Τι νέο υπάρχει?       English version

Ελένη Δροσοπούλου

 
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

Επώνυμο

:

Δροσοπούλου

Όνομα

:

Ελένη

Επαγγελματική κατάσταση

:

Επ. Καθηγήτρια Τμήματος Βιολογίας, Α.Π.Θ.

Διεύθυνση εργασίας

:

Γραφείο 7.15, κτίριο Βιολογίας

Τηλέφωνο επικοινωνίας

:

2310 998291

e-mail

:

edrosopo@bio.auth.gr

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Πανεπιστημιακές Σπουδές

3/1993                    Πτυχίο Βιολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Α.Π.Θ. Bαθμός «ΑΡΙΣΤΑ, 9,22».

5/1999                    Διδακτορικό Δίπλωμα, Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Α.Π.Θ.

Τίτλος διδακτορικής διατριβής: «Μελέτη των γονιδίων των α- και β-σωληνινών σε αρκετά είδη της υποομάδας montium της Drosophila». Επιβλέπων: Καθηγητής Ζαχαρίας Γ. Σκούρας.

Bαθμός: «ΑΡΙΣΤΑ».

 

Επιμόρφωση- Eπισκέψεις

10-12/1992             Eκπαίδευση σε σύγχρονες τεχνικές Μοριακής Βιολογίας στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας Φυτών του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, μέσω του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.

2-3/1995                 Εκπαίδευση σε τεχνικές κατασκευής γονιδιωματικών βιβλιοθηκών στο εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Genzentrum του Πανεπιστημίου του Μονάχου (Γερμανία) στο πλαίσιο προγράμματος χρηματοδοτούμενο από το Volkswagenwerk Stiftung.

9/1995                    Παρακολούθηση του 14ου Επιμορφωτικού Συνεδρίου FEBS “Genome Structure, Function and Evolution (Σπέτσες).

11-12/1996             Εκπαίδευση στην τεχνική “whole mount in situ υβριδισμός” σε έμβρυα Drosophila στο εργαστήριο Μοριακής Γενετικής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Philipps του Marburg (Γερμανία) στο πλαίσιο προγράμματος χρηματοδοτούμενο από το Volkswagenwerk Stiftung.

8/2009                    Ερευνητική επίσκεψη στο Institute for Plant Protection in Fruit Crops and Viticulture (Dossenheim, Χαϊδελβέργη, Γερμανία) στο πλαίσιο Σύντομης Επιστημονικής Αποστολής (STSM) του προγράμματος COST Arthropod Symbiosis: From Fundamental Studies to Pest and Disease Management”.

7/2010                    Ερευνητική επίσκεψη στο Institute for Plant Protection in Fruit Crops and Viticulture (Dossenheim, Χαϊδελβέργη, Γερμανία) στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης ανταλλαγών και επιστημονικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας IKYDA «Επιδράσεις του ενδοσυμβιωτικού βακτηρίου Wolbachia pipientis στη βιολογία, φυσιολογία και γενετική γερμανικών και ελληνικών πληθυσμών της ραγγολέτιδας της κερασιάς και εφαρμογές στην αντιμετώπισή της».

6/2011                    Επιμόρφωση σε τεχνικές φθορίζοντος in situ υβριδισμού (FISH) στο Ινστιτούτο Εντομολογίας του Ceske Budejovice (Τσεχία) στο πλαίσιο του προγράμματος «Δια Βίου Μάθηση/L.L.P. ERASMUS – Επιμόρφωση προσωπικού ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης».

2/2012                    Παρακολούθηση του σεμινάριου βιοπληροφορικής “Bioinformatics Roadshow, Thessaloniki”, το οποίο διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βιοπληροφορικής (ΕΒΙ) σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ.

2/2014, 3/2015,

9/2016, 6/2017,

4/2018                    Eπισκέψεις για ερευνητικούς σκοπούς στο Insect Pest Control Laboratory (Seibersdorf, Βιέννη, Αυστρία) στο πλαίσιο συμμετοχής στο Coordinated Research Program του οργανισμού IAEA/FAOResolution of cryptic species complexes of tephritid pests to overcome constraints to SIT application and international trade”.

                                

 

Ξένες Γλώσσες

Αγγλικά                  “First Certificate in English” Πανεπιστημίου Cambridge,

 “Certificate in English as an acquired language - (Advanced stage one)” ESB International.

Γαλλικά                 Certificat de Langue Francaise” Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, “Certificat Pratique de Langue Francaise (1er Degré)” Πανεπιστημίου Paris-Sorbonne.

Γερμανικά             “Zertifikat Deutsch als Fremdsprache” Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης.

 

Υποτροφίες

1989-1991              Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για τις επιδόσεις στο 1ο, 2ο και 3ο έτος προπτυχιακών σπουδών.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

1993-1998              Απασχόληση ως τεχνικός σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

2000-2006              Απασχόληση ως μεταδιδακτορικός ερευνητής σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

2003-2004              Διδάσκουσα σύμφωνα με το Π.Δ. 407/80 στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

2006-2009              Επιστημονικώς υπεύθυνη του τμήματος κυτταρογενετικής του Κέντρου Εφαρμογών Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής «Ευρωγενετική Α.Ε.».

2007-2013              Λέκτορας επί θητεία στο Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο «Μοριακή βιολογία-Κυτταρογενετική ζωικών οργανισμών».

2013-2016              Επίκουρη καθηγήτρια επί θητεία στο Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο «Μοριακή βιολογία-Κυτταρογενετική ζωικών οργανισμών».

2016-σήμερα          Μόνιμη Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο «Μοριακή βιολογία-Κυτταρογενετική ζωικών οργανισμών».

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΠΣ)

Ι. Μαθήματα

1993-1998              Συμμετοχή ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην προετοιμασία και διδασκαλία των εργαστηριακών ασκήσεων των μαθημάτων «Γενετική» και «Ειδικά Θέματα Γενετικής» του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.

2001-2002              Συμμετοχή στην προετοιμασία και διδασκαλία των εργαστηριακών ασκήσεων του μαθήματος «Γενετική» του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.

2002-2003              Συμμετοχή στην προετοιμασία και διδασκαλία των εργαστηριακών ασκήσεων του μαθήματος «Ειδικά Θέματα Γενετικής» του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.

2003-2004              Συνδιδασκαλία της θεωρίας και διδασκαλία των εργαστηριακών ασκήσεων του μαθήματος «Γενετική» στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (συμβασιούχος ΠΔ 407/80).

2005-2006              Συμμετοχή στην προετοιμασία και διδασκαλία των εργαστηριακών ασκήσεων του μαθήματος «Γενετική Μηχανική» του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.

2007-σήμερα          Συνδιδασκαλία της θεωρίας και διδασκαλία των εργαστηριακών ασκήσεων του μαθήματος «Γενετική Μηχανική» του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.

2007-σήμερα          Συνδιδασκαλία της θεωρίας του μαθήματος «Ειδικά Θέματα Γενετικής» του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.

2009-σήμερα          Συνδιδασκαλία της θεωρίας του μαθήματος «Βιοτεχνολογία Ζώων και Φυτών» του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.

2009-σήμερα          Διδασκαλία των εργαστηριακών ασκήσεων του μαθήματος «Μοριακή Βιολογία» του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.

2012-σήμερα          Συνδιδασκαλία των εργαστηριακών ασκήσεων του μαθήματος «Γενετική» του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.

2016-σήμερα          Συνδιδασκαλία της θεωρίας του μαθήματος «Γενετική» του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.

ΙΙ. Διπλωματικές εργασίες

Επίβλεψη ή συνεπίβλεψη των παρακάτω διπλωματικών εργασιών του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.:

1.    Μακρή Σωτηρία (2010) «Διερεύνηση της συσχέτισης ενός απλού νουκλεοτιδικού πολυμορφισμού με την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη στον ελληνικό πληθυσμό» (συνεπίβλεψη με τον Καθ. Ζ.Γ. Σκούρα).

2.    Πράττης Ιωάννης (2010) «Διερεύνηση συσχέτισης γενετικών πολυμορφισμών με τον καρκίνο του προστάτη στον ελληνικό πληθυσμό» (συνεπίβλεψη με τον Καθ. Ζ.Γ. Σκούρα).

3.    Κουτσίδου Μαρίνα (2012) «Μελέτη της οικογένειας p53 στο μεσογειακό μύδι Mytilus galloprovincialis» (επίβλεψη).

4.    Λιούλια Ελισάβετ (2012) «Έλεγχος της εντομοκτόνου και μεταλλαξιγόνου δράσης του αιθερίου ελαίου του φυτού Pimpinella anisum, καθώς και των συστατικών των αιθερίων ελαίων β-pinene, terpinyl acetate και α-terpineol στο δίπτερο έντομο Drosophila melanogaster» (συνεπίβλεψη με την Καθ. Π. Μαυραγάνη-Τσιπίδου).

5.    Λίτσιος Αθανάσιος (2013) «Γονίδια και γονιδίωμα του ανθρώπου - Βιοπληροφορικές αναλύσεις» (συνεπίβλεψη με τον Καθ. Ζ.Γ. Σκούρα).

6.    Μαυρογιάννης Διαμαντής (2013) «Γονίδια και γονιδίωμα του ανθρώπου - Βιοπληροφορικές αναλύσεις» (συνεπίβλεψη με τον Καθ. Ζ.Γ. Σκούρα).

7.    Αστυρακάκη Μελίνα (2013) «Έλεγχος της μεταλλαξιγόνου και αντιμεταλλαξιγόνου  δράσης του μαστιχόνερου Χίου» (συνεπίβλεψη με την Καθ. Π. Μαυραγάνη-Τσιπίδου).

8.    Χαρτοματσίδου Τατιάνα (2013) «Έλεγχος της μεταλλαξιγόνου και αντιμεταλλαξιγόνου  δράσης του μαστιχόνερου» (συνεπίβλεψη με την Καθ. Π. Μαυραγάνη-Τσιπίδου).

9.    Παπάζογλου Ηλέκτρα (2013) «Ανάλυση της γονιδιωματικής οργάνωσης της οικογένειας p53 στο μεσογειακό μύδι Mytilus galloprovincialis» (επίβλεψη).

10.           Ρήγα Αμαλία (2013) «Ανάλυση της οργάνωσης του γονιδίου της οικογένειας p53 στο μεσογειακό μύδι Mytilus galloprovincialis» (επίβλεψη).

11.           Αριάνογλου Μαρία (2014) «Επίδραση διαφόρων ακτινοβολιών στην έκφραση των Hsp90 και άλλων γονιδίων-Bιοπληροφορική ανάλυση» (συνεπίβλεψη με τον Καθ. Ζ.Γ. Σκούρα).

12.           Καρολίδης Δημήτρης (2014) «HSP70s και Ακτινοβολία – Βιοπληροφορικές αναλύσεις» (συνεπίβλεψη με τον Καθ. Ζ.Γ. Σκούρα).

13.           Τράικου Φωτεινή (2015) «Επίδραση υψηλής ιονίζουσας ακτινοβολίας στην έκφραση γονιδίων του αποπτωτικού μηχανισμού και άλλων γονιδίων-μια βιοπληροφορική ανάλυση» (συνεπίβλεψη με τον Καθ. Ζ.Γ. Σκούρα).

14.           Γουτακόλη Παναγιώτα (2015) «Αλληλούχιση του μιτοχονδριακού γονιδιώματος του παρασιτικού εντόμου Bactrocera dorsalis s.s. (Diptera: Tephritidae)» (επίβλεψη).

15.           Παγγέα Δήμητρα (2015) «Το μιτοχονδριακό γονιδίωμα του εντόμου Bactrocera carambolae του συμπλέγματος ειδών Βactrocera dorsalis (Diptera: Tephritidae)» (επίβλεψη).

16.           Λελίδου Δήμητρα (2015) «Γονιδιωματική οργάνωση και πολυμορφισμοί του γονιδίου p63  στο μεσογειακό μύδι Mytilus galloprovincialis» (επίβλεψη).

17.          Γούτας Ανδρέας (2016) «Έλεγχος τοξικής και γενοτοξικής δράσης του ιοντικού υγρού [omim][BF4]» (συνεπίβλεψη με την Καθ. Π. Μαυραγάνη-Τσιπίδου).

18.          Καρύδα Άννα (2016) «Έλεγχος τοξικής και γενοτοξικής δράσης του ιοντικού υγρού [bmim][BF4]» (συνεπίβλεψη με την Καθ. Π. Μαυραγάνη-Τσιπίδου).

19.          Ιωαννίδου Χρυσάνθη (2016) «Έλεγχος τοξικής και γενοτοξικής δράσης των νανοσύνθετων υλικών CLAY-AD και CLAY CNTs» (συνεπίβλεψη με την Καθ. Π. Μαυραγάνη-Τσιπίδου).

20.           Ζησιάδης Άλκης-Γεώργιος (2016) «Το μιτοχονδριακό γονιδίωμα του εντόμου Bactrocera invadens του συμπλέγματος ειδών Βactrocera dorsalis (Diptera: Tephritidae)» (επίβλεψη).

21.           Κωνσταντίνου Θεοδώρα (σε εξέλιξη) «Το μιτοχονδριακό γονιδίωμα του εντόμου Bactrocera philippinensis του συμπλέγματος ειδών Βactrocera dorsalis (Diptera: Tephritidae)» (επίβλεψη).

22.          Τσιασιώτη Ειρήνη (2016) «Επίδραση ακτινοβολίας σε καλλιέργειες λεμφοκυττάρων» (συνεπίβλεψη με την Καθ. Ζ. Ιακωβίδου-Κρίτση).

23.          Δαμάσκου Αρίστη (2017) «Διερεύνηση πολυμορφισμών σε  μιτοχονδριακές αλληλουχίες του παρασιτικού είδους Ceratitis fasciventris (Diptera: Tephritidae)» (επίβλεψη).

24.          Κυριάκου Θεανώ (2017) «Ανίχνευση γενετικών πολυμορφισμών στα γονίδιια EDA και WNT10A σε ασθενείς με μη συνδρομική οδοντική αγενεσία»  (συνεπίβλεψη με τον Καθ. Ζ.Γ. Σκούρα).

25.          Ακριώτη Ελισσάβετ (2017) «Διερεύνηση των  πολυμορφισμών των γονιδίων EDA και WNT10A στη μη συνδρομική οδοντική αγενεσία» (συνεπίβλεψη με τον Καθ. Ζ.Γ. Σκούρα).

26.          Μπάρμπα Κυριακή (2017) «Μια βιοπληροφορική προσέγγιση των φαινοτυπικών εκδηλώσεων της οδοντικής αγενεσίας» (συνεπίβλεψη με τον Καθ. Ζ.Γ. Σκούρα).

27.          Αρβανίτης Παύλος Στέφανος (2017) «Βιοπληροφορική ανάλυση της οδοντικής αγενεσίας με βιολογικά δίκτυα» συνεπίβλεψη με τον Καθ. Ζ.Γ. Σκούρα).

28.          Μάρκου Αγγελική (2017) «Διερεύνηση πολυμορφισμών σε  μιτοχονδριακές αλληλουχίες παρασιτικών ειδών του συμπλέγματος  Ceratitis FAR (Diptera: Tephritidae)» (επίβλεψη).

29.           Σέντης Γιώργος (2017) «Ανάλυση πολυμορφισμών του μιτοχονδριακού DNA και φυλογενετική διερεύνηση σε είδη του συμπλέγματος ειδών Bactrocera dorsalis (Diptera: Tephritidae (επίβλεψη).

30.          Καρβούνη Μαρία (2017) «Ανδρική υπογονιμότητα: α)  Μελέτη τηες εποχιακής διακύμανσης στην ποιότητα του σπέρματος, β) διερεύνηση της έκφρασης υποδοχέων φυλετικών ορμον ών στο σπέρμα» (συνεπίβλεψη με τη Δρ. Στεφανία Λυμπέρη)

31.          Μαμαδά Χριστίνα (2018) «Ανίχνευση γενετικών πολυμορφισμών στο γονίδιο PAX9 σε ασθενείς με μη συνδρομική οδοντική αγενεσία» (συνεπίβλεψη με τον Καθ. Ζ.Γ. Σκούρα).

32.          Καραθόδωρου Αργυρώ (2018) «Ανάλυση πολυμορφισμών στο γονίδιο MSXI σε ασθενείς με μη συνδρομική ολιγοδοντία» (συνεπίβλεψη με τον Καθ. Ζ.Γ. Σκούρα).

33.           Αχίλλα Χαρούλα (2018) «Ανίχνευση γενετικών πολυμορφισμών των γονιδίων AXIN, EDAR και EDARADD σε ασθενείς με μη συνδρομική ολιγοδοντία» (επίβλεψη).

34.          Αλέξανδρος Σύλλας (2019) «Το μιτοχονδριακό γονιδίωμα του παρασιτικού εντόμου Bactrocera carambolae (Diptera: Tephritidae)» (επίβλεψη).

35.          Καραμούστου Ελευθερία (2019) «Χαρτογράφηση γονιδίων στα πολυταινικά χρωμοσώματα της Drosophila suzukii (Diptera: Drosophilidae(επίβλεψη).

36.          Γκόγκα Ασημένια (σε εξέλιξη) «Χαρακτηρισμός ενός μεταθετού στοιχείου της οικογένειας mariner στο είδος Bactrocera oleae» (επίβλεψη)

37.          Μαρία Ντέλλα (σε εξέλιξη) «Χαρτογράφηση ικριωμάτων στο γονιδίωμα της Drosophila suzukii» (επίβλεψη).

38.          Ευαγγελία Παλαιολόγου (σε εξέλιξη) «Έλεγχος τοξικής και γενοτοξικής δράσης φυσικών προϊόντων» (συνεπίβλεψη με τον Καθ. Ζ.Γ. Σκούρα).

 

Συνεξέταση των παρακάτω διπλωματικών εργασιών του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.:

1.    Βαρθολομαίου Ευγγελία (2007) «Απομόνωση και ανάλυση τμήματος του γονιδίου hsp83 του είδους Bactrocera oleae» (επιβλέπων: Καθ. Ζ.Γ. Σκούρας).

2.    Νάκου Ιφιγένεια (2007) «Γενετική του εντόμου Bactrocera oleae: Α) έλεγχος φυσικών πληθυσμών για χρωμοσωματικές ανακατατάξεις, Β) πολυταινικός πυρήνας θηλυκών και αρσενικών ατόμων» (επιβλέπουσα: Καθ. Π. Μαυραγάνη-Τσιπίδου).

3.    Σαρτσίδης Αναστάσιος (2007) «Ανίχνευση και ταυτοποίηση τοξικών κυανοβακτηρίων στη λίμνη της Καστοριάς με μοριακές μεθόδους» (επιβλέπων: Καθ. Ζ.Γ. Σκούρας).

4.    Ιωάννου Νικόλαος (2008) «Διερεύνηση της συσχέτισης πολυμορφισμών του γονιδίου της θυρεοσφαιρίνης με τον αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό Hashimoto» (επιβλέπων: Καθ. Ζ.Γ. Σκούρας).

5.    Καραγιάννη Άννα (2009) «Μελέτη των συμβιωτικών βακτηρίων σε φυσικό πληθυσμό δάκου της ελιάς (Bactrocera oleae (επιβλέπουσα: Καθ. Π. Μαυραγάνη-Τσιπίδου).

6.    Πασχαλίδου Αναστασία (2009) «Μελέτη των συμβιωτικών μικροοργανισμών του εντόμου Bactrocera oleae (Diptera: Tephritidae (επιβλέπουσα: Καθ. Π. Μαυραγάνη-Τσιπίδου).

7.    Αμανατίδης Γεώργιος (2010) «Μελέτη των συμβιωτικών μικροοργανισμών του εντόμου Ceratitis capitata (Wiedemann, 1824)» (επιβλέπουσα: Καθ. Π. Μαυραγάνη-Τσιπίδου).

8.    Μπαντή Μαρία (2010) «Γενετική ταυτοποίηση (DNA barcoding) των ψαριών των εσωτερικών υδάτων της Ελλάδας» (επιβλέποντες: Αν. Καθ. Α. Τριανταφυλλίδης και Επ. Καθ. Δ. Μπόμπορη).

9.    Μηλιαρά Ξένη (2011) «Διερεύνηση της συσχέτισης πολυμορφισμών στα γονίδια της θυρεοσφαιρίνης και του υποδοχέα της βιταμίνης D με τον αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό Hashimoto» (επιβλέπων: Καθ. Ζ.Γ. Σκούρας).

10.           Παυλίδου Θεοδώρα (2011) «Έλεγχος της μεταλλαξιγόνου και ανασυνδυαστικής δράσης των συστατικών των αιθερίων ελαίων α-terpinene, γ-terpinene, terpinolene και p-cymene» (επιβλέπουσα: Καθ. Π. Μαυραγάνη-Τσιπίδου).

11.           Κερσελίδου Δέσποινα (2012) «Μελέτη των θερμοεπαγόμενων γονιδίων της οικογένειας HSP90 στο μεσογειακό μύδι Mytilus galloprovincialis» (επιβλέπων: Καθ. Ζ.Γ. Σκούρας).

12.           Κυριζάκη Παρασκευή (2014) «Έλεγχος μεταλλαξιγόνου και πιθανής αντι-μεταλλαξιγόνου δράσης του συστατικού του μαστιχόνερου linalool» (επιβλέποντες: Καθ. Π. Μαυραγάνη-Τσιπίδου, Επ. καθηγητής Δ. Βλαστός).

13.           Κωφίδου Δανάη (2014) «Έλεγχος μεταλλαξιγόνου και πιθανής αντι-μεταλλαξιγόνου δράσης του συστατικού του μαστιχόνερου trans-pinocarveol” (επιβλέποντες: Καθ. Π. Μαυραγάνη-Τσιπίδου, Επ. καθηγητής Δ. Βλαστός).

14.           Ζαμπέτα Φωτεινή-Ιζαμπέλα (2015) «Γενετική ταυτοποίηση του περιεχομένου εμπορικού ιχθυαλεύρου» (επιβλέπων: Αν. Καθηγητής Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος).

15.          Καραγιάννη Κορίνα (2018) Ανάλυση πολυμορφισμών των γονιδίων AR και CYP19 και του ποσοστού του κατακερματισμένου DNA σε δότες σπέρματος (επιβλέπουσα: Καθ. Αναστασία Κουβάτση).

 

ΙΙΙ. Πρακτικές ασκήσεις

Εποπτεία των παρακάτω πρακτικών ασκήσεων φοιτητών του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.:

1.        Δραχτίδη Σταυρούλα (2007) «Πρόληψη και διάγνωση της Μεσογειακής αναιμίας – Εξετάσεις Ανοσολογικού τμήματος».

2.        Παπαγεωργίου Ελένη (2007) «Αιμοδοσία και έλεγχος συμβατότητας αίματος - Ανοσολογικές εξετάσεις με τη μέθοδο E.L.I.S.A. – Θεραπευτική αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας».

3.        Αναστασιάδη Δάφνη (2008) «Μελέτη χρωμοσωμικών ανωμαλιών – Μέθοδοι κυτταρογενετικής».

4.        Γαβριηλίδου Δέσποινα (2008) «Τα διφωσφονικά στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη στα οστά και η χρησιμότητα του ειδικού προστατικού αντιγόνου και του σπινθηρογραφήματος των οστών στη διάγνωσή του».

5.        Γεωργίου Αναστασία (2008) «Μοριακός έλεγχος γενετικών δεικτών θρομβοφιλίας».

6.        Ζιούτα Αργυρώ (2008) «Νεογνικός έλεγχος κληρονομικών μεταβολικών νοσημάτων με φασματογραφία μάζας».

7.        Χρίστογλου Νικολέτα (2008) «Χρήση μεθόδων κυτταρογενετικής στον προγεννητικό έλεγχο».

8.        Κουτσίδου Μαρίνα (2011) «Λιπίδια και λιποπρωτεΐνες - Μέθοδοι βιοχημικού έλεγχου».

9.        Λιούλια Ελισάβετ (2011) « Οξεία μυελογενής λευχαιμία και διάγνωσή της με τη μέθοδο της κυτταρομετρίας ροής».

10.    Γαβριηλίδης Μαξίμ (2013) «Ανίχνευση της Ασπεργ’ιλλωσης σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς με τη μέθοδο ELISA».

11.    Καλαμαρά Παρασκευή (2013) «Μέθοδοι ανίχνευσης Ηπατίτιδας Β».

12.    Κουτσουμάρη Άννα-Μαρία (2013) «Βιολογική δοσιμετρία ιοντιζουσών ακτινοβολιών με κυτταρογενετικές μεθόδους».

13.    Μερτζανιάν Άννυ (2013) «Ανίχνευση χρωμοσωματικών ανωμαλιών σε λευχαιμίες».

14.    Ρήγα Αμαλία (2013) «Δείκτες λιπιδαιμίας-Μέθοδοι βιοχημικού ελέγχου».

15.    Τσάκωνα Μαρία (2013) «Σύγχρονες μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

16.    Βασιλείου Χριστίνα (2014) «Έκκριση του HLA-G μορίου σε μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα».

17.    Ελευθεριάδης Αχιλλέας (2014) «Ανδρική υπογονιμότητα: Εξετάσεις σπέρματος».

18.    Κυριζάκη Παρασκευή (2014) «Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος».

19.    Πουικλή Ανδρομάχη (2014) «HPV: Βιολογία του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων και μέθοδοι διάγνωσής του σε κλινικά δείγματα ασθενών».

20.    Τσαμαδού Σοφία (2014) «Λοιμώξεις του σπέρματος».

21.    Χαριτίδης Θεόφιλος-Φίλιππος (2014) « In vitro εκτίμηση της κυτταροτοξικής επίδρασης της ουμπελλιφερόνης έναντι των Hep G2 κυττάρων ηπατοκυτταρικού καρκινώματος».

22.    Γούτας Ανδρέας (2015) «Ανδρική υπογονιμότητα: Εξετάσεις σπέρματος».

23.    Κριαρίδου Χριστίνα (2015) «Ανδρική υπογονιμότητα: Εξετάσεις σπέρματος».

24.    Νεοφύτου Χριστίνα (2015) «Παροξυσμική νυκτερινή αιμοσφαιρινουρία(PNH) και η διάγνωσή της με τη μέθοδο της κυτταρομετρίας ροής».

25.    Ρίζου Ελένη Αναστασία (2015) «HPV: Εμβολιασμός, πολλαπλές λοιμώξεις και μοριακή διάγνωση».

26.    Μπάκα Αλεξάνδρα (2016) «Εξετάσεις για τον έλεγχο της ανδρικής υπογονιμότητας και εποχιακή διακύμανση των παραμέτρων του σπέρματος».

27.    Μπάρμπα Κυριακή (2016) «Χρήση της μεθόδου MLPA για τη μοριακή διάγνωση της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας (SMA)».

28.    Καρακιουλάκη Μερόπη (2016) «Μοριακή διάγνωση ορισμένων μεταλλάξεων του γονιδίου CFTR με τη βοήθεια της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης».

29.    Κωστοπούλου Ελένη (2016) «Προγεννητικός έλεγχος με μεθόδους Κυτταρογενετικής-Χρωμοσωματικές ανωμαλίες σε παλίνδρομες κυήσεις και αυτόματες αποβολές».

30.    Ακριώτη Ελισσάβετ (2016) «Η συμβολή της αλληλούχισης νέας γενιάς (NGS) στη διάγνωση. Το παράδειγμα της κυστικής ίνωσης».

31.    Μαμαδά Χριστίνα (2017) «Ανάλυση χρωμοσωματικών ανωμαλιών με κυτταρογενετικές και μοριακές μεθόδους»

32.    Κατσάρου Μαρία (2017) «Ανθρώπινη Υπογονιμότητα και Μέθοδοι Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής»

33.    Χατζημέντωρ Αναστασία (2017) «Εντεροïοί: Λοιμώξεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος»

34.    Τσετσάκος Σαράντης (2017) «Ex vivo έκπτυξη γενετικά τροποποιημένων CD34+ αιμοποιητικών κυττάρων, παρουσία μικρών μορίων»

35.    Δάσκου Αντωνία Μαρία (2018) «Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και συμβολή του test Παπανικολάου στην πρόληψη»

36.    Κουτουνίδου Συμέλα (2018) «Πολυανθεκτικά βακτήρια και  μηχανισμοί ανθεκτικότητας»

37.    Μαντσοπούλου Μαρίνα (2018) «Ανδρική υπογονιμότητα: Διάγνωση-Αντιμετώπιση»

38.    Μιχαήλου Ανδρονίκη (2018) «Mέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής»

39.    Μυρωνίδου Ειρήνη (2018) «Καλλιέργειες κλινικών δειγμάτων του αναπνευστικού συστήματος»

40.    Πακίδη Αναστασία (2018) «Ανδρολογικές εξετάσεις: Γενικές εξετάσεις σπέρματος»

41.    Ραφαηλίδου Κυριακή-Νιόβη (2018) «Αίμα, αιμοδοσία και μετάγγιση».

42.    Σιμερίδης Ευστάθιος (2018) «Επιδημιολογία των τύπων spa στελεχών Staphylococcus aureus ανθεκτικών στη μεθικιλλίνη στην Ελλάδα»

43.    Στεργίου Χριστίνα (2018) «Παραπρωτεϊναιμίες και τεχνικές ανίχνευσης»

44.    Τασούλας Φώτιος (2018) «Συγκριτική μελέτη αποτελεσμάτων μετά από εμβρυομεταφορά φρέσκων και κατεψυγμένων-αποψυγμένων εμβρύων»

45.    Αμμανουηλίδης Αντώνιος (2018) «Σωματικές μεταλλάξεις του γονιδίου BRAF στο μελάνωμα»

46.    Ευσταθοπούλου Γεωργία (2018) «Ανδρική υπογονιμότητα: Διάγνωση-αντιμετώπιση»

47.    Μητσιάδου Δήμητρα (2018) «Πολλαπλό μυέλωμα και μέθοδοι διάγνωσης»

48.    Εμπρικίδης Γεώργιος (2019) «Μικροβιολογικές εξετάσεις σε σχέση με το ζαχαρώδη διαβήτη»

49.    Τελάκη Αικατερίνη (2019) «Ανοσοφαινοτύπηση του πολλαπλού μυελώματος (Multiple Myeloma) με κυτταρομετρία ροής»

50.    Τσάπανου-Κατρανάρα Θωμαή (2019) «Ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός μονοκλωνικών γαμμαπαθειών»

51.    Χριστοδούλου Ραφαέλλα (2019) «Ανθεκτικότητα στη κολιστίνη στελεχών Klebsiella pneumonia»

52.    Ζησιάδης Χριστόδουλος (2019) «Ηπατίτιδα Β-Ιός και ασθένεια»

53.    Μεχμεταλή Σεμά (2019) «Ανδρική υπογονιμότητα  και σπερμοδιάγραμμα»

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΜΣ)

Ι. Μαθήματα

2002                     Συμμετοχή στη διδασκαλία των εργαστηριακών ασκήσεων του μαθήματος «Μοριακή Βιολογία και Γενετική Μηχανική» του Διατμηματικού ΠΜΣ «Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογία» της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ.

2005                       Συμμετοχή στη διδασκαλία των εργαστηριακών ασκήσεων του μαθήματος «Προχωρημένα Θέματα Γενετικής» της κατεύθυνσης «Εφαρμοσμένη Γενετική και Βιοτεχνολογία» του ΠΜΣ Τριών Κατευθύνσεων του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.

2007-2013              Συμμετοχή στη διδασκαλία των μαθημάτων «Προχωρημένα Θέματα Γενετικής» και «Γενετική Μηχανική» της κατεύθυνσης «Εφαρμοσμένη Γενετική και Βιοτεχνολογία» του ΠΜΣ Τριών Κατευθύνσεων του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.

2010-2013              Συμμετοχή στη διδασκαλία του μαθήματος «Μοριακή Βιολογία και Γενετική Μηχανική» του Διατμηματικού ΠΜΣ «Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογία» της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ.

2014-σήμερα          Συμμετοχή στη διδασκαλία του μαθήματος «Εργαστηριακές τεχνικές και βιολογικές εφαρμογές» των κατευθύνσεων «Εφαρμοσμένη Γενετική και Βιοδιαγνωστική» και «Βιοτεχνολογία- Μοριακή και μικροβιολογική ανάλυση τροφίμων και προϊόντων» του ΠΜΣ «Εφαρμογές στη Βιολογία»του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.

2014-σήμερα          Συμμετοχή στη διδασκαλία του μαθήματος «Βιοπληροφορική» των κατευθύνσεων «Εφαρμοσμένη Γενετική και Βιοδιαγνωστική» και «Βιοτεχνολογία- Μοριακή και μικροβιολογική ανάλυση τροφίμων και προϊόντων» του ΠΜΣ «Εφαρμογές στη Βιολογία»του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.

2014-σήμερα          Συμμετοχή στη διδασκαλία του μαθήματος «Σύγχρονα θέματα στις βιοεπιστήμες» των κατευθύνσεων «Εφαρμοσμένη Γενετική και Βιοδιαγνωστική» και «Βιοτεχνολογία- Μοριακή και μικροβιολογική ανάλυση τροφίμων και προϊόντων» του ΠΜΣ «Εφαρμογές στη Βιολογία»του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.

2014-σήμερα          Συμμετοχή στη διδασκαλία του μαθήματος «Μοριακοί και κυτταρικοί μηχανισμοί ασθενειών» της κατεύθυνσης «Εφαρμοσμένη Γενετική και Βιοδιαγνωστική» του ΠΜΣ «Εφαρμογές στη Βιολογία»του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.

2020                       Συμμετοχή στη διδασκαλία του μαθήματος «Κυτταρική και Μοριακή Βιολογία, Ανοσολογία» του ΠΜΣ «Ορθοδοντική»του Τμήματος Οδοντιατρικής του Α.Π.Θ.

 

ΙΙ. Διπλωματικές εργασίες

Επίβλεψη, συνεπίβλεψη και μέλος τριμελούς εξεταστικής επιτροπής των παρακάτω διπλωματικών εργασιών του ΠΜΣ του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.:

1.             Παρθενίου Βασιλική (2008) «Μελέτη χρωμοσωματικών ανωμαλιών με κυτταρογενετικές και μοριακές τεχνικές» (συνεπίβλεψη με τον Καθ. Ζ.Γ. Σκούρα).

2.             Νάκου Ιφιγένεια (2010) «Χαρτογράφηση αλληλουχιών στα πολυταινικά και μεταφασικά χρωμοσώματα διπτέρων εντόμων (Οικογένεια Tephritidae) με in situ υβριδισμό» (συνεπίβλεψη με την Καθ. Π. Μαυραγάνη-Τσιπίδου).

3.             Πασχαλίδου Αναστασία (2013) «Διερεύνηση της μικροβιακής ποικιλότητας του εδάφους» (συνεπίβλεψη με την Καθ. Π. Μαυραγάνη-Τσιπίδου).

4.             Αραμπατζή Αντωνία (2014) «Διερεύνηση των πιθανών λειτουργικών αλληλεπιδράσεων των γονιδίων του θερμικού πλήγματος και του παράγοντα p53 στο μεσογειακό μύδι Mytilus galloprovincialis» (συνεπίβλεψη με τον Καθ. Ζ.Γ. Σκούρα).

5.             Παπαδοπούλου Βασιλική (2014) «Διερεύνηση της έκφρασης των πρωτεϊνών θερμικού πλήγματος και p53 σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις στο μεσογειακό μύδι Mytilus galloprovincialis» (συνεπίβλεψη με τον Καθ. Ζ.Γ. Σκούρα).

6.             Χαρτοματσίδου Τατιάνα (2015) «Κυτταρογενετική και μοριακή ανάλυση του είδους Bactrocera kandiensis (Diptera: Tephritidae)» (συνεπίβλεψη με την Καθ. Π. Μαυραγάνη-Τσιπίδου).

7.             Παντελίδου Χριστίνα (2015) «Κυτταρογενετική και μοριακή ανάλυση του είδους Ceratitis fasciventris (Diptera: Tephritidae)» (συνεπίβλεψη με την Καθ. Π. Μαυραγάνη-Τσιπίδου).

8.             Μαρμελούδη Νανά (2016) «Διερεύνηση της έκφρασης των πρωτεϊνών θερμικού πλήγματος και της οικογένειας p53 σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις στο μεσογειακό μύδι Mytilus galloprovincialis» (συνεπίβλεψη με τον Καθ. Ζ.Γ. Σκούρα).

9.             Χρύσα Ιωαννίδου (σε εξέλιξη) «Χαρτογράφηση ικριωμάτων στο γονιδίωμα της Drosophila suzukii» (επίβλεψη)

10.         Αρσένη Ερμιόνη-Μακεδονία (σε εξέλιξη) «Έλεγχος τοξικής και γενοτοξικής δράσης φυσικών προϊόντων ιπποφαούς (Hippophae rhamnoides» (επίβλεψη)

 

Μέλος τριμελούς εξεταστικής επιτροπής των παρακάτω διπλωματικών εργασιών των ΠΜΣ του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.:

1.             Βαρθολομαίου Ευαγγελία (2009) «Καρκίνος του προστάτη: αξιολόγηση του ρόλου γενετικών πολυμορφισμών στον ελληνικό πληθυσμό» (επιβλέπων: Καθ. Ζ.Γ. Σκούρας).

2.             Σαρτσίδης Αναστάσιος (2009) «Προσδιορισμός μικροβιακής ποικιλότητας στη λίμνη της Καστοριάς» (επιβλέπων: Καθ. Ζ.Γ. Σκούρας).

3.             Λούκας Αλέξιος (2013) «In silico εντοπισμός microRNAs σε ιντρόνια γονιδίων που σχετίζονται με ασθένειες του νευρικού συστήματος του ανθρώπου». (επιβλέποντες: Καθ. Ζ.Γ. Σκούρας και Σ. Σγαρδέλης).

4.             Βλαχάβας Αντώνης (2013) «Γενετική ταυτοποίηση του περιεχομένου εμπορικών ιχθυαλεύρων» (επιβλέποντες: Αν. Καθ. Α. Τριανταφυλλίδης, Καθ. Λ. Κοκοκύρης).

5.             Μπαζιώτη Μαρία-Γεωργία (2013) «Ανδρική υπογονιμότητα και οστικός μεταβολισμός» (επιβλέπουσα: Καθ. Π. Μαυραγάνη-Τσιπίδου).

6.             Μηνούδη Στέλλα (2015) «Ποιοτικές και ποσοτικές γενετικές αναλύσεις τροφίμων» (επιβλέπων: Αν. Καθ. Α.Τριανταφυλλίδης).

7.             Γαβριηλίδης Μάξιμος (2016) «Η επίδραση των μεταγραφικών προσαρμοστών ADA3a/b στους μηχανισμούς άνθισης του Arabidopsis thaliana» (επιβλέπων: Αν. Καθ. Κ. Βλαχονάσιος).

8.             Τσούπας Αλέξανδρος (2018) «DNA barcoding ταυτοποίηση ειδών ιχθύων των εσωτερικών υδάτων της Ελλάδας» (επιβλέπων: Αν. Καθ. Α.Τριανταφυλλίδης)

 

Μέλος τριμελούς εξεταστικής επιτροπής των παρακάτω διπλωματικών εργασιών ΠΜΣ Τμημάτων εκτός Α.Π.Θ.

1.      Σοφία Τσαμαδού (2016) «Κυτταρογενετική χαρτογράφηση ικριωμάτων αλληλούχησης (scaffolds) στο δάκο της ελιάς Bactrocera oleae». (ΠΜΣ «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ-ΜΟΡΙΑΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ, ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ» του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Π.Θ., επιβλέπων: Καθ. Κ. Ματθιόπουλος)

 

III. Διδακτορικές διατριβές

Επίβλεψη των παρακάτω διδακτορικών διατριβών:

1.    Δέσποινα Καλφακάκου (σε εξέλιξη) «Ανάπτυξη εργαλείων βιοπληροφορικής για τη διάγνωση της κληρονομικής προδιάθεσης στον καρκίνο» (επίβλεψη).

Μέλος τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής των παρακάτω διδακτορικών διατριβών:

1.    Ζώγας Νικόλαος (2017) «Έκφραση και απόκριση στη διέγερση των Toll-like Receptors 2,4,7,9 σε αιμοποιητικά κύτταρα ασθενών με οξεία και χρόνια νόσο του μοσχεύματος κατά του ξενιστή μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων» (επιβλέπων: Καθ. Ζ.Γ. Σκούρας).

2.    Μηνούδη Στυλιανή (σε εξέλιξη) «Ανάπτυξη και εφαρμογή μοριακών μεθόδων στη Γενετική Ταυτοποίηση Τροφίμων Ζωικής παραγωγής» (επιβλέπων: Αν. Καθ. Α. Τριανταφυλλίδης).

3.    Γουβή Γεωργία (σε εξέλιξη) «Συμβιωτικές σχέσεις, γενετική, και κυτταρογενετική ανάλυση ειδών Tephriditae» (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Πατρών, επιβλέπων: Αν. Καθηγητής Γ. Τσιάμης)

Μέλος επταμελούς εξεταστικής επιτροπής των παρακάτω διδακτορικών διατριβών:

1.    Παντζαρτζή Χρύσα (2009) «Απομόνωση και ανάλυση γονιδίων της οικογένειας HSP90 στο είδος Mytilus galloprovincialis, Lamarck, 1819» (Τμήμα Βιολογίας , Α.Π.Θ., επιβλέπων: Καθ. Ζ.Γ. Σκούρας).

2.    Βήττας Σπυρίδων (2010) «Γενετική, μοριακή και φυλογενετική μελέτη του μιτοχονδριακού DNA του Silurus glanis (Siluriformes, Siluridae (Τμήμα Βιολογίας , Α.Π.Θ., επιβλέπων: Καθ. Ζ.Γ. Σκούρας).

3.    Κοκαράκη Γεωργία (2010) «Υπότυποι των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας HLA-DRB1*04 σε Έλληνες ασθενείς και συσχέτισή τους με αυτοάνοσα νοσήματα» (Τμήμα Βιολογίας , Α.Π.Θ., επιβλέπων: Καθ. Μ. Γιάγκου).

4.    Κωνσταντίνα Τσουμάνη (2012) «Μοριακή ανάλυση της δομής και της οργάνωσης του γονιδιώματος του σημαντικότερου παρασίτου της ελιάς, του εντόμου Bactrocera oleae» (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Π.Θ., επιβλέπων: Καθ. Κ. Ματθιόπουλος).

5.    Ρώσσου Έλενα (2013) «Οικογενής μεσογειακός πυρετός:ανίχνευση μεταλλάξεων στο γονίδιο MEFV στον ελληνικό πληθυσμό και συσχέτιση γενοτύπου-φαινοτύπου» (Τμήμα Βιολογίας, Α.Π.Θ., επιβλέπων: Καθ. Α. Κουβάτση).

6.    Ντουντούμης Ευάγγελος (2014) «Χαρακτηρισμός των συμβιωτικών σχέσεων του βακτηρίου Wolbachia με έντομα αγροτικής, δασικής και ιατρικής σημασίας» (Τμήμα Διαχείρισης περιβάλλοντος και φυσικών πόρων, Π.Π., επιβλέπων: Κ. Μπούρτζης).

7.    Ζυγουρίδης Νικόλαος (2014) «Ανάλυση πληθυσμών του σημαντικότερου παρασίτου της ελιάς, του εντόμου Bactrocera oleae με χρήση μοριακών δεικτών» (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Π.Θ., επιβλέπων: Καθ. Κ. Ματθιόπουλος).

8.    Σαμαλίδου Μαρία (2015) «Επίδραση αντιμυκητιασικών φαρμάκων στην αιμοποίηση, in vitro και in vivo παρουσία κυτοκινών» (Τμήμα Βιολογίας , Α.Π.Θ., επιβλέπων: Αν. Καθ. Α. Σιβροπούλου).

9.    Τσίρκα Θεοδώρα (2016) «Συγκριτική γονιδιωματική και λειτουργική μελέτη ενζύμων του ξενοβιοτικού μεταβολισμού» (Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Δ.Π.Θ., επιβλέπων Επ. Καθ. Γ. Φακής)

10.          Γεροφώτης Χρήστος (2016) «Μελέτη της αναπαραγωγικής συμπεριφοράς του δάκου της ελιάς (Bactrocera oleae) με έμφαση στη σεξουαλική συμπεριφορά του είδους» (Τμήμα Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Π.Θ., επιβλέπων Καθηγητής Ν. Παπαδόπουλος

11.          Γεωργολόπουλος Γρηγόριος (2019) «Διερεύνηση και ανάλυση  της επιγενετικής ρύθμισης των λειτουργιών  των αιμοποιητικών στελεχιαίων κυττάρων του ανθρώπου» (Τμήμα Βιολογίας, Α.Π.Θ., επιβλέπων: Καθηγητής Μ. Γιάγκου)

12.          Μπίλλης Κωνσταντίνος (2020) «Έρευνα στη μεταγραφή των βακτηρίων με τη χρήση βάσεων δεδομένων από αλληλουχίες RNA» (Τμήμα Βιολογίας, Α.Π.Θ., επιβλέπων: Καθηγητής Ζ. Σκούρας)

 

 

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

1999, 2001          Συμμετοχή στην οργάνωση και πραγματοποίηση Επιμορφωτικών Σεμιναρίων Εκπαιδευτικών σε συνεργασία με το ΚΠΕ Καστοριάς («Το εργαστήρι της ζωής», υπεύθυνος σεμιναρίου: Καθ. Ζ.Γ. Σκούρας) και Καλοχωρίου («Η βιοτεχνολογία στη ζωή μας», υπεύθυνος σεμιναρίου: Καθ. Μ. Γιάγκου).

2008                  Συμμετοχή στην οργάνωση και πραγματοποίηση του Δορυφορικού Σεμινάριου «Ανάλυση Χρωμοσωμάτων/Γενοτύπηση πολυμορφικών Δεικτών/Αναλύσεις DNA σε ιατροδικαστικές υποθέσεις» του 3ου Συνεδρίου Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων «Περιβάλλον & Υγεία».

2014                  Συμμετοχή στη διδασκαλία των μαθημάτων «Γενετικά και μονογονιδιακά νοσήματα» και «Εξοικείωση σε σύγχρονες μεθοδολογίες και τεχνολογίες στην ιατρική και τη βιολογία» του Βιοιατρικού κύκλου του Προγράμματος Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων «ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ» (ΕΥ: Καθ. Μ. Γιάγκου).

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

1.    Δημιουργία Open Online Course για το μάθημα «Ειδικά Θέματα Γενετικής» (https://opencourses.auth.gr/courses/OCRS146/) στο πλαίσιο του προγράμματος του ΑΠΘ AUTh OpenCourses (σε συνεργασία με τον Αν. Καθ. Α. Τριανταφυλλίδη). Βράβευση στις 24/9/2015 για την ποιότητα του παραχθέντος υλικού.

2.    Δημιουργία Open Online Course για το μάθημα «Special Topics in Genetics» (https://opencourses.auth.gr/courses/OCRS474/) στο πλαίσιο του προγράμματος του ΑΠΘ AUTh OpenCourses (σε συνεργασία με τον Αν. Καθ. Α. Τριανταφυλλίδη).

3.    Δημιουργία Open Online Course για το μάθημα «Γενετική Μηχανική» (https://opencourses.auth.gr/courses/OCRS473/) στο πλαίσιο του προγράμματος του ΑΠΘ AUTh OpenCourses (σε συνεργασία με τον Καθ. Ζ. Σκούρα).  

 

 
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

Συμμετοχή στις παρακάτω επιτροπές και διοικητικά όργανα:

Ι. Επιτροπές Τμήματος Βιολογίας, Α.Π.Θ.

1.    Επιτροπή «Δομής και Λειτουργίας του Τμήματος» (2007-2008, απόφαση Γ.Σ. Τμήματος Βιολογίας αριθμ. 379/15-11-2007).

2.    Επιτροπή «Προγράμματος Σπουδών και Εκπαιδευτικής Στρατηγικής» (2011-2012, απόφαση Γ.Σ. Τμήματος Βιολογίας αριθμ. 415/6-10-2011).

3.    Επιτροπή «Επικοινωνίας και Πολιτισμού» (2011-2012, απόφαση Γ.Σ. Τμήματος Βιολογίας αριθμ. 415/6-10-2011, 2014-σήμερα).

4.    Επιτροπή «Πρακτικής Άσκησης» (2011-σήμερα, απόφαση Γ.Σ. Τμήματος Βιολογίας αριθμ. 415/6-10-2011 συντονίστρια από το 2016 ).

5.    Επιτροπή «Ημέρας DNA» (2011-σήμερα).

6.    Συντονιστική Επιτροπή του ΠΜΣ Πέντε Κατευθύνσεων του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. (2014-2018).

7.    Επιτροπή «Προγράμματος Σπουδών» (2014-2015, 2015-2016).

8.    Επιτροπή 5ου ορόφου (2014-2015, 2015-2016).

ΙΙ. Διατμηματικές Επιτροπές, Α.Π.Θ.

1.     Ειδική Διατμηματική Επιτροπή του Διατμηματικού ΠΜΣ «Ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» (2009-2010, απόφαση Γ.Σ.Ε.Σ. Τμήματος Βιολογίας αριθ. 179/12-2-2009).

2.    Ειδική Διατμηματική Επιτροπή του Διατμηματικού ΠΜΣ «Οικολογική Ποιότητα και Διαχείριση υδάτων σε επίπεδο Λεκάνης Απορροής» (2014-2015, απόφαση Γ.Σ.Ε.Σ. Τμήματος Βιολογίας αριθ. 251/08-12-2014).

ΙΙΙ. Διοικητικά όργανα

1.    Γενική Συνέλευση του Τμήματος Βιολογίας (2009-2010, 2012-2017 και 2018-σήμερα).

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

1.        Ερευνητικό πρόγραμμα ΕCLAIR χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση «Βιοτεχνολογικές εφαρμογές στην αναπαραγωγή, τον προσδιορισμό και την πιστοποίηση των φυτών με σκοπό την παραγωγή υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και τη βιομηχανική χρήση αρωματικών φυτών» (Ρόλος: τεχνική υποστήριξη, Διάρκεια: 7/1993-10/1993 & 12/1993-2/1996, Συντονίστρια και Επιστημονικώς υπεύθυνη: Καθ. Σ. Κοκκίνη).

2.        Ερευνητικό-τεχνολογικό πρόγραμμα DEGREE χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση «Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην ποικιλότητα των λιβαδικών συστημάτων της Ευρώπης» (Ρόλος: τεχνική υποστήριξη, Διάρκεια: 2/1997-1/1998 Επιστημονικώς υπεύθυνος: Καθ. Γ. Στάμου).

3.        Ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από ΓΓΕΤ (ΠΕΝΕΔ 99) «Μοριακή και γενετική μελέτη γονιδίων φυλοκαθορισμού και ανάλυση του γονιδιώματος του παρασίτου της ελιάς Bactrocera oleae στην προοπτική χρησιμοποίησής τους για βιολογικό έλεγχο» (Ρόλος: μέλος ερευνητικής ομάδας, Διάρκεια: 1/2000-6/2001, Επιστημονικώς υπεύθυνη: Καθ. Α. Ζαχαροπούλου).

4.        Ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης «Χαρτογράφηση και γενετική ταυτοποίηση φυσικών πληθυσμών μυδιών του είδους Mytilus galloprovincialis Lam στους κόλπους Θεσσαλονίκης και Θερμαϊκού» (Ρόλος: μέλος ερευνητικής ομάδας, Διάρκεια: 3/2002-11/2003, Επιστημονικώς υπεύθυνος: Καθ. Ζ.Γ. Σκούρας).

5.        Ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. «Παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων στα μεγάλα θηλαστικά και ενδιαιτήματά τους από την κατασκευή και λειτουργία της Εγνατίας Οδού στο Τμήμα Παναγιά-Γρεβενά (τμήμα 4.1 της Εγνατίας Οδού» (Ρόλος: μέλος ερευνητικής ομάδας, Διάρκεια: 11/2003-1/2005, 3/2006-4/2006 & 12/2006, Επιστημονικώς υπεύθυνος: Καθ. Ζ.Γ. Σκούρας).

6.        Ερευνητικό πρόγραμμα Πυθαγόρας (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ) χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο «Μοριακή ανάλυση των χρωμοσωμάτων του δάκου της ελιάς, με έμφαση στο Υ χρωμόσωμα, καθώς και χρήση μοριακών δεικτών για την αποτίμηση της εισβολής του εντόμου στην Καλιφόρνια. (Ρόλος: μέλος ερευνητικής ομάδας, Διάρκεια: 1/2005-12/2006, Επιστημονικώς υπεύθυνος: Επ. Καθ. Κ. Ματθιόπουλος).

7.        Ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Δήμο Καστοριάς «Βιοπαρακολούθηση και Διαχείριση της λίμνης Καστοριάς» (Ρόλος: μέλος ερευνητικής ομάδας, Διάρκεια: 2/2005-12/2005 & 8/2006-12/2006, Επιστημονικώς υπεύθυνος: Καθ. Ζ.Γ. Σκούρας).

8.        Ερευνητικό πρόγραμμα προώθησης ανταλλαγών και επιστημονικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας χρηματοδοτούμενο από το Ι.Κ.Υ. και το D.A.A.D. «Βιολογικές, φυσιολογικές και γενετικές επιδράσεις του ενδοσυμβιωτικού βακτηρίου Wolbachia pipientis σε γερμανικούς και ελληνικούς πληθυσμούς της ραγγολέτιδας της κερασιάς και εφαρμογές στην αντιμετώπισή της» (Ρόλος: μέλος ερευνητικής ομάδας, Διάρκεια: 2010-2011, Επιστημονικώς υπεύθυνος: Αν. Καθ. Ν. Παπαδόπουλος).

9.        Ερευνητικό πρόγραμμα CEREBRAD χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (FP7) «Νοητικές και εγκεφαλικές επιπτώσεις της χαμηλής δόσης ιονίζουσας ακτινοβολία» (Ρόλος: μέλος ερευνητικής ομάδας, Διάρκεια: 10/2011-9/2014, Επιστημονικώς υπεύθυνος: Καθ. Ζ.Γ. Σκούρας).

10.    Ερευνητικό πρόγραμμα ενίσχυσης ερευνητικής δραστηριότητας χρηματοδοτούμενο από την Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ. «Μελέτη της δομής των ογκοκατασταλτικών γονιδίων της οικογένειας p53 και διερεύνηση των λειτουργικών τους αλληλεπιδράσεων με την οικογένεια των πρωτεΐνών θερμικού πλήγματος (HSPs) στο μεσογειακό μύδι Mytilus galloprovincialis» (Ρόλος: Επιστημονικώς υπεύθυνη, Διάρκεια: 1/2012-12/2012).

11.    Ερευνητικό πρόγραμμα (Coordinated Research Program, CRP) χρηματοδοτούμενο από τον οργανισμό IAEA/FAOResolution of cryptic species complexes of tephritid pests to overcome constraints to SIT application and international trade”. (Ρόλος: μέλος ερευνητικής ομάδας, Διάρκεια: 2012-2015, Επιστημονικώς υπεύθυνος: Ομ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών Α. Ζαχαροπούλου).

12.    Ειδικό ερευνητικό συμβόλαιο χρηματοδοτούμενο από τον οργανισμό IAEA/FAO Integration status of  the SGHV and Wolbachia genomes in the genome of Glossina morsitans morsitans and Glossina pallidipes (Ρόλος: Επιστημονικώς υπεύθυνη, Διάρκεια: 1/2013-12/2013).

13.    Ειδικό ερευνητικό συμβόλαιο χρηματοδοτούμενο από τον οργανισμό IAEA/FAO In situ hybridization of Glossina morsitans morsitans and Glossina pallidipes polytene chromosomes with selected Wolbachia MLST and SGHV genes (Ρόλος: Επιστημονικώς υπεύθυνη, Διάρκεια: 6/2014-5/2015).

14.    Ερευνητικό πρόγραμμα (Coordinated Research Program, CRP) χρηματοδοτούμενο από τον οργανισμό IAEA/FAO “Cytogenetic analysis of members of Tephritidae complex species and cytogenetic characterization of Genetic Sexing Strains”. (Ρόλος: μέλος ερευνητικής ομάδας, Διάρκεια: 2016-2019, Επιστημονικώς υπεύθυνος: Ομ. Καθ. Πανεπιστημίου Πατρών Α. Ζαχαροπούλου).

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

1.    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Α.Π.Θ. χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) με συγχρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης 2014-2020, με Ενδιάμεσο Φορέα την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση» (Ρόλος: Επιστημονικώς υπεύθυνη του Τμήματος Βιολογίας, Διάρκεια: 2014-2020, Επιστημονικώς υπεύθυνος: Καθ. Α. Κορωναίος).

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

 

1.        14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών και Βιολογικής Εταιρίας Κύπρου, Λευκωσία, Κύπρος, 28 Απριλίου-3 Μαΐου 1992.

2.        15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, Φλώρινα-Καστοριά, 21-24 Απριλίου 1993.

3.        16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, Βόλος, 5-7 Μαΐου 1994.

4.        17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, Πάτρα, 1995.

5.        19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών και 1ο Βιολογικό Συνέδριο Βαλκανικών Χωρών, Θεσσαλονίκη, 15-18 Μαΐου 1997.

6.        21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, Γαλησσάς Σύρου, 28-31 Μαΐου 1999.

7.        22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, Σκιάθος, 25-28 Μαΐου 2000.

8.        9th International Congress on the Zoogeography and Ecology of Greece and Adjacent Regions, Θεσσαλονίκη, 22-25 Μαΐου 2002.

9.        24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, Ερέτρια Εύβοιας, 23-26 Μαΐου 2002.

10.    VIIth European Congress of Entomology, Θεσσαλονίκη, 7-13 Οκτωβρίου 2002.

11.    Πανελλήνιο Συνέδριο Ένωσης Ελλήνων Οικολόγων, Θεσσαλονίκη, 27-28Σεπτεμβρίου 2003.

12.    30ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, Θεσσαλονίκη, 22-24 Μαΐου 2008.

13.    3ο Συνέδριο Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων «Περιβάλλον & Υγεία», Θεσσαλονίκη, 26-28 Σεπτεμβρίου 2008.

14.    3ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Υπολογιστικής Βιολογίας και Βιοπληροφορικής, Ε.Κ.Ε.Τ.Α., Θεσσαλονίκη, 30-31 Οκτωβρίου 2008.

15.    2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας ΜΙΚΡΟΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, Αθήνα, 11-13 Δεκεμβρίου 2009.

16.    32ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, Καρπενήσι, 20-22 Μαΐου, 2010.

17.    3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας ΜΙΚΡΟΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, Θεσσαλονίκη, 16-18 Δεκεμβρίου 2010.

18.    2nd International Meeting of Tephritid Workers of Europe, Africa and Middle East (TEAM), Kolymbari, Crete, July 2012.

19.    7th International Symposium on Molecular Insect Science, Amsterdam, Netherlands, July 2014.

20.    37ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, Βόλος, Μάιος 2015

21.    Συνέδριο της Εταιρείας Hellenic Bioiformatics 2016, Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2016.

 

ΚΡΙΤΗΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

 

·      Annals of the Entomological Society of America (2012)

·      BMC Genetics (2014, 2020)

·      Chemosphere (2017)

·      Economic Entomology (2014)

·      Entomologia Experimentalis et Applicata (2012)

·      European Journal of Entomology (2014, 2019)

·      Food and Chemical Toxicology (2016, 2019)

·      GENE (2014)

·      Genetica (2019)

·      International Journal of Biological Macromolecules (2019)

·      Journal of Applied Entomology (2012)

·      Journal of Asian Pacific Entomology (2019)

·      Journal of Biological Research, Thessaloniki (2013)

·      Journal of Visualized Experiments (2013)

·       Neotropical Entomology (2013)

·      PLoS One (2012, 2014-2 εργασίες, 2017)

·      Scientific Reports (2015)

 

ΜΕΛΟΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

 

·         Ελληνική Εταιρεία Βιολογικών Επιστημών

  • Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων

·         Επιστημονική Εταιρεία ΜΙΚΡΟΒΙΟΚΟΣΜΟΣ

·         Hellenic Bioiformatics

 

ΜΕΛΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

  • 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας ΜΙΚΡΟΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, Θεσσαλονίκη, 16-18 Δεκεμβρίου 2010, Ταμίας της Oργανωτικής Επιτροπής.

 

 
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ

 

Α. Διδακτορική διατριβή

Α1  Δροσοπούλου Eλένη (1999) «Μελέτη των γονιδίων των α- και β-σωληνινών σε αρκετάείδη της υποομάδας montium της Drosophila» Διδακτορική Διατριβή, Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Α.Π.Θ., σελ. 148.

Β. Δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά του SCI

Β1   Drosopoulou E., Scouras Z.G. (1995) The β-tubulin gene family evolution in the Drosophila montium subgroup of the melanogaster species group. Journal of Molecular Evolution 41:293-298. IF 1,78 

Β2   Konstantopoulou I., Ouzounis C., Drosopoulou E., Yiangou M., Sideras P., Sander C., Scouras Z.G. (1995) A Drosophila hsp70 gene contains long antiparallel coupled open reading frames (LAC ORFs) conserved in homologous loci. Journal of Molecular Evolution 41:414-420. IF 1,78

Β3   Drosopoulou E., Konstantopoulou I., Scouras Z.G. (1996) The heat shock genes in the Drosophila montium subgroup. Chromosomal localization and evolutionary implications. Chromosoma 105:104-110. IF 3,53

Β4   Pardali E., Feggou E., Drosopoulou E., Konstantopoulou I., Scouras Z.G., Mavragani-Tsipidou P. (1996) The Afrotropical Drosophila montium subgroup: Balbiani ring 1, polytene chromosomes, and heat shock response of Drosophila vulcana. Genome 39:588-597. IF 2,15

Β5   Drosopoulou E., Tsiafouli M., Mavragani-Tsipidou P., Scouras Z.G. (1997) The glutamate dehydrogenase, E74 and putative actin gene loci in the Drosophila montium subgroup. Chromosoma 106: 20-28. IF 3,53

Β6   Konstantopoulou I., Drosopoulou E., Scouras Z.G. (1997) Variations in the heat-induced protein pattern of several Drosophila montium subgroup species (Diptera: Drosophilidae). Genome 40:132-137. IF 2,15

Β7   Drosopoulou E., Scouras Z.G. (1998) The organization of the α-tubulin gene family in the Drosophila montium subgroup of the melanogaster species group. Genome 41:504-509. IF 2,15

Β8   Drosopoulou E., Wiebauer K., Yiangou M., Mavragani-Tsipidou P., Domdey H., Scouras Z.G. (2002) Isolation, characterization and localization of β-tubulin genomic clones of three Drosophila montium subgroup species. Genome 45:604-607. IF 2,15

Β9   Νikolaidis N., Drosopoulou E., Stamou G.P., Scouras Z.G. (2005) Duplication of an hsp70 gene in isolates of the colonizer nematode species Acrobeloides nanus may suggest genome plasticity. Journal of Biological Research-Thessaloniki 4:167-171. IF 1,36

Β10 Kourtidis A., Drosopoulou E., Nikolaidis N., Hatzi V.I., Chintiroglou C.C., Scouras Z.G. (2006) Identification of several cytoplasmic HSP70 genes from the Mediterranean mussel (Mytilus galloprovincialis) and their long-term evolution in Mollusca and Metazoa. Journal of Molecular Evolution 62:446-459. IF 1,78

Β11 Kourtidis A., Drosopoulou E., Pantzartzi C.N., Chintiroglou C.C., Scouras Z.G. (2006) Three new satellite sequences and a mobile element found inside HSP70 introns of the Mediterranean mussel (Mytilus galloprovincialis). Genome 49:1451-1458. IF 2,15

Β12 Augustinos A.A., Stratikopoulos E.E., Drosopoulou E., Kakani E.G, Mavragani -Tsipidou P., Zacharopoulou A., Mathiopoulos K.D. (2008) Isolation and characterization of microsatellite markers from the olive fly, Bactrocera oleae, and their cross-species amplification in the Tephritidae family. BMC Genomics 9:618. DOI: 10.1186/1471-2164-9-618. IF 3,5 

Β13 Pantzartzi C.N., Kourtidis A., Drosopoulou E., Yiangou M., Scouras Z.G. (2009) Isolation and characterization of two cytoplasmic hsp90s from Mytilus galloprovincialis (Mollusca: Bivalvia) that contain a complex promoter with a p53 binding site. Gene 431:47-54. DOI:10.1016/j.gene.2008.10.028. IF 2,64

Β14 Drosopoulou E.*, Chrysopoulou A., Nikita V., Mavragani-Tsipidou P. (2009) The heat shock 70 genes of the olive pest Bactrocera oleae: genomic organization and molecular characterization of a transcription unit and its proximal promoter region. Genome 52:210-214. DOI: 10.1139/g08-110. IF 2,15

Β15 Karamanlidis A.A., Drosopoulou E., de Gabriel Hernando M., Georgiadis L., Krambokoukis L., Plaha S., Zedrosser A., Scouras Z.G. (2010) Non-invasive genetic monitoring of brown bears in the southwestern Balkans using power poles. Eurοpean Journal of Wildlife Research 56:693-702. DOI 10.1007/s10344-010-0363-3. IF 1,18

Β16 Pantzartzi C.N., Drosopoulou E., Yiangou M., Drozdov I.A., Tsoka S., Ouzounis C.A., Scouras Z.G. (2010) Promoter complexity and tissue-specific expression patterns of stress response components in Mytilus galloprovincialis, a sessile marine invertebrate species. PLoS Computational Biology 6(7):e1000847. DOI: 10.1371/journal.pcbi.1000847. IF 4,43

Β17 Drosopoulou E., Koeppler K., Kounatidis I., Nakou I., Papadopoulos N.T., Bourtzis K., Mavragani-Tsipidou P. (2010) Genetic and Cytogenetic Analysis of the Walnut-Husk Fly (Diptera: Tephritidae) Annals of the Entomological Society of America (Genetics) 103:1003-1011. DOI: 10.1603/AN10059. IF 1,66

Β18 Tsoumani K.T., Augustinos A.A., Kakani E.G., Drosopoulou E., Mavragani-Tsipidou P., Mathiopoulos K.D. (2011) Isolation, annotation and applications of expressed sequence tags from the olive fly, Bactrocera oleae. Molecular Genetics and Genomics 285:33-45. DOI: 10.1007/s00438-010-0583-y. IF 2,88

Β19 Drosopoulou E., Nestel D., Nakou I., Kounatidis I., Papadopoulos N.T., Bourtzis K., Mavragani-Tsipidou P. (2011) Cytogenetic analysis of the Ethiopian fruit fly Dacus ciliatus (Diptera: Tephritidae). Genetica 139:723–732. DOI: 10.1007/s10709-011-9575-z.  IF 1,23

Β20 Mademtzoglou D., Akmoutsou P., Kounatidis I., Franzios G., Drosopoulou E., Vokou D., Mavragani-Tsipidou P. (2011) Applying the Drosophila wing spot test to assess the genotoxic impact of ten essential oil constituents used as flavouring agents or cosmetic ingredients. Flavour and Fragrance Journal 26:447–451. DOI: 10.1002/ffj.2081. IF 1,38

Β21 Vittas S., Drosopoulou E., Kappas I., Pantzartzi C.N., Scouras Z.G. (2011) The mitochondrial genome of the European catfish, Silurus glanis (Siluriformes, Siluridae). Journal of Biological Research-Thessaloniki 15:25-35. IF 1,36

Β22 Karamanlidis A.A., Straka M., Drosopoulou E., de Gabriel Hernando M., Kocijan I., Paule L., Scouras Z.G. (2011) Genetic diversity, structure, and size of an endangered brown bear population threatened by highway construction in the Pindos Mountains, Greece. European Journal of Wildlife Research 58:511-522. DOI 10.1007/s10344-011-0598-7. IF 1,18

Β23 Drosopoulou E., Augustinos A.A., Nakou I., Koeppler K., Kounatidis I., Vogt H., Papadopoulos N.T., Bourtzi K., Mavragani-Tsipidou P. (2012) Genetic and cytogenetic analysis of the American cherry fruit fly, Rhagoletis cingulata (Diptera: Tephritidae) Genetica 139:1449-64, DOI 10.1007/s10709-012-9644-y. IF 1,23

Β24 Drosopoulou E.*, Tsiamis G., Mavropoulou M., Vittas S., Katselidis K.A., Schofield G., Palaiologou D., Sartsidis T., Bourtzis K., Pantis J., Scouras Z.G. (2012) The complete mitochondrial genome of the loggerhead turtle Caretta caretta (Testudines:Cheloniidae): Genome description and phylogenetic considerations. Mitochondrial DNA 23:1-12. DOI: 10.3109/19401736.2011.637109.  IF 0,92

Β25 Drosopoulou E., Nakou I., Šíchová J., Kubíčková S., Marec F., Mavragani-Tsipidou P. (2012) Sex chromosomes and associated rDNA form a heterochromatic network in the polytene nuclei of Bactrocera oleae (Diptera: Tephritidae). Genetica 140 (4-6):169-180. DOI: 10.1007/s10709-012-9668-3. IF 1,23 

Β26 Kakani E.G., Trakala M., Drosopoulou E., Mavragani-Tsipidou P., Mathiopoulos K.D. (2013) Genomic structure, organization and localization of the acetylcholinesterase locus of the olive fruit fly, Bactrocera oleae. Bulletin of Entomological Research 103 (1): 36-47. DOI: 10.1017/S0007485312000478. IF 1,81

Β27 Mademtzoglou D., Pavlidou T., Bazioti M.-G., Koutsonikou C., Lioulia E., Akmoutsou P., Drosopoulou E., Vokou D., Mavragani-Tsipidou, P. (2013) Assessment of the genotoxic potential of essential oil constituents by the Drosophila wing spot test. Flavour and Fragrance Journal 28 (3): 188-194. DOI: 10.1002/ffj.3157. IF 1,38

Β28 Vlastos D., Mademtzoglou D., Drosopoulou E., Efthimiou I., Chartomatsidou T., Pandelidou C., Astyrakaki M., Chalatsi E., Mavragani-Tsipidou, P. (2013) Evaluation of the genotoxic and antigenotoxic effects of Chios Mastic Water by the in vitro micronucleus test on human lymphocytes and the in vivo wing somatic test on Drosophila PLoS One 8 (7): e69494. DOI: 10.1371/journal.pone.0069494. IF 2,78

Β29 Pantzartzi C.N., Drosopoulou E., Scouras Z.G. (2013) Assessment and Reconstruction of Novel HSP90 Genes: Duplications, Gains and Losses in Fungal and Animal Lineages. PLoS One 8 (9): e73217. DOI: 10.1371/journal.pone.0073217. IF 2,78

Β30 Tsoumani K.T., Drosopoulou E., Mavragani-Tsipidou P., Mathiopoulos K.D. (2013) Molecular characterization and chromosomal distribution of a species-specific transcribed centromeric satellite repeat from the olive fruit fly, Bactrocera oleae. PLoS One 8 (11): e79393. DOI: 10.1371/journal.pone.0079393. IF 2,78

Β31 Augustinos A.A., Drosopoulou E., Gariou-Papalexiou A., Bourtzis K., Mavragani-Tsipidou P., Zacharopoulou A. (2014) The Bactrocera dorsalis species complex: Comparative cytogenetic analysis in support of Sterile Insect Technique applications. BMC Genetics 15: S16. DOI: 10.1186/1471-2156-15-S2-S16. IF 2,55

Β32 Schutze M.K., Aketarawong N., Amornsak W., Armstrong K.F., Augustinos A.A., Barr N., Bo W., Bourtzis K., Boykin L.M., Cáceres C., Cameron S.L., Chapman T.A., Chinvinijkul S., Chomič A., De Meyer M., Drosopoulou E., Englezou A., Ekesi S., Gariou-Papalexiou A., Geib S.M., Hailstones D., Hasanuzzaman M., Haymer D., Hee A.K.W., Hendrichs J., Jessup A., Ji Q., Khamis F.M., Krosch M.N., Leblanc L., Mahmood K., Malacrida A.R., Mavragani-Tsipidou P., Mwatawala M., Nishida R., Ono H., Reyes J., Rubinoff D., San Jose M., Shelly T.E., Srikachar S., Tan K.H., Thanaphum S., Haq I., Vijaysegaran S., Wee S.L., Yesmin F., Zacharopoulou A., Clarke A.R. (2014) Synonymization of key pest species within the Bactrocera dorsalis species complex (Diptera: Tephritidae): Taxonomic changes based on a review of 20 years of integrative morphological, molecular, cytogenetic, behavioural and chemoecological data. Systematic Entomology 40 (2): 456-471. DOI: 10.1111/syen.12113. IF 3,73

Β33 Drosopoulou E*., Nakou I., Mavragani-Tsipidou P. (2015) The Bactrocera oleae genome: Localization of nine genes on the polytene chromosomes of the olive fruit fly (Diptera: Tephritidae). Genome 57 (10): 573-576. DOI: 10.1139/gen-2014-0172. IF 2,15

Β34 Augustinos A.A., Drosopoulou E., Gariou-Papalexiou A., Asimakis E.D., Cáceres C., Tsiamis G., Bourtzis K., Mavragani-Tsipidou P., Zacharopoulou, A. (2015) Cytogenetic and symbiont analysis of five members of the B. dorsalis complex (Diptera, tephritidae): No evidence of chromosomal or symbiont-based speciation events. ZooKeys 540:273-298. DOI: 10.3897/zookeys.540.9857. IF 1,14

Β35 Vlastos D., Drosopoulou E., Efthimiou I., Gavriilidis M., Panagaki D., Mpatziou K., Kalamara P., Mademtzoglou D., Mavragani-Tsipidou P. (2015) Genotoxic and antigenotoxic assessment of chios mastic oil by the in vitro micronucleus test on human lymphocytes and the in vivo wing somatic test on Drosophila. PLoS One 10 (6): e0130498. DOI: 10.1371/journal.pone.0130498. IF 2,78

Β36 Tsoumani K.T., Drosopoulou E., Bourtzis K., Gariou-Papalexiou A., Mavragani-Tsipidou P., Zacharopoulou A., Mathiopoulos K.D. (2015) Achilles, a new family of transcriptionally active retrotransposons from the olive fruit fly, with Y chromosome preferential distribution. PLoS One 10 (9): e0137050. DOI: 10.1371/journal.pone.0137050. IF 2,78

Β37 Ávalos A., Haza A.I., Drosopoulou E., Mavragani-Tsipidou P., Morales P. (2015) In vivo genotoxicity assesment of silver nanoparticles of different sizes by the Somatic Mutation and Recombination Test (SMART) on Drosophila. Food and Chemical Toxicology 85: 114. DOI: 10.1016/j.fct.2015.06.024. IF 3,77

B38 Kappas, I., Vittas, S., Pantzartzi, C.N., Drosopoulou, E., Scouras, Z.G.          (2016) A time-calibrated mitogenome phylogeny of catfish (Teleostei: Siluriformes) PLoS One 11(12), e0166988. DOI:10.1371/journal.pone.0166988. IF 2,78

B39 Gariou-Papalexiou A., Giardini M.C., Augustinos A.A., Drosopoulou E., Lanzavecchia S.B., Cladera J.L., Caceres C., Bourtzis K., Mavragani-Tsipidou P., Zacharopoulou A. (2016) Cytogenetic analysis of the south American fruit fly Anastrepha fraterculus (Diptera: Tephritidae) species complex: Construction of detailed photographic polytene chromosome maps of the argentinian Af. sp.1 member. PLoS One 11(6): e0157192. DOI:10.1371/journal.pone.0157192. IF 2,78

B40 Tsarpali V., Goutas A., Karyda A., Efthimiou I., Antonopoulou P., Drosopoulou E., Vlastos D., Konstantinou I., Mavragani-Tsipidou P., Dailianis S. (2017) The role of acetone in the [omim][BF4]-mediated adverse effects on tissues of mussels, human lymphocytes and the fruit fly Drosophila melanogaster.          Journal of Hazardous Materials 333:339-347. DOI:10.1016/j.jhazmat.2017.03.050.  IF 7,65

B41 Drosopoulou E.*, Pantelidou C., Gariou-Papalexiou A., Augustinos A.A., Chartomatsidou M., Kyritsis G.A., Bourtzis K., Mavragani-Tsipidou P., Zacharopoulou A. (2017) The chromosomes and the mitogenome of Ceratitis fasciventris (Diptera: Tephritidae): Two genetic approaches towards the Ceratitis FAR species complex resolution. Scientific Reports 7(1): 4877. DOI:10.1038/s41598-017-05132-3. IF 4,01

B42 Zacharopoulou A., Augustinos A.A., Drosopoulou E., Tsoumani K.T.,  Gariou-Papalexiou A., Franz G., Mathiopoulos K.D., Bourtzis K., Mavragani-Tsipidou P. (2017) A review of more than 30 years of cytogenetic studies of Tephritidae in support of sterile insect technique and global trade. Entomologia Experimentalis et Applicata 164(3):204-225. DOI: 10.1111/eea.12616.  IF 1,62

 

B43 Drosopoulou E.*, Vlastos D., Efthimiou I., Kyrizaki P., Tsamadou S., Anagnostopoulou M., Kofidou D., Gavriilidis M.,  Mademtzoglou D., Mavragani-Tsipidou P. (2018) In vitro and in vivo evaluation of the genotoxic and antigenotoxic potential of the major Chios mastic water constituents. Scientific Reports 8(1): 12200. DOI:10.1038/s41598-018-29810-y. IF 4,01

B44 Vlachavas A., Karaiskou N., Kokokiris L., Zampeta F.I.,  Drosopoulou E., Triantafyllidis A. (2019) Using genetic methods for analysis of fish meals and feeds employed in Greek mariculture. Aquaculture Research 50(1):312-322. DOI: 10.1111/are.13900.  IF 1,5

B45 Augustinos A.A., Moraiti C.A., Drosopoulou E., Kounatidis I., Mavragani-Tsipidou P., Bourtzis K., Papadopoulos N.T.      (2019) Old residents and new arrivals of Rhagoletis species in Europe. Bulletin of Entomological Research 109 (6): 701-712. DOI: 10.1017/S0007485319000063.  IF 1,81

B46 Drosopoulou E.*, Gariou-Papalexiou A., Karamoustou E., Gouvi G., Augustinos A.A., Bourtzis K., Zacharopoulou A. (2019) The chromosomes of Drosophila suzukii (Diptera: Drosophilidae): detailed photographic polytene chromosomal maps and in situ hybridization data. Molecular Genetics and Genomics 294:1535-546. DOI: 10.1007/s00438-019-01595-3. IF 2,88

B47 Drosopoulou E. *, Syllas A., Goutakoli P., Zisiadis G.-A., Konstantinou T., Pangea D., Sentis G., van Sauers-Muller A., Wee S.-L., Augustinos A. A., Zacharopoulou A., Bourtzis K. (2019). Τhe complete mitochondrial genome of Bactrocera carambolae (Diptera: Tephritidae): genome description and phylogenetic implications. Insects 10 (12): 429. DOI: 10.3390/insects10120429. IF 2,14

B48 Anthony Bayega, Haig Djambazian, Konstantina T. Tsoumani, Maria-Eleni Gregoriou, Efthimia Sagri, Elena Drosopoulou, Penelope Mavragani-Tsipidou, Kristina Giorda, George Tsiamis, Kostas Bourtzis, Spyridon Oikonomopoulos, Ken Dewar, Deanna M. Church, Alexie Papanikolaou, Kostas D. Mathiopoulos & Jiannis Ragoussis. De novo assembly of the olive fruit fly (Bactrocera oleae) genome with linked-reads and long-read technologies minimizes gaps and provides exceptional Y chromosome assembly (under review)

Γ. Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές

Γ1   Δροσοπούλου Ε. (2000) Study of the α- and β-tubulin genes in several montium subgroup species of Drosophila. Bios 5:87-88.

Δ. Κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους

Δ1   Mavragani-Tsipidou P., Zacharopoulou A., Drosopoulou E., Augustinos A.A., Bourtzis K., Marec F. (2014) Tephritid Fruit Flies (Diptera). In: Protocols for Cytogenetic Mapping of Arthropod Genomes, Edited by Igor V. Sharakhov, CRC Press, Taylor & Francis Group, Boca Raton, FL. pp 1-62.

Ε. Δημοσιεύσεις σε τόμους περιλήψεων και πρακτικά συνεδρίων

Διεθνή συνέδρια

Ε1   Konstantopoulou I., Ouzounis C., Drosopoulou E., Sideras P., Scouras Z.G. (1994) Long antiparallel coupled (LAC) ORFs in Drosophila. 9th EMBO Drosophila Workshop (Κολυμπάρι Χανίων).

Ε2   Karpouhtsis I., Nikolaidis N., Drosopoulou E., Mavragani-Tsipidou P., Souras Z.G.

 

(2002) Study of the insect Bactrocera oleae mitochondrial DNA (mtDNA). 9th International Congress on the Zoogeography and Ecology of Greece and Adjacent Regions (Θεσσαλονίκη), σελ. 65.

Ε3   Kourtidis A., Hatzis V., Nikolaidis N., Drosopoulou E., Chintiroglou C.C., Scouras Z.G. (2002) Molecular studies on Mytilus galloprovincialis populations in Thermaikos gulf. 9th International Congress on the Zoogeography and Ecology of Greece and Adjacent Regions (Θεσσαλονίκη), σελ. 80.

Ε4   Augustinos A.A., Drosopoulou E., Stratikopoulos E.E., Antonara S., Mavragani- Tsipidou P., Zacharopoulou A., Mathiopoulos K.D. (2002) Genetic analysis of olive fly, Bactrocera oleae, populations using polymorphic microsatellite markers and mitochondrial DNA markers. VIIth European Congress of Entomology (Θεσσαλονίκη), σελ. 99.

Ε5   Karpouhtsis I., Nikolaidis N., Drosopoulou E., Mavragani-Tsipidou P., Scouras Z.G. (2002) Sequence analysis of a mitochondrial DNA (mtDNA) fragment of Bactrocera oleae. Phylogenetic relationships among insect species based on the analysis of four mitochondrial genes. VIIth European Congress of Entomology (Θεσσαλονίκη), σελ. 132.

Ε6   Drosopoulou E., Chrysopoulou A., Nikita V., Mavragani-Tsipidou P. (2005) Isolation and characterization of Hsp70 genes in Bactrocera oleae. FAO/IAEA InternationalConference on Area-Wide Control of Insect Pests: Integrating the Sterile Insect and Related Nuclear and other Techniques (Vienna, Austria), pp 309.

Ε7   Karamanlidis A.Α., Drosopoulou E., Kementsietzidou S., Scouras Z.G. (2005) Marking behaviour of brown bears in Greece. 16th International Conference on Bear Research and Management (Riva del Garda, Trentino, Italy), pp 106-107.

Ε8   Vittas S., Oikonomikos N., Karamanlidis A.A., Drosopoulou E., Scouras Z.G. (2005) Genetic study of the Greek brown bear population in the area of Grevena. 16th Ιnternational Conference on Bear Research and Management (Riva del Garda, Trentino, Italy), pp 158-159.

Ε9   Vittas S., Papoulidis I.D., Drosopoulou E., Scouras Z.G. (2007) Sequence analysis of the mitochondrial genome of the European catfish, Silurus glanis (Siluriformes). 9th International EMBL PhD student Symposium “Patterns in biology-Organization of life in space and time” (Heidelberg, Germany), pp 81.

Ε10 Papoulidis I.D., Athanasiadis A.P., Petersen M.B., Drosopoulou E., Siomou E., Malamaki C., Partheniou F., Liehr T., Scouras Z.G. (2008) A case of de novo 16p rearrangement diagnosed prenatally. European Journal of Human Genetics 16, Supplement 2, pp 186.

Ε11 Augustinos A. A., Drosopoulou E., Mavragani-Tsipidou P., Zacharopoulou A. (2012) Can polytene chromosomes contribute to the clarification of ‘open’ phylogenetic issues among closely related Tephritids? The case of B. cucurbitae. TEAM 2nd International Meeting  (Kolymbari, Crete), pp 76.

Ε12 Drosopoulou E., Nakou I., Šíchová J., Kubíčková S., Marec F., Mavragani-Tsipidou P. (2012) What is the fate of sex chromosomes in polytene nuclei of Bactrocera oleae (Diptera: Tephritidae)? TEAM 2nd International Meeting  (Kolymbari, Crete), pp 78.

Ε13 Tsoumani K.T., Augustinos A. A., Kakani E. G., Drosopoulou E., Mavragani-Tsipidou P., Mathiopoulos K. D. (2012) Molecular analysis of genome organization and structure of the olive fruit fly, Bactrocera oleae. TEAM 2nd International Meeting (Kolymbari, Crete), pp 82.

Ε14 Vlastos D., Drosopoulou E., Mavragani-Tsipidou P. (2013) The protective role of plant-derived products in human nutrition: the example of Chios mastic water and its antimutagenic effects against the mutagenic agent mitomycin-C (MMC). II. International Food R&D Brokerage Event (Izmir, Turkey), P24 (invited presentation after the evaluation of more than 400 proposals).

Ε15 Karapiperis C. N., Drosopoulou E., Scouras Z. G., Ouzounis C. A. (2013) Data integration platform for pathway discovery in LDIR research. 5th International MELODI Workshop (Brussels, Belgium), pp 171-172.

Ε16 Tsoumani K.T., Bourtzis K., Drosopoulou E., Mavragani-Tsipidou P., Zacharopoulou A., Mathiopoulos K.D. (2014) A novel active retrotransposon in the olive fly Bactrocera oleae. 7th International Symposium on Molecular Insect Science (Amsterdam, Netherlands), P2.41.

E17 Gariou-Papalexiou A., Giardini M.C., Augustinos A.A. Drosopoulou E., Lanzavecchia S.B., Cladera J.L., Caceres C., Bourtzis K., Mavragani-Tsipidou P., Zacharopoulou A. Contribution of cytogenetics to phylogenetic relationships inference among closely related taxa: the cytogenetic analysis of the Argentinian Af. sp.1 member of the Anastrepha fraterculus complex. 9th Meeting of Tephritid Workers of the Western Hemisphere (Buenos Aires, Argentina)

E18 Efthimiou I., Ioannidou C., Tsilimigka F., Goutas A., Potsi G., Kouloumpis A., Vlastos D., Drosopoulou E., Gournis D., Mavragani-Tsipidou P. Stamatis H. Evaluation of the toxic, cytotoxic and genotoxic activity ofthree composite nanomaterials (CLAY/CNTs, CLAY/ADMA,GO/ADMA). SETAC Europe 27th Annual Meeting «Environmental Quality Through Transdisciplinary Collaboration» (Brussels, Belgium), TU075.

E19 Kalfakakou D., Delimitsou A., Yannoukakos D., Scouras Z.G., Drosopoulou E., Konstantopoulou I., Fostira F.(2018) VarTrace: A pipeline for the analysis of FFPE tumor DNA sequencing data. Hellenic Bioinformatics 11 Conference (Thessalonica, Greece).

E20 Litsios A., Mavrogiannis A., Loukas A., Karapiperis C., Drosopoulou E. , Ouzounis C.A., Scouras Z.G. (2018) Disease genes follow a non-random inter- and intra-chromosomal distribution across the human genome Hellenic Bioinformatics 11 Conference (Thessalonica, Greece).

E21 Bayega A., Djambazian H., Tsoumani K., Gregoriou M.-E., Sagri E., Drosopoulou E., Mavragani-Tsipidou P., Giakountis A., Giorda K., Tsiamis G., Bourtzis K., Oikonomopoulos S., Dewar K., Church D., Papanicolaou A., Mathiopoulos K., Ragoussis J. (2019) De novo genome assembly combined with long-read RNA-seq reveal insights into early embryo development of an important agricultural insect. ISCBAFRICA ASBCB  Conference on Bioinformatics (Kumasi, Ghana).

 

Εθνικά συνέδρια

Ε22   Δροσοπούλου Ε., Σκούρας Ζ.Γ. (1993) Υποομάδα montium: Οργάνωση των γονιδίων της οικογένειας των β-σωληνινών σε διάφορα είδη της. 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Φλώρινα/Καστοριά), σελ. 370-371.

Ε23   Δροσοπούλου Ε., Σκούρας Ζ.Γ. (1994) Η εξέλιξη της γονιδιακής οικογένειας των β-σωληνινών στην υποομάδα montium της Drosophila. 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Βόλος), σελ. 8.52-8.53.

Ε24   Δροσοπούλου Ε., Κωνσταντοπούλου Ε., Σκούρας Ζ.Γ. (1995) Εντοπισμός των θερμοεπαγόμενων γονιδίων σε είδη Drosophila της υποομάδας montium. 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Πάτρα), σελ. 393-394.

Ε25   Τσιαφούλη Μ., Δροσοπούλου Ε., Σκούρας Ζ.Γ. (1996) Εντοπισμός των γονιδίων GDH και Ε74 σε έξι είδη της υποομάδας montium της Drosophila. 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Καλαμάτα), σελ. 99-101.

Ε26   Δροσοπούλου Ε., Σκούρας Ζ.Γ. (1997) Εντοπισμός των γονιδίων των α-σωληνινών σε είδη Drosophila της υποομάδας montium. 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών και 1ο Βιολογικό Συνέδριο Βαλκανικών Χωρών (Θεσσαλονίκη), σελ. 99-100.

Ε27   Δροσοπούλου E., Wiebauer K., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π., Σκούρας Ζ.Γ. (1999) Απομόνωση και ανάλυση γονιδιωματικών κλώνων α και β-σωληνινών σε είδη Drosophila της υποομάδας montium. 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Γαλησσάς Σύρου), σελ. 71-72.

Ε28   Αυγουστίνος Α.A., Δροσοπούλου Ε., Στρατικόπουλος Η., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π., Ζαχαροπούλου Α., Ματθιόπουλος Κ. (2002) Πολυμορφικοί μικροδορυφορικοί δείκτες για το δάκο της ελιάς Bactrocera oleae. 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Ερέτρια Εύβοιας), σελ. 17-18.

Ε29   Δροσοπούλου Ε., Καρπουχτσής Ι., Σκούρας Ζ.Γ., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π. (2002) Απομόνωση και χαρτογράφηση του γονιδιωματικού τόπου white του εντόμου Bactrocera oleae. 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Ερέτρια Εύβοιας), σελ. 64-65.

Ε30   Καρπουχτσής, Ι., Νικολαΐδης Ν., Δροσοπούλου Ε., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π., Σκούρας Ζ.Γ. (2002) Aπομόνωση και ανάλυση ενός τμήματος μιτοχονδριακού DNA (mtDNA) του εντόμου Bactrocera oleae. 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Ερέτρια Εύβοιας), σελ. 121-122.

Ε31   Κουρτίδης Α., Χατζή Β., Νικολαΐδης Ν., Δροσοπούλου Ε., Χιντήρογλου Χ., Σκούρας Ζ.Γ. (2002) Απομόνωση και χαρακτηρισμός μιας Hsp70 ακολουθίας του Mytilus galloprovincialis. 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Ερέτρια Εύβοιας), σελ.145-146.

Ε32   Δροσοπούλου Ε., Νικήτα Β., Σκούρας Ζ.Γ., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π. (2003) Απομόνωση και χαρτογράφηση Hsp70 γονιδιωματικών κλώνων στο έντομο Bactrocera oleae. 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Μυτιλήνη), σελ. 88-89.

Ε33   Κουρτίδης Α., Παντζαρτζή Χ., Δροσοπούλου Ε., Χιντήρογλου Χ., Σκούρας Ζ.Γ. (2003) Εφαρμογή μικροδορυφορικών τόπων σε πληθυσμούς του διθύρου Mytilus galloprovincialis στο Θερμαϊκό κόλπο. 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Μυτιλήνη), σελ. 166-167.

Ε34   Κουρτίδης Α., Χατζή Β., Δροσοπούλου Ε., Σκούρας Ζ.Γ. (2003) Aπομόνωση και χαρτογράφηση Hsp70 ακολουθιών του Mytilus galloprovincialis. 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Μυτιλήνη), σελ. 168-169.

Ε35   Δροσοπούλου Ε., Καραμανλίδης Α.A., Κουρτίδης Α., Σκούρας Ζ.Γ. (2003) Προκαταρκτικά αποτελέσματα από τη μελέτη του πληθυσμού της καφέ αρκούδας της περιοχής Γρεβενών με τη χρήση μοριακών δεικτών. Πανελλήνιο Συνέδριο Ένωσης Ελλήνων Οικολόγων (Θεσσαλονίκη).

Ε36   Κουρτίδης Α., Παντζαρτζή X., Δροσοπούλου Ε., Χιντήρογλου Χ., Σκούρας Ζ.Γ. (2003) Μελέτη πληθυσμών του δίθυρου Mytilus galloprovincialis του Θερμαϊκού κόλπου με τη χρήση μοριακών δεικτών. Πανελλήνιο Συνέδριο Ένωσης Ελλήνων Οικολόγων (Θεσσαλονίκη).

Ε37   Κουρτίδης Α., Χατζή Β., Παντζαρτζή Χ., Τσεργά Α., Χιώτογλου Ι., Δροσοπούλου Ε, Χιντήρογλου Χ., Σκούρας Ζ.Γ. (2003) Ποικιλομορφία και γενετική ταυτοποίηση πληθυσμών του Mytilus galloprovincialis στο Θερμαϊκό κόλπο με την εφαρμογή μοριακών τεχνικών. Πανελλήνιο Συνέδριο Ένωσης Ελλήνων Οικολόγων (Θεσσαλονίκη).

Ε38   Δροσοπούλου Ε., Βήττας Σ., Καραμανλίδης Α., Σκούρας Ζ.Γ. (2004) Γενετική μελέτη του πληθυσμού της καφέ αρκούδας της περιοχής Γρεβενών με τη χρήση μοριακών δεικτών Πανελλήνιο Συνέδριο Ένωσης Ελλήνων Οικολόγων και Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας «Βιοποικιλότητα & Πλανητική Αλλαγή» (Μυτιλήνη), σελ. 53-57.

Ε39   Παντζαρτζή X., Κουρτίδης Α., Σαχινίδης Α., Χοροζοπούλου Λ., Δροσοπούλου Ε., Χιντήρογλου Χ., Σκούρας Ζ.Γ. (2004) Μελέτη πληθυσμών του Δίθυρου Mytilus galloprovincialis του Θερμαϊκού κόλπου με τη χρήση μοριακών δεικτών. Πανελλήνιο Συνέδριο Ένωσης Ελλήνων Οικολόγων και Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας «Βιοποικιλότητα & Πλανητική Αλλαγή» (Μυτιλήνη), σελ. 92.

Ε40   Παπουλίδης Ι., Δροσοπούλου Ε., Σκούρας Ζ.Γ. (2004) Γενετική, μοριακή και οικολογική μελέτη ψαριών της λίμνης της Καστοριάς. Πανελλήνιο Συνέδριο Ένωσης Ελλήνων Οικολόγων και Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας «Βιοποικιλότητα & Πλανητική Αλλαγή» (Μυτιλήνη), σελ. 94.

Ε41   Βήττας Σ., Οικονομίκος Ν., Καραμανλίδης Α., Δροσοπούλου Ε., Σκούρας Ζ.Γ. (2005) Γενετική μελέτη του πληθυσμού της καφέ αρκούδας της περιοχής Γρεβενών με χρήση μοριακών δεικτών. 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Ναύπλιο), σελ. 43-44.

Ε42   Παντζαρτζή Χ., Δροσοπούλου Ε., Σκούρας Ζ.Γ. (2005) Απομόνωση και χαρτογράφηση Ηsp90 ακολουθιών στο Mytilus galloprovincialis. 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Ναύπλιο), σελ. 293-294.

Ε43   Παπουλίδης Ι., Δροσοπούλου Ε., Σκούρας Ζ.Γ. (2005) Γενετική και μοριακή μελέτη ειδών ψαριών της λίμνης της Καστοριάς. 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Ναύπλιο), σελ. 313-314.

Ε44   Χρυσοπούλου Α., Δροσοπούλου Ε., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π. (2005) Χαρτογράφηση και ανάλυση ακολουθιών Hsp70 στο έντομο Bactrocera oleae. 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Ναύπλιο), σελ. 431-432.

Ε45   Παπουλίδης Ι., Βήττας Σ., Δροσοπούλου Ε., Σκούρας Ζ.Γ. (2005) Μελέτη γενετικής ποικιλότητας της ιχθυοπανίδας της λίμνης της Καστοριάς – Προκαταρτικά αποτελέσματα. 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων (Δράμα), σελ. 338-341.

Ε46   Τσουμάνη Κ., Κακάνη Ε., Δροσοπούλου Ε., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π., Ματθιόπουλος Κ. (2007) Απομόνωση και χαρακτηρισμός EST αλληλουχιών και δημιουργία κυτταρογενετικού χάρτη στο δάκο της ελιάς, Bactrocera oleae (Diptera: Tephritidae). 12ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο (Λάρνακα, Κύπρος), σελ. 130.

Ε47   Παντζαρτζή Χ., Κουρτίδης Α., Δροσοπούλου Ε., Γιάγκου Μ., Σκούρας Ζ.Γ. (2008) Η εξέλιξη ενός γονιδιακού διπλασιασμού των κυτταροπλασματικών γονιδίων HSP90. 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Θεσσαλονίκη), σελ. 436-437.

Ε48   Παπουλίδης Ι., Βήττας Σ., Μαυροματίδου Π., Καζανίδου Α., Δροσοπούλου Ε., Παπαδάκης Μ., Σκούρας Ζ.Γ. (2008) Ανίχνευση της σπάνιας μετάλλαξης της κυστικής ίνωσης Ι807Μ στον ελληνικό πληθυσμό. 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Θεσσαλονίκη), σελ. 390-391.

Ε49   Παπουλίδης Ι., Μαυροματίδου Π., Βήττας Σ., Δροσοπούλου Ε., Παπαδάκης Μ., Σκούρας Ζ.Γ. (2008) Ταχεία προγεννητική διάγνωση των συχνότερων ανευπλοειδιών με τη μέθοδο της ποσοτικής-φθορίζουσας αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (QF-PCR). Εμπειρία από 1568 περιστατικά. 3ο Συνέδριο Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων «Περιβάλλον & Υγεία» (Θεσσαλονίκη).  

Ε50   Σαρτσίδης Α., Δροσοπούλου Ε., Σκούρας Ζ.Γ. (2008) Ανίχνευση και γενετική ταυτοποίηση τοξικών κυανοβακτηρίων στη λίμνη της Καστοριάς. 1ο Πανελλήνιο συνέδριο της επιστημονικής εταιρείας ΜΙΚΡΟΒΙΟΚΟΣΜΟΣ (Αθήνα), σελ. 219-220.

Ε51   Σαρτσίδης Α., Δροσοπούλου Ε., Γρηγορίου Μ., Μαρδίρης Θ., Γιάγκου Μ. Μπούρτζης Κ., Κυρπίδης Ν., Σκούρας Ζ.Γ. (2008) Μικροβιακή ποικιλότητα στη λίμνη της Καστοριάς. 1ο Πανελλήνιο συνέδριο της επιστημονικής εταιρείας ΜΙΚΡΟΒΙΟΚΟΣΜΟΣ (Αθήνα), σελ. 221-222.

Ε52   Βαρθολομαίου Ε., Παντζαρτζή Χ., Δροσοπούλου Ε., Σκούρας Ζ.Γ. (2009) Απομόνωση και ανάλυση τμήματος του γονιδίου hsp83 του εντόμου Bactrocera oleae. 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Πάτρα), σελ. 28-29.

Ε53   Τσουμάνη Κ.Τ., Αυγουστίνος Α.Α., Κακάνη Ε.Γ., Δροσοπούλου Ε., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π., Ματθιόπουλος Κ.Δ. (2009) Δύο χρήσιμες εφαρμογές ESTs στο δάκο της ελιάς: Κυτταρογενετικός χάρτης και Epic δείκτες. 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Πάτρα), σελ. 372-373.

Ε54   Σαρτσίδης Α., Δροσοπούλου Ε., Γρηγορίου Μ., Μαρδίρης Θ., Γιάγκου Μ., Μπούρτζης Κ., Κυρπίδης Ν., Σκούρας Ζ.Γ. (2009) Μικροβιακή ποικιλότητα στη λίμνη της Καστοριάς. 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας ΜΙΚΡΟΒΙΟΚΟΣΜΟΣ (Αθήνα), σελ. 42-43.

Ε55   Τσουμάνη Κ.Τ., Αυγουστίνος Α.Α., Κακάνη Ε.Γ., Δροσοπούλου Ε., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π., Ματθιόπουλος Κ.Δ. (2009) Εφαρμογές EST δεικτών στη γονιδιωματική ανάλυση του δάκου της ελιάς. 13ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο (Αλεξανδρούπολη), σελ. 187-188.

Ε56   Νάκου Ι., Δροσοπούλου Ε., Κομητοπούλου Κ., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π. (2010) Xαρτογράφηση γονιδίων στα πολυταινικά χρωμοσώματα των εντόμων Bactrocera oleae και Rhagoletis cerasi με in situ υβριδισμό. 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Καρπενήσι), σελ. 268-269.

Ε57   Παυλίδου Θ., Μπαζιώτη Γ., Δροσοπούλου Ε., Βώκου Δ., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π. (2010) Έλεγχος μεταλλαξιγόνου και ανασυνδυαστικής δράσης εννέα συστατικών αιθερίων ελαίων, εκπροσώπων αλκοολών, εστέρων και υδρογονανθράκων. 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Καρπενήσι), σελ. 312-313.

Ε58   Βαρθολομαίου Ε., Πράττης Ι., Μακρή Σ., Παντζαρτζή Χ., Κρικώνης Κ., Δροσοπούλου Ε., Μωϋσίδης Κ., Ιωαννίδης Ε., Σκούρας Ζ.Γ. (2011) Αξιολόγηση του ρόλου πέντε SNPS στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στον ελληνικό πληθυσμό. 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Έδεσσα), σελ. 40-41.

Ε59   Κερσελίδου Δ., Παντζαρτζή Χ., Δροσοπούλου Ε., Σκούρας Ζ.Γ. (2011) Μελέτη της έκφρασης των θερμοεπαγόμενων γονιδίων της οικογένειας Ηsp90 στο μεσογειακό μύδι Μytilus galloprovincialis. 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Έδεσσα), σελ. 126-127.

Ε60   Κουτσίδου Μ., Παντζαρτζή Χ., Δροσοπούλου Ε., Σκούρας Ζ.Γ. (2011) Μελέτη της οικογένειας p53 στο μεσογειακό μύδι Μytilus galloprovincialis. 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Έδεσσα), σελ. 140-141.

Ε61   Νάκου Ι., Δροσοπούλου Ε., Sichova J., Marec F., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π. (2011) Bactrocera oleae: μελέτη των φυλετικών χρωμοσωμάτων και των ριβοσωμικών γονιδίων με φθορίζοντα in situ υβριδισμό (FISH). 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Έδεσσα), σελ. 220-221.

Ε62   Δροσοπούλου Ε., Αυγουστίνος Α.Α., Νάκου Ι., Koppler K., Κουνατίδης Η., Vogt H., Παπαδόπουλος Ν., Μπούρτζης Κ., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π. (2011) Γενετική και κυτταρογενετική ανάλυση της αμερικάνικης μύγας της κερασιάς, Rhagoletis cingulata (Diptera: Tephritidae). 14ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο (Ναύπλιο).

Ε63   Ευθυμίου Ι., Αστυρακάκη M., Παντελίδου X., Χαρτοματσίδου T., Χαλάτση E., Δροσοπούλου Ε., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π., Βλαστός Δ. (2012) Γενοτοξική και αντιγενοτοξική δράση του μαστιχόνερου. 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Τρίκαλα), σελ. 66-67.

Ε64   Παναγάκη Δ., Γαβριηλίδης Μ., Μπάτζιου Κ., Καλαμάρα Π., Χαρτοματσίδου T., Παντελίδου X.,  Δροσοπούλου Ε., Βλαστός Δ., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π. (2013) Γενοτοξική και αντιγενοτοξική δράση του μαστιχέλαιου. 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Ναύπλιο), σελ. 264-265.

Ε65   Πασχαλίδου Α.,  Δροσοπούλου Ε.,  Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π., Παπαθεοδώρου M. Ε., Στάμου Π. Γ., Σκούρας Γ. Ζ. (2013) Διερεύνηση της μικροβιακής ποικιλότητας του εδάαφους σε θέσεις εξόρυξης λιγνίτη στην περιοχή της Πτολεμαΐδας. 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Ναύπλιο), σελ. 280-281.

Ε66   Ρήγα Α., Παπάζογλου Η., Πασχαλίδου Α., Παντζαρτζή Χ., Δροσοπούλου Ε., Σκούρας Γ. Ζ. (2013) Ανάλυση της οργάνωσης του γονιδίου της οικογένειας p53 στο μεσογειακό μύδι Mytilus galloprovincialis. 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Ναύπλιο), σελ. 298-299.

Ε67   Βλαχάβας Α., Καραΐσκου Ν., Δροσοπούλου Ε., Κοκοκύρης Λ., Τριανταφυλλίδης Α. (2013) Γενετική ταυτοποίηση του περιεχομένου εμπορικών ιχθυάλευρων.15o Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων (Θεσσαλονίκη), σελ. 339-342.

Ε68   Papadopoulou V., Arampatzi A., Pantzartzi C., Drosopoulou E., Scouras Z. (2013) Differential expression of p53-like isoforms in Mytilus galloprovincialis haemic neoplasia. 64ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (Αθήνα).

Ε69   Κωφίδου Δ., Τσαμαδού Σ., Αναγνωστοπούλου Μ., Κυριζάκη Π., Γαβριηλίδης Μ., Δροσοπούλου Ε., Βλαστός Δ., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π. (2014) Έλεγχος της μεταλλαξιγόνου και αντι-μεταλλαξιγόνου δράσης των συστατικών του μαστιχόνερου, verbenone, α-terpineol, linalool και trans-pinocarveol. 36ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Ιωάννινα), σελ. 178-179.

Ε70   Ευθυμίου Ι., Δροσοπούλου Ε., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π.,  Βλαστός Δ. (2014) Κυτταροτοξική, γενοτοξική και αντιγενοτοξική δράση του μαστιχέλαιου σε καλλιεργειες ανθρώπινων λεμφοκυττάρων. 36ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Ιωάννινα), σελ. 88-89.

Ε71   Arampatzi A., Papadopoulou V., Pantzartzi C., Drosopoulou E., Scouras Z. (2014) Expression of p53family members and heat-shock proteins in Mytilus galloprovincialis haemic neoplasia. 65ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (Θεσσαλονίκη).

Ε72   Γουτακόλη Π., Ζησιάδης Γ.Α., Παγγέα Δ., Αυγουστίνος Α.Α., Μπούρτζης Κ., Δροσοπούλου Ε. (2015) Το μιτοχονδριακό γονιδίωμα των παρασιτικών εντόμων Bactrocera dorsalis s.s. και Bactrocera invadens (Diptera: Tephritidae). 37ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Βόλος), σελ. 96-97

Ε73   Γούτας Α., Καρύδα Α., Τσαρπαλή Β.,  Δροσοπούλου Ε., Νταϊλιάνης Σ., Βλαστός Δ., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π.  (2015) Έλεγχος τοξικής και γενοτοξικής δράσης των ιοντικών υγρών 1-butyl-3-methylimidazolium tetrafluoroborate ([bmim][BF4]) και 1-octyl-3-methylimidazolium tetrafluoroborate ([omim][BF4]) με την εφαρμογή της δοκιμής SMART. 37ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Βόλος), σελ. 98-99.

Ε74   Παγγέα Δ., Γουτακόλη Π., Αυγουστίνος Α. Α., Μπούρτζης Κ., Δροσοπούλου Ε. (2015) Το μιτοχονδριακό γονιδίωμα του εντόμου Bactrocera carambolae του συμπλέγματος ειδών Bactrocera dorsalis (Diptera: Tephritidae).  37ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Βόλος), σελ. 288-289.

Ε75   Παντελίδου Χ., Χαρτοματσίδου Τ., Δροσοπούλου Ε., Αυγουστίνος  Α.Α., Γαριού-Παπαλεξίου Α., Μπούρτζης Κ., Ζαχαροπούλου Α., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π. (2015) Κυτταρογενετική ανάλυση του εντόμου Ceratitis fasciventris (Diptera: Tephritidae) 37ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Βόλος), σελ. 302-303.

Ε76   Χαριτίδης Θ. Φ., Δημητριάδου Χ., Βούρα Μ, Δροσοπούλου Ε., Γερομιχαλός Δ. Γ. (2015) In vitro εκτίμηση της κυτταροτοξικής επίδρασης της ουμπελλιφερόνης έναντι των hepg2 κυττάρων ανθρώπινου ηπατοκυτταρικού καρκινώματος. 37ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Βόλος), σελ. 424-425.

Ε77   Χαρτοματσίδου Τ., Παντελίδου Χ., Δροσοπούλου Ε., Αυγουστίνος  Α.Α., Γαριού-Παπαλεξίου Α., Μπούρτζης Κ., Ζαχαροπούλου Α., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π. (2015) Κυτταρογενετική ανάλυση του εντόμου Bactrocera kandiensis (Diptera: Tephritidae). 37ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Βόλος), σελ. 428-429.

Ε78   Marmeloudi N., Arampatzi A., Papadopoulou V., Pantzartzi C., Drosopoulou E., Scouras Z. (2015) Expression of p53 family members and heat-shock proteins in Mytilus galloprovincialis haemic neoplasia. 66ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (Αθήνα)

E79 Γούτας Α., Καρύδα Α., Τσαρπαλή Β.,  Δροσοπούλου Ε., Νταϊλιάνης Σ., Βλαστός Δ., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π. (2016) Έλεγχος της επίδρασης της ακετόνης στην τοξική και γενοτοξική δράση των ιοντικών υγρών 1-methyl-3-octylimidazolium tetrafluoroborate ([OMIM][BF4]) και 1-butyl-3-methylimidazolium tetrafluoroborate ([BMIM][BF4]). 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Καβάλα), σελ. 46-47.

E80 Ιωαννίδου Χ., Τσιλιμίγκα Φ., Γούτας Α., Πότση Γ., Βλαστός Δ., Δροσοπούλου Ε., Γουρνής Δ., Μαυραγάνη-Τσιπίδoυ Π. (2016) Έλεγχος τοξικής και γενοτοξικής δράσης τριών σύυνθετων νανοϋλικων (CLAY-AD, CLAY-CNTS, GO-AD) με τη μεθοδο SMART. 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Καβάλα), σελ. 68-69.

E81 Παντελίδου Χ., Δαμάσκου Α., Χαρτοματσίδου Τ., Αυγουστίνος Α.Α., Γαριού-Παπαλεξίου Α., Ζαχαροπούλου Α., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π., Μπούρτζης Κ., Δροσοπούλου Ε. (2016) Ανάλυση του μιτοχονδριακού γονιδιώματος του εντόμου Ceratitis fasciventris του συμπλέγματος FAR (Diptera: Tephritidae). 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Καβάλα), σελ. 200-201.

E82 Τσαμαδού Σ., Τσουμάνη Κ., Δροσοπούλου Ε., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π., Ματθιόπουλος Κ. (2016) Κυτταρογενετική χαρτογράφηση ικριωμάτων αλληλούχησης (scaffolds) του δάκου της ελιάς, Bactrocera oleae. 38 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Καβάλα), σελ. 264-265.

E83 Χαρτοματσίδου Τ., Παντελίδου Χ., Αυγουστίνος Α.Α., Γαριού-Παπαλεξίου Α., Ζαχαροπούλου Α., Μαυραγάνη-Τσιπίδου Π., Μπούρτζης Κ., Δροσοπούλου Ε.(2016) Το μιτοχονδριακό γονιδίωμα του παρασιτικού εντόμου Bactrocera kandiensis (Diptera: Tephritidae). 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Καβάλα), σελ 290-291.

E84 Ακριώτη Ε., Κυριάκου Θ., Αχίλλα Χ., Μαμαδά Χ., Καραθόδωρου Α., Μπάχος Λ., Κωτσιομύτη Ε., Δροσοπούλου Ε., Σκούρας Ζ. (2018) Ανίχνευση γενετικών πολυμορφισμών σε ασθενείς με μη συνδρομική ολιγοδοντία. 40ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Βέροια), σελ. 58-59.

E85 Μάρκου A., Αυγουστίνος Α., Μπούρτζης Κ., 1Δροσοπούλου Ε. (2018) Διερεύνηση μιτοχονδριακών πολυμορφισμών σε μέλη του συμπλέγματος Ceratitis FAR (Diptera: Tephritidae). 40ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Βέροια), σελ. 144-145.

E86 Μακρή Σ., Παππά Α., Γιάντσης Ι.Α., Δροσοπούλου Ε., Μιχαηλίδης Β.(2019) Επίπεδα έκφρασης γονιδίων σχετιζόμενων με το στρες στο Μεσογειακό μύδι Mytilus galloprovincialis κάτω από διαφορετικές θερμοκρασιακές συνθήκες. 41ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (Κατερίνη).

 

 

 
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

§  Συνολικός αριθμός δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά με κριτές: 47

§  Αριθμός δημοσιεύσεων ως πρώτος συγγραφέας: 16

§  Αριθμός δημοσιεύσεων ως συγγραφέας επικοινωνίας: 7

§  Συνολικός συντελεστής απήχησης των περιοδικών των δημοσιεύσεων: 112,09

§  Συνολικός αριθμός αναφορών: 627 (Scopus), 815  (Google Scholar)

§  h-index: 15 (Scopus), 17 (Google Scholar)

§  Συνολικός αριθμός ανακοινώσεων σε Επιστημονικά Συνέδρια: 86 (21 Διεθνή, 65 Εθνικά)

§  Συμμετοχές σε Ερευνητικά προγράμματα: 14

§  Επιβλέπουσα σε προπτυχιακές διπλωματικές εργασίες: 17

§  Συνεπιβλέπουσα σε προπτυχιακές διπλωματικές εργασίες: 21

§  Επόπτρια σε πρακτικές: 53

§  Επιβλέπουσα-συνεπιβλέπουσα σε μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες: 10

§  Μέλος τριμελούς εξεταστικής επιτροπής μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών: 19

§  Επιβλέπουσα σε διδακτορικές διατριβές: 1

§  Μέλος τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής διδακτορικών: 3

§  Μέλος επταμελούς εξεταστικής επιτροπής διδακτορικών: 12

 

Σελίδες

Newsletter

Επικοινωνία

Γραμματεία Τμήματος Βιολογίας T.K. 54124 Θεσσαλονίκη

Συνδεθείτε

Το τμήμα Βιολογίας στα social networks.
Ακολουθήστε μας ή συνδεθείτε μαζί μας.