Τι νέο υπάρχει?       English version

Βασίλειος Γκούτνερ

Βασίλειος Γκούτνερ's picture

Γνωστικό Αντικείμενο: 

Ζωολογία Χερσαίων Σπονδυλωτών

Αντικείμενο έρευνας-Κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα: 

► Γεωγραφική κατανομή και τις διαχρονικές μεταβολές πληθυσμών συγκεκριμένων ειδών αλλά και ομάδων πουλιών (υδρόβια, καλοβατικά, παρυδάτια, και γλαρόμορφα) στον ελληνικό χώρο αλλά και στον ευρύτερο Μεσογειακό και Βαλκανικό χώρο, στα πλαίσια σχετικών συγκρίσεων. ► Αξιολόγηση υγροτοπικών συστημάτων με χρήση των πουλιών ως βιοδεικτών και με βάση διεθνή κριτήρια αξιολόγησης των συστημάτων αυτών. ► Επιλογή ενδιαιτήματος αναπαραγωγής σε μεγάλη ποικιλία ειδών από ομάδες όπως κορμοράνοι, γλαρόμορφα, ερωδιόμορφα, παρυδάτια και ημερόβια αρπακτικά. ► Βιολογία αναπαραγωγής, με αντικείμενα την ακολουθία ωοτοκιών και εκκολάψεων, παραμέτρουι αβγών, αύξηση νεοσσών, επιτυχία αναπαραγωγής καθώς και σχέσεις με παράγοντες που τα επηρεάζουν. ► Μελέτη της δίαιτας και οικολογίας διατροφής ειδών όπως οι κορμοράνοι, τα ερωδιόμορφα, παρυδάτια, γλαρόμορφα, ημερόβια και νυκτόβια αρπακτικά. ► Οικοτοξικολογία και αξιολόγηση των επιπέδων ρύπανσης κυρίως από οργανοχλωρίδια και βαρέα μέταλλα σε υγροτόπους, στο Αιγαίο και σε χερσαία οικοσυστήματα δια της ανάλυσης αβγών, φτερών και άλλων ιστών υδρόβιων και άλλων πουλιών. Ανίχνευση ρυπαντών στα νερά και στην τροφική αλυσίδα των υδρόβιων πουλιών, διερεύνηση φαινομένων βιοσυσσώρευσης και βιομεγέθυνσης και αξιολόγηση των ειδών ως βιοδεικτών ρύπανσης σε υγροτόπους διεθνούς σημασίας. ► Διερεύνηση γενετικής ποικιλομορφίας σε πληθυσμούς ορισμένων ειδών πουλιών και χερσαίων χελωνών με ανάλυση DNA.►Έρευνα της κατανομής εντόμων της οικογένειας Psycholidae στην Ελλάδα.
Εκπαίδευση

Μετεκπαίδευση

- Mονάδα Eφαρμοσμένης Oρνιθολογίας (Applied Ornithology Unit), Πανεπιστημίου Γλασκώβης (1992): Βιολογία των πληθυσμών θαλάσσιων πουλιών των νήσων Shetlands. Προσδιορισμός υδραργύρου σε βιολογικά υλικά.

- Bιολογικός Σταθμός Tour du Valat (1993-1994). Διαχείριση των Mεσογειακών υγροτόπων.

- Eργαστήριο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Eκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1999).

- Ινστιτούτο «Vogelwarte Helgoland”, Wilhelmshaven, Γερμανία (2009-2010): Προσδιορισμός υδραργύρου και οργανοχλωριδίων σε υδρόβια πουλιά.

Σύντομο βιογραφικό: 

Newsletter

Επικοινωνία

Γραμματεία Τμήματος Βιολογίας T.K. 54124 Θεσσαλονίκη

Συνδεθείτε

Το τμήμα Βιολογίας στα social networks.
Ακολουθήστε μας ή συνδεθείτε μαζί μας.