμετάσχει επανειλημμένα ως αξιολογητής Ερευνητικών Προτάσεων Εθνικών Προγραμμάτων της ΓΓΕΤ και του ΥΠΕΠΘ καθώς και Ευρωπαϊκών της Ε.Ε.
Από το 2007-2012 συμμετείχα στην προσωρινή Ερευνητική Γνωμοδοτική Επιτροπή του ΙΒΒΕ στο Ε.Κ.Ε.Τ.Α.     

Α8. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ – ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

1.    1987-1998: Μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Βιολογίας
2.    1987-1999: Μέλος διαφόρων επιτροπών του Τμήματος Βιολογίας (π.χ. Προγράμματος Σπουδών, Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, Νησίδας Υπολογιστών.
3.    1988-1989: Μέλος της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. ως εκπρόσωπος της Σ.Θ.Ε.
4.    1995-1997: Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας
5.    1997-1998: Διευθυντής του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας. 
6.    2002 – 2004: Διευθυντής του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας.
7.    2004 – 2006: Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας
8.    2004 – σήμερα: Εισηγητής Επιτροπής Βιολογίας του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π (Πρώην ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.)
9.    2006 – σήμερα: Διευθυντής του Εργαστηρίου Γενικής Μικροβιολογίας του Τμήματος Βιολογίας, ΑΠΘ.
10.    2007- 2011: Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας και μέλος της Συγκλήτου του ΑΠΘ

Α9. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Κατά την διάρκεια της πανεπιστημιακής μου θητείας συμμετείχα και συμμετέχω σε πολλές εκδηλώσεις και υποχρεώσεις του Τμήματος Βιολογίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου γενικότερα ως μέλος διαφόρων συνελεύσεων και επιτροπών (π.χ. εισηγητικές επιτροπές κρίσεων για εξέλιξη, επιτροπές διατριβών, προγράμματος σπουδών, δημοσίων επενδύσεων, νησίδας υπολογιστών, περιοδικών βιβλιοθήκης, ΕΠΕΑΚ, κ.α).
Διετέλεσα αρκετές φορές εξεταστής και βαθμολογητής στις Κατατακτήριες Εξετάσεις φοιτητών από ξένα Πανεπιστήμια, άλλα Τμήματα, Σχολές και ΤΕΙ του εσωτερικού στα Ελληνικά Τμήματα Βιολογίας.  Επίσης διετέλεσα μέλος της πενταμελούς Επιτροπής των Εξετάσεων που έχει την ευθύνη της διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών.
Μου ζητήθηκε και έδωσα την γνώμη μου για επίκαιρα θέματα της ειδικότητας μου σε διάφορα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.
Προήδρευσα συνεδριών σε διάφορα Επιστημονικά Συνέδρια Εθνικά και Διεθνή. 
Προσκλήθηκα και έδωσα διαλέξεις με θέματα την Βιοτεχνολογία, την Γενετική Μηχανική και την Μοριακή Ιολογία σε εκδηλώσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Βιολόγων, της Ελληνικής Ιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Γυναικολογικής Εταιρείας, και του συλλόγου καθηγητών βιολογίας της Μέσης Εκπαίδευσης.
Διετέλεσα επί σειρά ετών ως εισηγητής σε σεμινάρια επιμόρφωσης πτυχιούχων σε θέματα Βιοτεχνολογίας του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας (ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ). 
Διετέλεσα επί σειρά ετών εισηγητής σε θέματα Βιοτεχνολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης. 
Έχω διατελέσει Διευθυντής Τομέα για τρεις θητείες και Αναπλ. Πρόεδρος δια δύο.
Από το 2004 είμαι Διευθυντής του Εργαστηρίου Γενικής Μικροβιολογίας το οποίο έχει την ευθύνη της διδασκαλίας τεσσάρων υποχρεωτικών μαθημάτων του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών και εκπαιδεύει μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες.
Το 2007 εκλέχτηκα Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας (ποσοστό >95%) θέση την οποία κατέχω μέχρι σήμερα. Μεταξύ των θεμάτων που προώθησα στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα είναι: α) η ολοκλήρωση και κατάθεση της Έκθεσης Εσωτερικής Αξιολόγησης στην Α.ΔΙ.Π όπως προβλέπεται από το νόμο, και β) η κατάρτιση σχεδίου στρατηγικής ανάπτυξης του Τμήματος. Ενδεικτικό της σημασίας και της αξίας των δύο παραπάνω επιτευγμάτων είναι ότι το Τμήμα Βιολογίας ήταν το μόνο μεταξύ των 42 Τμημάτων του ΑΠΘ και ένα από τα μόλις 30 Πανεπιστημιακά Τμήματα σε Εθνικό Επίπεδο που υπέβαλλε Έκθεση Αξιολόγησης στην Α.ΔΙ.Π. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία ενημέρωση από την Α.ΔΙ.Π η Έκθεση του Τμήματος Βιολογίας κρίθηκε ως η καλύτερη και αρτιότερη μεταξύ όλων των προτάσεων, και για το λόγο αυτό ζητήθηκε η ανάρτηση της στην ιστοσελίδα ως υπόδειγμα για τα άλλα Τμήματα.

Β. ΔlΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Β1. ΜΑΘΗΜΑΤΑ

1.    Συμμετοχή στη διεξαγωγή και οργάνωση των εργαστηριακών ασκήσεων των μαθημάτων Μικροβιολογία Ι και ΙΙ του Τμήματος Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου La Trobe. 1978 – 1982 
2.    Συμμετοχή στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Μοριακής Γενετικής και Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Σικάγου (σεμινάρια. εργαστηριακές ασκήσεις). 1982 - 1986
3.    Συμμετοχή στις διαλέξεις και στις εργαστηριακές ασκήσεις του μαθήματος "Ιολογία" της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγου. 1985 - 1986
4.    Συνδιδασκαλία του μαθήματος Μικροβιολογία του Τμήματος Βιολογίας, ΑΠΘ.. 1988 και 2007.
5.    Συνδιδασκαλία του μαθήματος Ειδικά Θέματα Μικροβιολογίας του Τμήματος Βιολογίας, ΑΠΘ. 1988 και 2007.
6.    Διδασκαλία του μαθήματος Μοριακή Βιολογία του Τμήματος Βιολογίας, ΑΠΘ..  Στο παραπάνω μάθημα έχω την ανάθεση του μεγαλυτέρου μέρους του μαθήματος. 1988 - σήμερα:
7.     Διδασκαλία του μαθήματος Ειδικά Θέματα Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας, ΑΠΘ..  Στο παραπάνω μάθημα έχω την ανάθεση του μεγαλυτέρου μέρους του μαθήματος. 2004 - σήμερα:
8.    Συμμετοχή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Βιολογίας, ΑΠΘ (Κατεύθυνση Εφαρμογές στη Βιολογία). 1998 – σήμερα 
9.     Συμμετοχή στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών  Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογία . 2000 – 2013 

Β2. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Έχω επιβλέψει ή επιβλέπω τις παρακάτω διπλωματικές εργασίες φοιτητών του Τμήματος Βιολογίας:
1.    Μυλωνά Φωτεινή.  «Απομόνωση και χαρακτηρισμός τοπικών στελεχών του ιού herpes simplex virus 1». 1988 (Δρ. Ερευνήτρια Α’ ΕΘΙΑΓΕ)
2.    Ταβερναράκης Νεκτάριος.  «Μεγέθυνση DNA, εφαρμογές για την ανίχνευση μόλυνσης με τον ιό του AIDS». 1989 (Δρ. Ερευνητής Α’ Iνστιτούτο Mοριακής Bιολογίας και Bιοτεχνολογίας (IMBB).
3.    Κακαβούλης Κωνσταντίνος.  «Ανάπτυξη ECHO ιών και τεχνολογία για μονοκλωνικά αντισώματα ενάντια στους υποδοχείς τους».  1989
4.    Σανδαλτζόπουλος Ραφαήλ.  «Μελέτες του μιτοχονδριακού DNA πληθυσμών Artemia της Β. Ελλάδος με ένζυμα περιορισμού. Εξελικτική προσέγγιση». 1990. (Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)
5.    Ντάλλα Βαΐα.  «Παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι γλυκοπρωτεϊνών του ιού herpes simplex virus type 1».  1991
6.    Καραγιαννίδης Χρήστος.  «Ανίχνευση του DNA των ιών human papillomaviruses σε κολπικά επιχρίσματα με μοριακό υβριδισμό». 1991
7.    Τζαννής Γεώργιος.  «Απομόνωση πλασμιδίων από τοξικά για το Δάκο της ελιάς ελληνικά στελέχη του βακτηρίου Bacillus thuringiensis».  1992 (Δ/ντης Φαρμακευτικής Εταρείας)
8.    Ηλιόπουλος Ιωάννης.  «Χαρακτηρισμός των κρυσταλλικών πρωτεϊνών από τοξικά για το Δάκο της ελιάς στελέχη του βακτηρίου Bacillus thuringiensis».  1992. (Επίκ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Κρήτης)
9.    Βασιλάκη Άννα.  «Εφαρμογή μεταμορφωμένων κυτταρικών σειρών που παράγουν ανασυνδυασμένες γλυκοπρωτεΐνες του ιού HSV-1 στην ανοσοανίχνευση των ερπητικών λοιμώξεων στον άνθρωπο».  1992.
10.    Μόσιαλος Δημήτρης.  «Απομόνωση και μελέτη του πλασμιδιακού DNA του του βακτηρίου Bacillus thuringiensis».  1993 (Επίκ. Καθηγητής, Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
11.    Φιδάνης Αθανάσιος.  «Μελέτη του UL43 ανοιχτού αναγνωστικού πλαισίου του ιού HSV-1». 1993 (Δ/ντης εταιρείας CISCO Hellas)
12.    Κοντογούνης Γεώργιος.  «Χαρτογράφηση μιας συγκυτιακής μετάλλαξης του ιού έρπητα απλού τύπου 1 (HSV-1)». 1994  (Ιατρός)
13.    Κεφάλα Γεωργία.  «Μελέτη του UL43 ανοιχτού αναγνωστικού πλαισίου του ιού HSV-1: Παραγωγή μονοειδικού πολυκλωνικού ορού».  1994
14.    Φραγκιαδάκης Ιωάννης.  «Μελέτη των συνθηκών που επιτρέπουν υψηλή απόδοση μετασχηματισμού κυττάρων Bacillus thuringiensis μέσω ηλεκτροδιήθησης».  1994
15.    Νικολάου Κωνσταντίνα.  «Αντιμικροβιακές και κυτταροτοξικές ιδιότητες των αιθερίων ελαίων».  1995 (Καθηγήτρια ΤΕΙ Ηπείρου)
16.    Παπανικολάου Ελένη.   «Κυτταροτοξικές και αντιικές ιδιότητες του αιθερίου ελαίου της Salvia fruticosa (ελληνικό φασκόμηλο)».  1995 (Δρ. ερευνήτρια ΙΒΕ Ακαδημίας Αθηνών)
17.    Αδάμ Κωνσταντία.  «Αντιμυκητιακή δράση των αιθερίων ελαίων των Origanum vulgare subsp. hirtum, Mentha spicata και Salvia fruticosa».  1995 (Υπεύθυνη Βιολογίας Αμερικανικού Κολεγίου Ανατόλια)
18.    Μαράτου Ειρήνη.  «Μελέτη της διέλευσης του ανθρώπινου ερπητοϊού HSV-1 μέσω των νευρικών ινών του ισχιακού νεύρου του βατράχου Rana rindibunda».  1996 (Δρ. ερευνήτρια Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Κέντρο Μελέτης του Διαβήτη)
19.    Κυραγιάννη Τάνια.  «Χρήση του προαγωγέα της κύριας ρυθμιστικής πρωτεΐνης α4 του ιού HSV-1 για την κατασκευή DNA εμβολίων». 1997
20.    Βαρίνου Λουίζα.  «Κλωνοποίηση και έκφραση της πρωτεΐνης IE1 του ανθρώπινου ερπητοϊού HHV-6 σε ευκαρυωτικά συστήματα».  1997 (Δρ. ερευνήτρια Ιατρική Σχολή ΑΠΘ)
21.    Τζήμας Χρίστος.  «Κλωνοποίηση του υποθετικού immediate early προαγωγέα του ιού HHV-6 με την βοήθεια της αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (polymerase chain reaction, PCR)».  1998 (Δρ. ερευνητής Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Medical School USA)
22.    Μελετιάδης Ιωσήφ.  «Κλωνοποίηση και έκφραση της πρωτεΐνης IE2 του ανθρώπινου ερπητοϊού HHV-6 σε ευκαρυωτικά συστήματα».  1998 (Λέκτωρ Ιατρικής Σχολής, Εθνικό και Καποδισταριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
23.    Κουβάτσης Βλάσης.  «Έκφραση τμημάτων του ανοιχτού αναγνωστικού πλαισίου IE2 του ανθρώπινου ερπητοϊού 6 (HHV-6) σε προκαρυωτικά συστήματα».  1998 (Ερευνητής Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ)
24.    Κωστή Βασιλική.  «Συγκριτική μελέτη των μυκοπλασμάτων Mycoplasma bovis και M. agalactiae».  (Υπεύθυνη εξεταστής Βιοτεχνολογίας, Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας).
25.    Αλεξίδης Φ.     Κανόνες βιοηθικής και κοινωνικές απόψεις σε Ε.Ε. & ΗΠΑ. Κλωνοποίηση, γονιδιακή θεραπεία, γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, έρευνα στα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα. Ηθικά διλήμματα, επιτροπές, νομικό πλαίσιο, κοινωνικές απόψεις.    
26.    Αποστόλου Ευ.     Παρασκευή DNA εμβολίου, βασισμένου σε αντιγονικό τμήμα της gB, ενάντια στον HSV-1.   (Ερευνήτρια ΙΒΕ Ακαδημίας Αθηνών)
27.    Βασιλογλου Δ.       Επίδραση της μόλυνσης του απλού ερπητοϊού HSV-1F σε κυτταρική σειρά νευροβλαστομάτωμ ποντικού (Ν2α) στην έκφραση της κυτταρικής πρωτεΐνης prion (PrPc).    
28.    Γκοτση Π.    Οριοθέτηση και χαρακτηρισμός του «υποθετικού» Immediate Early υποκινητή του ανθρώπινου του ανθρώπινου ερπητοϊού ΗΗV-6.    
29.    Διακίδη–Κώστα Α.     Χαρακτηρισμός και χαρτογράφηση συγκυτιακής μετάλλαξης σημείου στο καρβοξυτελικό άκρο της γλυκοπρωτείνης B, gB του ιού έρπητα απλού τύπου 1, στέλεχος S (HSV-1(S)) και σκιαγράφηση των ιικών και κυτταρικών παραγόντων που συμβάλλουν στη διαμόρφωση συγκυτιακών δομών.    
30.    Ευαγγελίου Α.     Εφαρμογή της τεχνικής PCR για την ανίχνευση του βακτηρίου Actinobacillus actinomycetemcomitans.    
31.    Μπιλίτου Αi.     Κατασκευή ενός δικιστρονικού φορέα με δείκτη επιλογής την συνθετάση της γλουταμίνης για παραγωγή πρωτεινών σε κύτταρα θηλαστικών.
32.    Νόλης Η.    Μελέτη των λειτουργικών δομών που εμπλέκονται στη μετάδοση σήματος από πρωτεΐνες που αλληλεπιδρούν με μέλη της οικογένειας TNFR.    (Ερευνητής ΙΒΕ Ακαδημίας Αθηνών)
33.    Φακιόλα Μ.     Οριοθέτηση και χαρακτηρισμός του υποθετικού Immediate Early υποκινητή του ανθρώπινου ερπητοϊού HHV – 6.   
34.    Κωστόπουλος Ευθ.      Κυτταροτοξική και αντι-ιική δράση της 1,8-Cineole.    
35.    Μυσερλή Ευ.      Πολυμορφισμοί των γονιδίων της ιντερλευκίνης-1, IL-1a και -1β, και του ανταγωνιστή του υποδοχέα της, IL-1ra και περιοδοντίτιδα.    
36.    Τζηκα Α.      Χαρτογράφηση κλωνοποιημένων τμημάτων του γονιδιώματος του στελέχους S του έρπητα απλού τύπου1.    
37.    Εμμανουηλίδου Α.     Έλεγχος αποτελεσματικότητας υποψηφίου DNA εμβολίου, βασισμένου σε αντιγονικό τμήμα της gB του ανθρώπινου απλού ερπητοϊού τύπου 1 (HSV-1).   
38.    Καραδημα Σ.    Έκφραση της γλυκοπρωτεϊνης GD του έρπητα απλού τύπου 1 σε ευκαρυωτικά κύτταρα. 
39.    Κατσικαρη Α.   Παρασκευή και αρχικός ανοσοβιολογικός χαρακτηρισμός DNA-εμβολίου, βασισμένου στην γλυκοπρωτεϊνη Β του ιού έρπητα απλού τύπου 1 (HSV-1).  
40.    Χαριτου Π.    Αντι-ιική δράση της ισοβορνεόλης έναντι του Herpes Simplex Virus.    
41.    Μιχοπούλου Α.   Έκφραση τμήματος του καρβοξυτελικού άκρου της γλυκοπρωτεϊνης D, του ιού του έρπητα απλού τύπου 1, σε προκαρυωτικούς οργανισμούς και παρασκευή ειδικού αντιορού.  
42.    Κουλουκτσής Α. Ανάπτυξη του στελέχους HELLCCAUTH19 Pseudo-nitzschia sp. σε αξενικές και μη αξενικές συνθήκες καλλιέργειας και απομόνωση καο μοριακή ταυτοποίηση των συμβιωτικών βακτηρίων.

43.    Παπαδόπουλος Α. Διερεύνηση της τοξικότητας του γένους Gambierdiscus σε Κρήτη και Κύπρο.

44.    Τζώρτζια Μαρία Ντι Λορέντσο   Έλεγχος  αντιβακτηριακών επιδράσεων εκχυλισμάτων κυανοβακτηρίων.   

45.     Κασάμπαλη Α.  Επίδραση στελεχών κυανοβακτηρίων σε ανθρώπινα, ηπατικά, καρκινικά κύτταρα

46.     Ιωακείμ Σ.  Επίδραση στελεχών κυανοβακτηρίων σε ανθρώπινα, ηπατικά, καρκινικά κύτταρα

47.     Αποστολίδης Π. Επίδραση εκχυλισμάτων κυανοβακτηρίων σε ευκαρυωτικές κυτταρικές σειρές

48.     Γερακόπουλος Α.   Μελέτη της αλληλεπίδρασης βακτηρίων και μικροφυκών σε συνθήκες καλλιέργειας

49.     Λεονταρίδου Κ.   Αλληλοπάθεια μικροφυκών και βακτηρίων - ανάπτυξη του δινομαστιγωτού Ostreopsis σε αξενικές και ξενικές καλλιέργειες και ταυτοποίηση των συμβιωτικών βακτηρίων

50.     Λιάπης Γ. Μοριακή ανίχνευση τοξικών στελεχών του διατόμου Pseudo-nitzschia spp

51.     Τσαρίδης Κ.   Mοριακή ταυτοποίηση στελεχών του  γένους Ostreopsis με τη χρήση ειδο-ειδικών εκκινητών.

52.     Κουτουνίδου Μ.  Γενετική και Μοριακή ταυτοποίηση θαλάσσιων τοξικών μικροφυκών.

Β3. ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΙΒΕΣ 

Έχω επιβλέψει ή επιβλέπω τις παρακάτω διδακτορικές διατριβές:
1.    Σιβροπούλου Αφροδίτη.  «Μελέτες πάνω στο γενετικό υλικό των ιών της ομάδας herpes». 1991. (Επίκ. Καθηγήτρια Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ) 
2.    Μυριαγκού Παρασκευή.  «Κλωνοποίηση, έκφραση και χαρακτηρισμός γλυκοπρωτεϊνών του ιού herpes simplex 1, σε προκαρυωτικά και ευκαρυωτικά συστήματα».  1998. (Δρ. Ερευνήτρια Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ)
3.    Ηλιόπουλος Ιωάννης.  «Μοριακή κλωνοποίηση και χαρακτηρισμός του spaghetti, ενός ογκοκατασταλτικού γονιδίου της Drosophila melanogaster 1998. (Επίκ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Κρήτης)
4.    Κασσιώτης Γεώργιος.  «Δημιουργία και χαρακτηρισμός διαγονιδιακών μοντέλων νευροανοσολογικών ασθενειών του κεντρικού νευρικού συστήματος». 2000 (Ερευνητής  National Institute for Medical Research, Mill Hill, UK) 
5.    Νικολάου Κωνσταντίνα.  «Μοριακή μελέτη του πρώιμου γονιδίου 1 (ΙΕ1) του ανθρώπινου ερπητοϊού 6 (human herpesvirus 6, HHV-6» 2002 (Καθηγήτρια ΤΕΙ Ηπείρου)
6.    Παπανικολάου Ελένη. «Μοριακή μελέτη του πρώιμου γονιδίου 2 (ΙΕ2) του ανθρώπινου ερπητοϊού 6 (human herpesvirus 6, HHV-6).  2001. (Δρ. Ερευνήτρια ΙΒΕ Ακαδημίας Αθηνών)
7.    Γεωργίου Δόμνα-Μαρία. «Μοριακή, χαρτογράφηση των γονιδίων που προκαλούν τις αξονοπάθειες Charcot-Marie-Tooth στον άνθρωπο» (Δρ. Ερευνήτρια   Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής της Κύπρου).
8.    Κουβάτσης Βλάσης.  «Μελέτη της βιολογικής λειτουργίας της δομικής πρωτεΐνης core του ιού της ηπατίτιδας τύπου C (HCV)» 2000 (Δρ. Ερευνητής Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ)
9.    Τζήμας Χρίστος.  «Μελέτη της μεταγωγής σήματος από τους υποδοχείς του TNF και χαρακτηρισμός της πρωτεΐνης USP31». 2006 (Δρ. Ερευνητής Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Medical School USA)
10.    Αρμακά Μαρία. «Μελέτη των κυτταρικών μηχανισμών δράσης του ανθρώπινου Παράγοντα Νέκρωσης των Όγκων (TNFα) στην παθολογία που προσομοιάζει την ανθρώπινη ρευματοειδή αρθρίτιδα, στο διαγονιδιακό σύστημα Tg197» (Δρ. Ερευνήτρια   Ινστιτούτο Αλέξ. Φλέμιγκ.)
11.    Κατσικάρη Αθανασία. “Ανάπτυξη μεθόδων μεταφοράς βιομορίων με τη χρήση νανοσωματιδίων” (δεν έχει ολοκληρωθεί)
12.    Βότση Χριστίνα «Χαρακτηρισμός μεταλλάξεων που προκαλούν την εμφάνιση νωτιαιοπαρεγκεφαλιδικών αταξιών στον άνθρωπο» (δεν έχει ολοκληρωθεί)

Β4. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΙΒΕΣ 
 
1.    ΓΙΑΝΝΟΥΔΗ Ο. (2007)   «Ρόλος της πρωτεΐνης Wnt10b στη διαφοροποίηση των ερυθρολευχαιμικών κυττάρων ποντικού MEL.»   Επιβλ.: Αρσενάκης Μ. & Βιζιριανάκης Ι.
2.    ΚΑΚΑΡΗΣ Γ (2005)  «Κατασκευή εμβολίου ενάντια στην D2 περιοχή της γλυκοπρωτεΐνης gB του ιού HSV-1».   Επιβλ.: Αρσενάκης Μ.
3.    ΚΑΝΑΤΑ Ε. (2005)   «Γενετική ανάλυση ζωικών πληθυσμών ανθεκτικών στις ασθένειες prion».   Επιβλ.: Αρσενάκης Μ. & Σκλαβιάδης Θ 
4.    ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ  Σ. (2005)  «Πειραματική Αρθρίτιδα: θεραπεία γονιδίου»       Επιβλ.: Αρσενάκης Μ. & Γιάγκου Μ.
5.    ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΟΥ Α. (2006)   «Συσχέτιση των μορφολογικών χαρακτηριστικών ωαρίων, σπερματοζωαρίων, ζυγωτών και εμβρύων με την ανάπτυξη βλαστοκύστεων κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση στον άνθρωπο».                 Επιβλ.: Αρσενάκης Μ. & Ταρλατζής Β.
6.    ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Η. (2005)   Μοριακές ιδιότητες του καρβοξυτελικού άκρου της IE2 πρωτεΐνης του ιού HHV-6.  Επιβλ.: Αρσενάκης Μ.
7.    ΠΑΠΠΑΣ Β. (2005) Μελέτη των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων υμενίων άμορφου άνθρακα ανεπτυγμένων σε υπόστρωμα PET (Polyethylene terephthalate).   Επιβλ.: Αρσενάκης Μ. & Λογοθετίδης Σ.        
8.    ΦΩΤΑΚΗ Ε. (2007)   Αλληλεπιδράσεις βλαστικών κυττάρων και θηλωματοϊών (HPV) του ανθρώπου.   Επιβλ.: Αρσενάκης Μ. & Αγοραστός Θ.

Γ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Γ1. Χρηματοδότηση και συμμετοχή σε Ερευνητικά Προγράμματα.

1.    Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. «Εκτίμηση της συχνότητας των μολύνσεων με τους ιούς HTLV-Ι, HTLV-ΙΙ και ΗΗV-6 στις λευχαιμίες».  (1990)  Επιστημονικώς Υπεύθυνος.
2.    Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. ΠΕΝΕΔ 1989. «Παραγωγή μονοειδικών αντιγόνων για την ανοσοδιάγνωση των λοιμώξεων που προκαλούν οι ερπητοϊοί HSV-1 και HSV-2».  (1991)  Επιστημονικώς Υπεύθυνος.
3.    Ευρωπαϊκή Ένωση. ECLAIR Agro-industrial research. «Biotechnological applications for plant regeneration, identification and certification aiming at the production of healthy propagation material and the industrial utilisation of certain aromatic plants».  (1992) Μέλος ερευνητικής ομάδας. Επιστημονικώς Υπεύθυνος ομάδας Αναπλ. Καθηγ. Στέλλα Κοκκίνη.
4.    Ευρωπαϊκή Ένωση. AIR-2 Agro-industrial research. «Bacillus thuringiensis as a means of controlling Dacus oleae. Isolation and characterization of strains and genesfor increased toxicity».  (1993) Μέλος ερευνητικής ομάδας. Επιστημονικώς Υπεύθυνος ομάδας Καθηγ. Στέφανος Κολιάης.
5.    Ευρωπαϊκή Ένωση. BIOMED-2: «Infection, latency and reactivation of novel human herpesvirus in immunodeficient patient groups. Definition of markers and development of diagnostic reagents».  (1996)  Επιστημονικώς Υπεύθυνος.
6.    Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων. «Μελέτη της συχνότητας των ΗΗV-6 και ΗΗV-7 λοιμώξεων και της συμμετοχής τους στην παθογένεση του AIDS και των άτυπων διαταραχών του αιμοποιητικού συστήματος».  (1996) Επιστημονικώς Υπεύθυνος. 
7.    ECOPHARM HELLAS. «Συγκριτική μελέτη της βιολογικής δράσης των αιθερίων  ελαίων της ρίγανης ενάντια στο κοκκίδιο Eimeria»  (1996) Επιστημονικώς Υπεύθυνος.
8.    Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. ΕΠΕΤ ΙΙ, Μέτρο 4.1 «Μελέτη των κυτταρικών παραγόντων που επηρεάζουν την μεταγωγή σήματος με τον υποδοχέα CD40».  (1998)  Επιστημονικώς Υπεύθυνος.
9.    Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. ΕΠΕΤ ΙΙ, Μέτρο 1.2 «Ανάπτυξη μεθόδου απομόνωσης πεπτιδίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έγκαιρη διάγνωση και πιθανή θεραπεία των νευροεκφυλιστικών νόσων Parkinson, Creutzfeld-Jacob, Scrapie, και της νόσου των τρελών αγελάδων BSE».  (1998) Μέλος ερευνητικής ομάδας. 
10.    Ευρωπαϊκή Ένωση.  Framework VI,  NANO(BIOPHARMACEUTICS) “Nanoscale Functionalities for Targeted Delivery of Biopharmaceutics” (2006) Μέλος

Γ2. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

1.    J.K. Welsh, M. Arsenakis, R.J. Coelen and J.T. May (1979).  Effect of antiviral lipids, heat and freezing on the activity of viruses in human milk. J. Inf. Diseases, 140: 322-328.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

2.    M. Arsenakis, G.M. Georgiou, J.K. Welsh, M.N. Cauchi and J.T. May (1980). AG-4 complement-fixing antibodies in cervical cancer and herpes-infected patients using local herpes simplex virus type 2. Int. J. Cancer, 25: 67-71.

3.    M. Arsenakis, J.T. May and M.N. Cauchi (1981). Antibody to AG-4 and survival of carcinoma of cervix patients. Lancet (i): 437.

4.    M. Arsenakis, and J.T. May (1981). Complement-fixing antibody to the AG-4 antigen in herpes simplex virus type 2-infected patients. Infect. Immun. 33: 22-28.

5.    C. Shaw, M. Arsenakis, J.K. Welsh and J.T. May (1981). Antiviral activities and viruses in milk from Australian women. In: Human Milk Banking, Institut du Froid - Commission C1, (Hradec Kralove, Czechoslovakia) pp.111-117.

6.    M. Arsenakis (1981). Early antigens of herpes simplex virus type 2 and genital cancer. In: Genital Herpes, Venereology Society of Victoria (Melbourne, Australia) pp. 45-50.

7.    J.K. Welsh, M. Arsenakis and J.T. May (1981). Effect on Semliki Forest virus and coxsackievirus B4 of lipids common to human milk. J. Food Safety 3: 99-107.

8.    M. Arsenakis and J.T. May (1982). Confirmation of herpes simplex virus type 2 infections in herpes-like genital lesions by a simple complement fixation test. Br. J. Vener. Diseases 58: 48-51.

9.    M. Sheppard, M. Arsenakis and J.T. May (1982). Comparison of restriction endonuclease profiles of DNA from local herpes simplex virus type 2 (HSV-2) strains. Aust. J. Exp. Biol. Med. Sci. 60: 417-425.

10.    M. Arsenakis and J.T. May (1982). Unusual serologic response of two patients to an early antigen of herpes simplex virus type 2. Sex. Transm. Diseases 9: 143-145.

11.    L. Evans, M. Arsenakis, M. Sheppard and J.T. May (1983). An E.L.I.S.A technique to detect IgG antibody to the early herpes simplex virus type 2 (HSV-2) antigen AG-4 in HSV-2 patients. J. Virol. Methods 6: 245-254.

12.    M. Arsenakis and B. Roizman (1984). A Post-  gene function turns off the capacity of a host protein to bind DNA in cells infected with herpes simplex virus 1. J. Virol. 49: 813-818.

13.    M.-F. Shih, M. Arsenakis, P. Tiollais and B. Roizman (1984). Expression of hepatitis B virus S gene by herpes simplex virus type 1 vectors carrying a- and a- regulated gene chimeras. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 81: 5867-5870.

14.    Kieff E, Dambaugh T, Hennessy K, Fennewald S, Whang D, Hummel M, Arsenakis M, Roizman B., (1985) Epstein-Barr Virus Genes in Latent Growth Transforming Infection. Dna-a Journal of Molecular & Cellular Biology 4: 183-183

14.    14. B. Roizman and M. Arsenakis (1985). Herpes simplex viruses as vectors.      In: Microbiology - 1985, Publ.American Society for Microbiology pp. 233-236.

15.    M.-F. Shih, M. Arsenakis, P. Tiollais and B. Roizman (1985). Herpes simplex virus as a vector for eukaryotic viral genes. In: Vaccines 85: Proc. Cold Spring Harbor Symposium on Modern Approaches to Vaccines. Eds. R. Lerner and R.M. Chanock. Publ. Cold Spring Harbor New York. pp. 101-104.

16.    B. Roizman and M. Arsenakis (1985). Genetic engineering of herpes simplex virus genomes for attenuation and expression of foreign genes. In: Vaccinia viruses as vectors for vaccine antigens. Ed. G.V. Quinnan, Publ. Elsevier Science Publ. Co., Inc. New York. pp. 211-223.

17.    M. Arsenakis and B. Roizman (1985). Genetic engineering of herpes simplex virus genomes. In: High Technology Route to Virus Vaccines. Eds. G.R. Dreesman and R. Kennedy. Publ. American Society for Microbiology Washington, DC. pp.75-81.

18.    J.L.C. McKnight, T.M. Kristie, S. Silver, P.E. Pellet, P. Mavromara-Nazos, G. Campadelli-Fiume, M. Arsenakis and B. Roizman (1986). Regulation of herpes simplex virus 1 gene expression: The effect of genomic environments and its implications for model systems. Cancer Cells 4: 163-173.

19.    Arsenakis M, (1986). Applications of Genetic-Engineering of Herpes-Simplex Virus Genomes.  Clin.Chem., 32: 1215-1216

20.    M. Hummel, M. Arsenakis, A. Marchini, L. Lee, B. Roizman and E. Kieff (1986). Herpes simplex virus expressing Epstein-Barr virus nuclear antigen 1. Virology 148: 337-348.

21.    M. Arsenakis, L. Foa-Tomasi, V. Speziali, B. Roizman and G. Campadelli-Fiume (1986). Expression and regulation of glycoprotein C gene of herpes simplex virus 1 resident in a clonal L-cell line. J. Virol. 58: 367-376.

22.    M. Arsenakis, J. Hubenthal-Voss, G. Campadelli-Fiume, L. Pereira, and B. Roizman (1986). Construction and properties of a cell line constitutively expressing the herpes simplex virus glycoprotein B dependent on functional a4 protein synthesis. J. Virol. 60: 674-682.

23.    M. Arsenakis, K.L. Poffenberger and B. Roizman (1987). Novel herpes simplex virus genomes: Construction and application. In: Viruses and Human Cancer Eds. R.C. Gallo and D. Bolognesi. Publ. Alan R. Liss, Inc., New York. pp. 427-441.

24.    B. Roizman, A. Sears, B. Meignier and M. Arsenakis (1987). Genetically engineered genomes of herpes simplex virus 1: Structure and biological properties. In: Banbury Report 22: Genetically Altered Viruses and the Environment. Publ. Cold Spring Harbor Labs, N.Y. pp. 251-263.

25.    M. Arsenakis and B. Roizman (1987). Genetic engineering of herpes simplex virus vectors of foreign genes. I.C.S.U Short Reports 6: 488-489.

26.    M. Arsenakis, G. Campadelli-Fiume and B. Roizman (1988). Regulation of glycoprotein D synthesis: Does a4, the major regulatory protein of herpes simplex virus 1, regulate late genes both positively and negatively? J. Virol. 62: 148-158.

27.    G. Campadelli-Fiume, M. Arsenakis, F. Farabegoli and B. Roizman (1988). Entry of herpes simplex virus 1 in BJ cells that constitutively express viral glycoprotein D is by endocytosis and results in degradation of the virus. J. Virol. 62: 159-167.

28.    M. Arsenakis, G. Campadelli-Fiume, M.T. Lombardo and B. Roizman (1988). The glycoprotein C gene of herpes simplex virus 1 resident in clonal L cell lines manifests two regulatory domains conferring a dominant a and a subordinate a2 regulation. Virology 162: 300-310.

29.    G. Campadelli-Fiume, E. Avitable, S. Fini, D. Stirpe, M. Arsenakis and B. Roizman (1988). Herpes simplex virus 1 glycoprotein D is sufficient to induce spontaneous pH-independent fusion in a cell line that constitutively expresses the glycoprotein: Analysis of carbohydrate requirements. Virology 166: 598-602.

30.    K. Kousoulas, M. Arsenakis, and L. Pereira. (1989). A subset of type specific epitopes map in the amino terminus of herpes simplex virus type 1 glycoprotein B.  J. Gen. Virol. 70: 735-741.

31.    M. Arsenakis, and B. Roizman. (1989).  Herpes virus vectors.    In: Concepts in viral pathogenesis III. Eds. A.L. Notkins and M.B.A. Oldstone. Publ. Springer-Verlag, New York,N.Y. pp. 71-76.

32.    M. Arsenakis, and B. Roizman. (1990). Evaluation of isogenic viral promoters for expression of foreign genes in herpes simplex virus 1 genomes.  Methods Molec. Cell. Biol. 2: 5-16.

33.    A. Sivropoulou, and M. Arsenakis. (1993). Mapping of the functional domains of the a4 protein of herpes simplex virus 1. Arch. Virol. 129: 317-325. 

34.    A. Sivropoulou, and M. Arsenakis. (1993). Regulation of glycoprotein D synthesis of herpes simplex virus 1 by a4 protein, the major regulatory protein of the virus, in stably transformed cell lines: effect of the relative gene copy numbers.  Arch. Virol. 131: 153-168. 

35.    A. Sivropoulou, and M. Arsenakis. (1994). Transformed cells producing the glycoprotein D of HSV-1 are resistant to infection by clinical starins of HSV.  Arch. Virol. 137: 397-404.

36.    A. Sivropoulou, and M. Arsenakis. (1994).  Application of a transformed cell line constitutively expressing HSV-1 polypeptides for the detection of HSV antibodies in human sera by an enzyme immunoassay.  Arch. Virol. 139: 183-188.

37.    A. Sivropoulou, S. Kokkini, T. Lanaras and M. Arsenakis. (1995). Antimicrobial activity of mint essential oils.  J. Agric. Food Chem. 43: 2384-2388.

38.    A. Sivropoulou, E. Papanikolaou, C. Nikolaou, S. Kokkini, T. Lanaras and M. Arsenakis. (1996).  Antimicrobial and cytotoxic activities of origanum essential oils.  J. Agric. Food Chem. (In Press).

39.    A. Sivropoulou, C. Nikolaou, E. Papanikolaou, S. Kokkini, T. Lanaras and M. Arsenakis. (1997).  Antimicrobial, cytotoxic and antiviral activities of Salvia fructicosa essential oil. J. Agr.Food Chem.  45:3197-3201.

40.    E. Maratou, G. Theophilidis and M. Arsenakis (1998). Αxonal transport speed of herpes simplex virus 1 in an in vitro model based on the isolated sciatic nerve of the frog Rana ridinbunda.  J. Neurosc. Methods. 79: 75-78.

41.    K. Adam,  A. Sivropoulou, S. Kokkini, T. Lanaras and M. Arsenakis. (1998). Antifungal activities of origanum vulgare subsp. hirtum, Mentha spicata, Lavandula angustifolia and Salvia fructicosa essential oils against human pathogenic fungi. J. Agr.Food Chem. 46: 1739-1745.

42.    Tsinas A.C, Kyriakis S.C, Bourtzi-Chatzopoulou E, Arsenakis M, Sarris K, Papasteriades A, Lekkas S, (1998) Control of Procine Proliferative Enteropathy by In-Feed Application of Origanum Essential Oils  Proc. IPVS-Congress, 15: 206

43.    M. Armaka, E. Papanikolaou, A. Sivropoulou, and M. Arsenakis. (1999) Antiviral properties of isoborneol, a potent inhibitor of herpes simplex virus 1. Antiviral Research 43: 79-92.

44.    T.M. Alberola, S. Aptosoglou, M. Arsenakis, Y. Bel, G. Delrio, D.J. Ellar, J. Ferre, F. Granero, D.M. Guttmann, S. Koliais, M.J. Martinez-Sebastian, R. Prota, S. Rubino, A. Satta, G. Scarpellini,  A. Sivropoulou and E. Vasara. (1999).  Insecticidal activity of strains of Bacillus thuringiensis on larvae and adults of Bactrocera oleae Gmelin (Dipt. Tephritidae). J. Invertebrate Pathology. 74: 127-136.

45.    Filioussis G, Papanikolau E, Petridou E, Arsenakis M, Sarris K., (1999) Isolation and characterization of M. bovis from calf pneumonia outbreak in Greece. COST 826 - Mycoplasmas of Ruminants: Pathogenicity, Diagnostics, Epidemiology and Molecular Genetics, 3: 101-103

46.    Filiousis G, Hatzopoulou E, Gkiourtzidis K, Arsenakis M, Sarris K,. (2000) Prevalence of Mycoplasmas in the respiratory tract of pneumonic calves in Greece CE COST Action. 826: 55-57

47.    D. Sakellari, S. Koukoudetsos, M. Arsenakis, and A. Konstantinidis. (2002). Prevalence of IL-1A and IL-1B polymorphisms in a Greek population. J. Clin. Periodontol. 30: 35-41.

48.    D. Sakellari, S. Davidopoulou S. Koukoudetsos, M. Arsenakis, and A. Konstantinidis. (2002). Vitamin D Receptor and Interleukin 1A and 1B gene polymorphisms In a Greek population. J. Clin. Periodontol. (in the press)

49.    E. Papanikolaou, V. Kouvatsis, G. Dimitriadis, N. Inoue and M. Arsenakis (2002). Identification and characterization of the gene products of open reading frame U86/87 of human herpesvirus 6. Virus Research. 89: 89-101.

50.    A. Diakidi – Kosta, G. Michailidou, G. Kontogounis, A. Sivropoulou and M. Arsenakis (2003). A single aminoacid substitution in the cytoplasmic tail of glycoprotein B of herpes simplex virus 1 (HSV-1) affects both syncytium formation and binding to intracellular heparan sulfate. Virus Research 93: 99-108.

51.    K. Nikolaou, L. Varinou, N. Inoue and M.Arsenakis (2003). Identification and characterization of gene products of ORF U90/89 of Human Herpesvirus 6. Acta Virologica 47: 17-26.

52.    D. Sakellari, V. Katsares, M. Georgiadou, A. Kouvatsi, M. Arsenakis, and A. Konstantinidis. (2006). No correlation of five gene polymorphisms with periodontal conditions in a Greek population.  J. Clin. Periodontol. 33: 765-770  

53.    C. Tzimas, G. Michailidou, M. Arsenakis, E. Kieff, G. Mosialos, E. G. Hatzivassiliou (2006). Human ubiquitin specific protease 31 is a deubiquitinating enzyme implicated in activation of nuclear factor-κB. Cell. Signaling 18: 83-92

54.    V. kouvatsis, R. Argnani, E. Tsitoura, M. Arsenakis, U. Georgopoulou, P. Mavromara and R. Manservigi. (2007). Characterization of herpes simplex virus type 1 recombinants that express and incorporate high levels of HCV E2-gC chimeric proteins. Virus Res. 123: 40 - 49.

55.    D. Sakellari, J. Ioannidis, M. Arsenakis and A. Konstantinidis. (2009). "Prevalence of tetM, tetQ, nim and blaTEM genes in the oral cavities of Greek subjects. Pilot study." J. Clin. Periodontol. 36: 569 - 574.

56.     E. Yannaki, N. Psatha, E. Athanasiou, G. Karponi, D. Bougiouklis, V. Constantinou, A. Papadopoulou, A. Tasouli, P. Kaloyannidis, I. Batsis, M. Arsenakis, A. Anagnostopoulos, and A. Fassas. (2009) Mobilization of hematopoietic stem cells in the thalassemic mouse model: implications for human gene therapy of thalassemia. Stem Cells. (in press).

57.    Kokaraki G, Daniilidis M, Yiangou M, Arsenakis M, Karyotis N, Tsilipakou M, Fleva A, Gerofotis A, Karadani N, Yovos JG (2009) Major histocompatibility complex class II (DRB1*, DQA1*, and DQB1*) and DRB1*04 subtypes' associations of Hashimoto's thyroiditis in a Greek population. Tissue Antigens  73: 199-205.   

58.    Yannaki E, Psatha N, Demertzi M, Athanasiou E, Bougiouklis D, Arsenakis M, Anagnostopoulos A, Fassas A. (2009).  AMD3100 in combination with G-CSF restores the impaired mobilization with   G-CSF alone in the thalassemic mouse model.  Exp. Hematology 37: S81-S81

59.    Kokaraki G, Yiangou M, Gerofotis A, Anestis A, Arsenakis M, Karyotis N, Tsilipakou M, Galli A, Routsonis A, Paschalidou M, Daniilidis M, Yovos J. (2009). DRB1*subtypes associations in four autoimmune diseases in a Greek population Tissue Antigens  73: 490-490

60.    Katsikari A, Patronidou C, Kiparissides C, and Arsenakis M (2009). Uptake and cytotoxicity of poly(d,l-lactide-co-glycolide) nanoparticles in human colon adenocarcinoma cells. Materials Science and Engineering B. (in press).

Γ3. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Γ3α. Συνέδρια εσωτερικού (μέχρι το 1999)

1.    Α. Σιβροπούλου και Μ. Αρσενάκης (1989).  Χαρτογράφηση της επαγωγικής λειτουργίας του α4 ρυθμιστικού γονιδίου του  HSV-1.  Ελληνική Εταιρεία Βιολογικών Επιστημών, Κομοτηνή 1989, σελ.  18-21
2.    Σ. Κολιάης, Μ. Αρσενάκης, Α. Φιδάνης και Ι. Ντούτσος (1990).  H αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης για την ανίχνευση μολύνσεων με HIV. 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS,  Θεσσαλονίκη 1990, σελ. 42
3.    Α. Σιβροπούλου και Μ. Αρσενάκης. (1991).  Ρύθμιση της γλυκοπρωτεΐνης gG1 του ιού HSV-1 από την κύρια ρυθμιστική πρωτεΐνη α4. 13ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, Ηράκλειο 1991 
4.    Α. Σιβροπούλου και Μ. Αρσενάκης. (1991).  Έκφραση των γλυκοπρωτεϊνών gGl και gG2 των ιών HSV-1 και HSV-2 σε μεταμορφωμένες κυτταρικές σειρές. 13ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρεία Βιολογικών Επιστημών, Ηράκλειο 1991
5.    Μ. Αρσενάκης. (1993).  Ιοί του AIDS: Απολογισμός της πρώτης δεκαετίας από την ανακάλυψη τους.  Προοπτικές για το μέλλον. 15ο Συνέδριο τηc Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, Φλώρινα  1993, σελ. 204-207
6.    Κ. Νικολάου, Σ. Παπανικολάου, Α. Σιβροπούλου. Σ. Κοκκίνη, Θ. Λαναράς, και Μ. Αρσενάκης. (1995).  Μελέτη των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων των αιθερίων ελαίων της Μέντας. 17ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, Πάτρα 1995, σελ. 354-356
7.    Ε. Παπανικολάου, Κ. Νικολάου, Α. Σιβροπούλου, Σ. Κοκκίνη, θ. Λαναράς, και Μ. Αρσενάκης. (1995).  Κυτταροτοξικές, αντιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του αιθερίου ελαίου της Salvia fruticosa. 17ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών  Πάτρα 1995, σελ. 357-359
8.    Ε. Βασάρα, Α. Σιβροπούλου, Μ. Αρσενάκης και Σ. Κολιάης.  (1996).  «Μελέτες στα πολυπεπτίδια των κρυστάλλων του Bacillus thuringiensis». 18ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών  Καλαμάτα  1996, σελ. 192-194
9.    Α. Σιβροπούλου, Ε. Βασάρα, Λ. Χαριτίδου, Μ. Αρσενάκης και Σ. Κολιάης.  (1996). «Υποστελέχη του Bacillus thuringiensis ύστερα από κατεργασίες αφανισμού πλασμιδίων. 18ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών  Καλαμάτα  1996, σελ. 201-203.
10.    Κ. Αδάμ, Α. Σιβροπούλου, Σ. Κοκκίνη, Θ. Λαναράς, και Μ. Αρσενάκης.  (1997).  «Αντιμυκητιακή δράση των αιθερίων ελαίων των Origanum vulgare subsp hirtum, Mentha spicata, Lavandula angustifolia, και Salvia fruticosa». 19ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, Θεσσαλονίκη 1997, σελ. 1-2 
11.    Α. Διακίδη-Κώστα, Α. Σιβροπούλου, Γ. Κοντόγουνης, και Μ. Αρσενάκης.  (1997).  «Χαρτογράφηση και χαρακτηρισμός συγκυτιακής μετάλλαξης σημείου στο καρβοξυτελικό άκρο της γλυκοπρωτεΐνης Β (gB) του ιού έρπητα απλού 1 (herpes simplex virus 1, HSV-1)». 19ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, Θεσσαλονίκη 1997, σελ. 84-85
12.    Τ. Κυραγιάννη,  Α. Σιβροπούλου και Μ. Αρσενάκης.  (1997).  Χρησιμοποίηση της ρυθμιστικής περιοχής του κύριου ρυθμιστικού γονιδίου α4 του ιού έρπητα απλού 1 (herpes simplex virus 1, HSV-1) για την παραγωγή DNA εμβολίων».  19ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, Θεσσαλονίκη 1997, σελ. 193-194
13.    Κ. Νικολάου, Ε. Παπανικολάου, Λ. Βαρίνου, και Μ. Αρσενάκης.  (1997).  «Έκφραση, ανίχνευση και απομόνωση της υποθετικής πρωτεΐνης του γονιδίου IE1 του ιού HHV-6».  19ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, Θεσσαλονίκη 1997, σελ. 296-297
14.    Ε. Παπανικολάου, Β. Κουβάτσης και Μ. Αρσενάκης.  (1997).  «Έκφραση, ανίχνευση και απομόνωση της υποθετικής πρωτεΐνης του ανοικτού αναγνωστικού πλαισίου U86 του HHV-6».  19ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, Θεσσαλονίκη 1997, σελ. 320-321
15.    Σ. Βασιλικιώτη, Ο. Παπαδόπουλος, Μ. Αρσενάκης και Θ. Σκλαβιάδης.  (1997).  «Έκφραση της ανασυνδυασμένης φυσιολογικής PrP πρωτεΐνης στο σύστημα του ερπητοϊού».  4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας, Αθήνα 1997, σελ. 13.
16.    Μ. Αρσενάκης.  (1997).  «Οι «καινούργιοι» ανθρώπινοι ερπητοϊοί». 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας, Αθήνα 1997, σελ. 22.
17.    Α. Διακίδη-Κώστα, Α. Σιβροπούλου, Γ. Κοντογούνης και Μ. Αρσενάκης.  (1997).   «Χαρτογράφηση και χαρακτηρισμός της συγκυτιακής μετάλλαξης σημείου στο καρβοξυτελικό άκρο της γλυκοπρωτεΐνης Β του ιού έρπητα απλού 1 (HSV-1)». 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας, Αθήνα 1997,  σελ. 64.
18.    Κ. Νικολάου, Ε. Παπανικολάου και Μ. Αρσενάκης.  (1997).  «Έκφραση, ανίχνευση και απομόνωση της υποθετικής πρωτεΐνης του γονιδίου IE1 του ιού HHV-6».  4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας, Αθήνα 1997. p.30.
19.    Μ. Αρμακά, Ε. Παπανικολάου, Α. Σιβροπούλου και Μ. Αρσενάκης.  (1998).  Αντιική δράση της DL-ισοβορνεόλης ενάντια στον ιό έρπη απλό 1 (HSV-1)». 20ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, Σάμος 1998, σελ. 19-20
20.    Ε. Παπανικολάου, Β. Κουβάτσης, Χ. Τζήμας, Γ. Δημητριάδης και Μ. Αρσενάκης.  (1998).  «Έκφραση, ανίχνευση και απομόνωση του γονιδιακού προϊόντος του ανοικτού αναγνωστικού πλαισίου U86 του HHV-6». 20ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, Σάμος 1998, σελ. 261-262
21.    Ε. Παπανικολάου, Χ. Τζήμας, Β. Κουβάτσης, , Γ. Δημητριάδης και Μ. Αρσενάκης.  (1998).  «Μελέτη των ιδιοτήτων σύνδεσης σε DNA των IE1 και IE2 πρωτεϊνών του HHV-6». 20ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, Σάμος 1998, σελ. 263-264

Γ3β. Συνέδρια Εξωτερικού (μέχρι το 1999)

1.    Μ. Arsenakis and J.T. May (1979). Antiviral activity and its effect on infectious cytomegalovirus (CMV) naturally excreted in human milk. Australian Society of Microbiology, Abstracts of Αnnual Meeting 1979, pp.76.
1.    J.T. May and Μ. Arsenakis (1980).  Studies of AG-4 complement fixing antibodies in cervical cancer and herpes infected patients using local (Australian) herpes simplex virus type 2. International Conference on Human Herpesviruses, Atlanta, USA 1980, Abstracts,  pp.230.
2.    Μ. Arsenakis and J.T. May (1980).  Studies of AG-4 complement fixing antibodies in cervical cancer and herpes infected patients.  Australian Society of Microbiology, Abstracts of Αnnual Meeting 1980, pp. 54.
3.    Μ. Arsenakis and J.T. May (1980).  Herpes simplex virus type 2 early antigens and cervical cancer.  Clinical Oncology Society of Australia, Abstracts of Annual Meeting 1980, pp. 65.
4.    Μ. Arsenakis and J.T. May (1981).  Studies on complement fixing antibody to the AG-4 antigen in herpes simplex virus type 2-infected, and cervical carcinoma (CaCx) patients.  6thInternational Workshop on Herpesviruses, Bologna, Italy 1981, Abstracts pp. 234-235.
5.    Μ. Arsenakis and J.T. May (1981).  Complement-fixing antibodies to the AG-4 antigen in herpes simplex virus type 2-infected patients.  Australian Society of Microbiology, Abstracts of Annual Meeting 1981, pp. 24.
6.    Μ. Arsenakis and Β. Roizman  (1983).  Virus induced loss of capacity to bind DNA by a host protein after infection.  8th International Workshop on Herpesviruses, Oxford, U.K 1983, Abstracts pp. 6.
7.    G. Campadelli-Fiume, Μ.Τ. Lombardo,  Μ. Arsenakis and Β. Roizman (1987).  Entry of herpes simplex virus into a cell line that constitutively expresses HSV-1 glycoprotein D, is restricted to endocytosis and results in the degradation of the virus and its DNA.  12th International Workshop on Herpesviruses, Philadelphia USA 1987, Abstracts  pp. 108
8.    K. Nikolaou, L. Varinou, F. Neipel and M. Arsenakis.  (1997).  «Expression, purification and detection of the gene product of the IE1 gene of HHV-6». 22nd International Herpesvirus Workshop, La Jolla, California USA 1997, Abstracts  pp. 65.
9.    E. Petridou, F. Thiacourt,  M. Arsenakis, G. Filiousis and K. Sarris. (1997).  «Identification problems of contagious agalactia».  COST 826 Agriculture and Biotechnology.  Mycoplasmas of ruminants: pathogenicity, diagnostics, epidemiology and molecular genetics.  2nd Workshop, Alghero, Italy 1997. pp. 67
10.    G. Filiousis, M. Arsenakis E. Petridou, H. Tsaknakis and K. Sarris. (1997).  «Detection of  Mycoplasma bovis in diarrhoeic cows and calves in Greece».  COST 826 Agriculture and Biotechnology.  Mycoplasmas of ruminants: pathogenicity, diagnostics, epidemiology and molecular genetics.  2nd Workshop, Alghero, Italy 1997. pp. 95
11.    A.C. Tsinas, S.C. Kyriakis, E. Bourtzi-Chatzopoulou, M. Arsenakis, K. Sarris, A. Papasteriadis, and S. Lekkas.  (1998).  «Control of porcine proliferative enteropathy by in-feed application of Origanum essential oils».  Proc. 15th International Pig Veterinary Society Congress, Birmingham, England, 1998. pp. 106.
12.    A.C. Tsinas, S.C. Kyriakis, E. Bourtzi-Chatzopoulou, S. Lekkas, K. Sarris, M. Arsenakis, and T. Trela.  (1998).  «Use of Tiamulin for the control of porcine proliferative enteropathy (PE) growing/fattening pigs».  Proc. 15th International Pig Veterinary Society Congress, Birmingham, England, 1998. pp. 110.
13.    G. Filiousis, E. Papanikolaou, E. Petridou, M. Arsenakis, and K. Sarris. (1998).  «Isolation and characterization of Mycoplasma bovis from a calf pneumonia outbreak in Greece».  COST 826 Agriculture and Biotechnology.  Mycoplasmas of ruminants: pathogenicity, diagnostics, epidemiology and molecular genetics.   3rd Workshop, Budapest, Hungary 1998.  pp.  101-104.
14.    E. Petridou, E. Papanikolaou, G. Filiousis, M. Arsenakis and K. Sarris. (1998).  «Isolation and characterization of Mycoplasma agalactiae strains isolated in Greece».  COST 826 Agriculture and Biotechnology.  Mycoplasmas of ruminants: pathogenicity, diagnostics, epidemiology and molecular genetics.  Vol. 3. Budapest, Hungary 1998.  pp.  109-112.
15.    E. Papanikolaou, V. Kouvatsis, Ch. Tzimas, G. Dimitriadis, F. Neipel and M. Arsenakis.  (1998).  «Expression detection and identification of the gene product of the open reading frame U90-U86 of HHV-6». 23nd International Herpesvirus Workshop, York, England 1998, Abstracts  pp. 93.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
1.    Σημειώσεις Ειδικών Θεμάτων Μοριακής Βιολογίας (1987).  Σελίδες 114.
2.    Σημειώσεις Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας ΙΙ (1988-1995).  Σελίδες 204.
3.    Σημειώσεις Μοριακής Βιολογίας. (1999, 2002, 2004).    Σελίδες 250.
4.    Μοριακή Βιολογία: Βασικές Τεχνικές και Εργαστηριακές Ασκήσεις. (2004). Σελίδες 52.
5.    Genes VIII. B. Lewin. Ελληνική Έκδοση. Μέλος ομάδας επιστημονικής επιμέλειας. (2004).

Σελίδες

Newsletter

Επικοινωνία

Γραμματεία Τμήματος Βιολογίας T.K. 54124 Θεσσαλονίκη

Συνδεθείτε

Το τμήμα Βιολογίας στα social networks.
Ακολουθήστε μας ή συνδεθείτε μαζί μας.