Τι νέο υπάρχει?       English version

Διονύσιος Γιουλάτος

Διονύσιος Γιουλάτος's picture

Γνωστικό Αντικείμενο: 

Ζωολογία με έμφαση στην οικομορφολογία και ηθολογία θηλαστικών

Αντικείμενο έρευνας-Κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα: 

Μελέτη της μορφολογίας, ηθολογίας και οικολογίας και των αλληλεπιδράσεών τους στα, δενδρόβια κυρίως, Θηλαστικά. Μελέτη της κινητικής, στατικής, χειριστικής συμπεριφοράς και της προσαρμοστικής τους σημασίας στην χρήση του ενδιαιτήματος στα δενδρόβια θηλαστικά, όπως μαρσιποφόρα, πρωτεύοντα, τρωκτικά. Ανατομική και ηθολογική μελέτη της χρήσης των οπίσθιων και πρόσθιων άκρων. Μελέτη της εξέλιξης του μετακρανιακού σκελετού απολιθωμένων πρωτευόντων, όπως π.χ. πρώιμων πρωτευόντων ή πρωτόγονων κερκοπιθηκοειδών με τη επιπλέον διερεύνηση των εξελικτικών τάσεων του κινητικού μορφοτύπου των πρωτευόντων. Μελέτη της ηθολογίας και οικολογίας (π.χ. χρήση ενδιαιτήματος, δραστηριότητα, συμπεριφορά, κοινωνική δομή) σε σαρκοφάγα, αρτιοδάκτυλα και τρωκτικά του Ελλαδικού χώρου για την κατανόηση της βιολογίας τους με σκοπό την προστασία και διαχείρισή τους.
Εκπαίδευση

Μετεκπαίδευση

1995-1996: Μεταδιδακτορική Έρευνα στο University of Puerto Rico, School of Medicine, Department of Anatomy Πουέρτο Ρίκο (Η.Π.Α.) και στο Estación Científica Yasuní, Εκουαδόρ

Σύντομο βιογραφικό: 

Ο Δρ. Διονύσιος Γιουλάτος είναι καθηγητής στον Τομέα Ζωολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το γνωστικό του αντικείμενο είναι η Ζωολογία Σπονδυλωτών με έμφαση στην Οικολογία, Μορφολογία, και Ηθολογία Θηλαστικών. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στη οργάνωση και εκπόνηση μελετών της οικολογίας, ηθολογίας και μορφολογίας θηλαστικών, πρωτευόντων και τρωκτικών στα δάση της Ν. Αμερικής και Ν.Α. Ασίας, όσο και σαρκοφάγων, αρτιοδακτύλων και τρωκτικών σε δασώδη και ανοιχτά περιβάλλοντα του Ελλαδικού χώρου. Έχει ηγηθεί και ηγείται ερευνητικών προγραμμάτων για τη βιοπαρακολούθηση και την αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης και τη διαχείριση των πληθυσμών σαρκοφάγων, αρτιοδακτύλων, και τρωκτικών με τη χρήση διαδρομών καταμέτρησης, φωτοπαγίδων, ακουστικών καλεσμάτων, και συλλήψεων με παγίδες σε περιοχές εντός και εκτός Νatura 2000, τόσο στην Ελλάδα (Δαδιά, Βόλβη-Κορώνεια, Θερμαϊκός Κόλπος, ΕΠΑΜΑΘ, Ροδόπη) όσο και στην Κύπρο. Σε συνάφεια με τα παραπάνω, έχει επιβλέψει πάνω από 30 προπτυχιακούς φοιτητές, 4 μεταπτυχιακούς και 6 υποψήφιους διδάκτορες. Τα αποτελέσματα της συνολικής ερευνητικής εργασίας του στο πεδίο και εργαστήριο έχουν δημοσιευτεί σε 79 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, 18 κεφάλαια βιβλίων, 6 συν-εκδόσεις βιβλίων, 60 ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, και 4 δημοσιεύματα στον περιοδικό τύπο, τα οποία σχετίζονται και με θηλαστικά της Οδηγίας 92/43. Επίσης, γνωρίζει να χειρίζεται Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) και τεχνικές Γεωμετρικής Μορφομετρίας στα θηλαστικά.

Αναλυτικό βιογραφικό: 

Newsletter

Επικοινωνία

Γραμματεία Τμήματος Βιολογίας T.K. 54124 Θεσσαλονίκη

Συνδεθείτε

Το τμήμα Βιολογίας στα social networks.
Ακολουθήστε μας ή συνδεθείτε μαζί μας.